Skip to content

Kako varati, da nisi ulovljen?!

Ne glede na zgražanja je varanje eden izmed t.i. slovenskih športov. Zelo težko je najti koga, ki ni nikoli varal, ali pomislil, da bi, ali se ravno zdajle dogaja dejanje. Zakaj temu tako, je odgovorov toliko, kot je strokovnjakov, ki se ukvarja s tem, ter nenazadnje ljudi, ki skačejo čez plod. Vprašanje, ali je to prav, moralno, spoštljivo tu nima velike vrednosti za tistega, ki mu je zvestoba zgolj in samo beseda v slovarju. Dejstvo je, da mnogi varajo, razlike med njimi so zgolj v tem, da nekoga dobijo že prvič, nekoga drugega pa nikoli, če ravno cela vas/mesto ve, da svojega ne zna ravno držati v hlačah. Presenečeni bi bili, če bi vedeli kdo vse vara in ne, ne zgolj prenapihnjeni bogataški, direktorji, ki si hranijo svoj ego s tem. Tudi čisto običajni moški, ženske, za katere bi dali roko v ogenj, da tega ne počne, ker niti ne zgleda kot nekdo, ki bi, po drugi strani je vprašanje na mestu, kdo bi sploh s to osebo, ker niti ne zgleda,je stara, niti nima denarja, niti stanovanja, nič … Ljudje varajo in pika.

Glavno vprašanje tu je, kaj je varanje. Za nekoga bo to že misel na to, za drugega, poljub, tretjega čustvena navezanost, četrtega spolni odnos … Definicij je več, mi pa bomo tokrat spregovorili o splošnem pojmu varanja in kako ga prekriti, oziroma kakšne so običajno največje napake pri vsem tem. Stari pregovor pravi, kar ne veš, ne boli.

Korak številka 1!

Zakaj ste se odločili za skok čez plod je osnova za nadaljnji potek vaših dni, mesecev, let. Če je šlo zgolj za avanturo, one night stand, ter se le bežno spomnite imena osebe, potem preverite najprej svoj telefon, da slučajno nimate nove številke v imeniku, sporne slike v galeriji, preverite v vseh aplikacijah, ki jih imate, nikoli se ne ve. Naredite test za spolno prenosljive bolezni in ne bodite zaradi vaše »napake« zdaj bolj osladni do ljubljene osebe, niti ji ne kupujte daril, ali ji nuditi nekih novosti v postelji, ki ste se jih naučili v tistih parih minutah skoka čez plot. Rutina mora ostati enaka, z ničemer ne smete spremeniti svoj tok običajnega vedenja, ker če boste, boste morali to vedenje ohraniti, drugače boste prebudili sum. In verjemite, prevarana oseba je boljši detektiv, kot vse preiskovalne agencije tega sveta.

V kolikor ravno ne veste, kaj bo s tem novim podvigom, se najprej ODLOČITE. Vi, ne nasprotna stran, še manj ljubljena oseba. Če želite zgolj občasno avanturico naredite to z osebo, ki bo zaupanja vredna. Kako to ugotoviti? Če je to vaš prvi tak prekršek igrate rusko roleto in vse stavite na to, da oseba na drugi strani govori resnico. Če je varanje vaša stalnica, pa že tako veste, kaj in kako, le pazite, da boste poslušali svoj občutek, saj ste se že menda do sedaj naučili, da so jasni dogovori na začetku bistveni, a se skoraj vedno zgodi, da se jih ne ena, ne druga stran, ne drži.

Korak številka 2!

Jasno vam je, da vam je oseba, ki ni ravno ta s katero ste poročeni , ali v resni vezi, malce pognala kri po žilah. Odločili ste se že, da se boste malce poigrali s to osebo. Tu bodite iskreni sami do sebe, ter se vprašajte, ko boste ležali ob tej osebi, ali je to ta, s katerim bi lahko imeli nekaj več, ali je edino, kar bi lahko imeli nor sex. V vsakem primeru se s svojim »soigralcem« pogovorite in že na začetku postavite jasne meje in dogovore. Ne lažite, da ste samski/samske, ker se to še nikoli ni odneslo.

Privlačnost in nagon včasih zameglita razum, zato zgolj iz preventive upoštevajte pravilo 100 dni. To je število dni, ko se v osebo, s katero redno občujete, ne morete zaljubiti. Vendar pazite, če ste kavalir/dama in po možnosti na visokem položaju, ter polni denarja in bi radi/e najprej bodočega ljubimca/ljubimko spoznali/e, jih najprej dajte na preizkus. Ogromno osebkov hodi tam zunaj, ki živijo zgolj in samo od tega, da bogate obirajo, ko jih oberejo do neke mere gredo. Če vam je to fetiš, potem kar v akcijo, vedite pa, da tu ni ljubezni, da je zgolj igra v katero ste se vi ujeli in za katero bodo po koncu izvedeli mnogi.

Pravilo 100 dni pravi torej, da se v tem času ne moreš navezati na osebo in izoblikovati globlja čustva. Torej po 100 dneh zaključiš in greš daje. Hkrati pa, če je bilo v teh 100 dneh vse OK; ni bilo niti enega najmanjšega prepira, nesoglasja, slabe volje, kršenega dogovora … je to osnova za daljše razmerje.

A ne pozabite: svojega vedenja ne smete spremeniti, niti svojega odnosa do žene/moža oz. partnerja. Prav tako ne preizkušajte novih položajev, vedite, da se ljubico/ljubimcem drugače poljubljate in morate vedeti, kakšna je razlika. Nikoli in nikdar si ne začnite kupovati novih oblek, parfumov, dezodorantov, gelov, ličil… tudi izguba telesne teže, je eden izmed pokazateljev, da se z vami nekaj dogaja. Ne začnite čudežno brati knjige, ali gledati neko novo serijo, poslušati novo glasbo, uporabljati nov besedni zaklad. Vaše vedenje mora ostati povsem enako.

Korak številka 3!

Torej varate že več kot 100 dni, vaša nova pridobitev vam lepša dneve. Vprašanje, ki se tu pojavi je zgolj to, kako to ohraniti. Vsekakor z obilo previdnosti, iznajdljivosti in zavedanja, da če boste enkrat samkrat partnerju dali razlog za sum, vas bo ujel. Razen seveda, če mu dajete udobje, varnost, toplino, potem bo mogoče pogledal stran in namesto vas naredil še eno črtico. Okolica bo ponovno na veliko govorila, vi pa boste še vedno imeli happy family.

Ne pozabite – nikoli in nikdar, pod nobenim pogojem ne spremenite dosedanjega vedenja. Klici naj bodo zgolj informativne narave, enako SMS – kje in kdaj kava? Brez znakcev, emojčkev in ne vem še česa. Ne si pisati neskončna sporočilca v domnevno varnih aplikacijah. Ne pozabite, prevaran partner najde vse. Ideje o tem, kako se bosta skrivala v nekem zakotnem lokalu opustite. Se spomnite tistega dopusta, ko ste bili prepričani, da greste nekam kamor ne boste nikogar poznali in v prvem lokalu, daleč od vsega, srečate prvega soseda? Tu je enako. Vedite, da obstaja velika verjetnost, da vaš sodelavec, soseda, šef, tajnica … tudi varajo in da obstaja velika verjetnost, da jih boste srečali. Dokler niste v klubu »varajočih osebkov« (še ne obstaja) potem so le ti, vaši največji sovražniki. Torej s svojo ljubico/ljubimcem se na kavah dobite v običajnih lokalih, vedno istem, tako da vas bo že natakar poznal, ker to kavo boste lahko vedno opravičili »kot poslovni sestanek«. Verjemite, da je splošno prepričanje, da se »varalice« skrivajo in tisto, kar je pred nami niti ne opazimo. Svojo »novo igračko« imejte shranjeno pod uradnim imenom, brez znakcev in emojčkov – npr. Janez Novak. Postavite pravilo, kdo koga pokliče in kdaj. Med službenim časom ni problem, popoldan, med prazniki pa nastane velika težava, razen če vas večino ljudi ne kliče 24/7, potem bi bilo ravno ne klicanje 24/7 čudno. Nikoli ne spreminjajte glasu, ko vas ljubimec/ljubica kliče, bodite vedno uradni, konec koncev se dogovarjate zgolj za kavo.

Zavedati se morate, da zgolj kakšen vikend oddih, ali med tednom kakšen dan – dva, ko bi se lahko izgovorili, da imate poslovno srečanje, ne pride v poštev. V kolikor poslovno sodelujeta, naj bo odnos v javnosti samo posloven, brez osebnih dodatkov, še posebno, če sta na nasprotnih straneh. Nikoli ne uporabljate tistega, kar ste predhodno izvedeli v postelji za argumentacijo, hkrati ne tistega, kar ste izvedeli na neformalni kavi.

Tisti najbolj pogumni in dosledni upajo ljubico/ljubimca pripeljati tudi domov. Konec koncev veliko sosedov preverja, kako je v postelji pri sosedi/sosedu. Če ste v takšnem razmerju, se nikoli in nikdar ne smete napiti v takšni družbi, ker bodo zavore pošle, nagon bo naredil svoje in korak do katastrofe je tu. Hkrati bodite tiho, če se boste pogovarjali o nečem, kar že veste, ste vljudni, poslušate in ponovite tisto, kar ste že prvič.

Zlato pravilo pa je, da nikoli in nikdar se ne zapleteš s prijateljevim partnerjem, pa naj gre za žensko, ali moškega. Hkrati se ne trudiš postati prijatelj s partnerjem ljubice/ljubimca. Če je želja po prijateljstvu na drugi strani – ve in sumi, da nekaj  ni OK.

Korak številka 4!

Razen če ne želite biti del šal v smeri, da je krepost to, da si že 3 x poročen, ljubica še vedno ista, je nekako jasno, da se bo razmerje tako, ali drugače končalo. Kako se bo, pa ponovno odločate vi.

Človek se po približno treh letih odljubi, ali pa odnos postane, ali rutinski, ali poglobljen. Če ni več čutenj, privlačnosti zaključite, ker nima pomena nekaj nadaljevati, da bi postala rutina. To že imate doma. Boste potem iskali še številko 3? V kolikor odnos postane poglobljen, strast je še vedno ista, je čas da se začnete spraševati, kako dalje. Ker bo z vsakim letom težje, z vsakim praznikom težje. Na dveh koncih hkrati ne morete biti, nekoga boste prizadeli. Vprašanje je le, kdo je tu tista oseba, ki vas osrečuje in predvsem, kaj si resnično vi želite, brez vpliva družbenih norm, brez »kaj bodo drugi rekli«. Pomembni ste vi, vaše želje in vaš pogled. Ne glede na to, za kar se boste odločili pa morate prevzeti odgovornost za svoja dejanja.

Razhod z ljubico/ljubimcev bo imelo posledice, bolečino, ki jo ne boste mogli deliti z nikomur, razen s kakšnim psihoterapevtom, ki vas ne bo silil, da poveste partnerju. Ločitev in življenje z ljubico/ljubimcem pa vam ne daje garancije, da to, kar ste vi naredili, se ne bo zgodilo vam, oziroma ne boste še enkrat ponovili. Mogoče ne takoj, mogoče čez 10 – 20 let, ali pa nikoli.

Varanje prinese trenutno zadovoljstvo, občutek evforije, vsemogočnosti, adrenalin. A ko se oblak poleže, ko vse zgine, ostanejo le spomini in posledice. Krivdo lahko skrijete, a vedno najde pot na površje, v takšni ali drugačni obliki. Ali je vredno ve vsak posameznik, kot tudi to, zakaj ga vleče v to igro. Življenje je kratko, na nas pa je, da se odločimo, kako ga bomo preživeli.

Ines Logar

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice