Skip to content

Video intervju – Marjan Podobnik: Slovenci imamo dovolj razlogov za optimizem

Marjan Podobnik je svoja otroška leta preživljal na manjši kmetiji v Cerknem, skupaj z bratom Janezom in sestro Anko. Oče je kmetoval, mama je hodila na delo v bližnjo tovarno. V svojih spominih na otroštvo je par besed spregovoril tudi o miklavževanju in pričakovanju božičnega večera. Tako kot pove premier Marjan Šarec, je tudi Marjan Podobnih, v domači cerkvi pogosto ministriral. V študentskih letih, v času slovenske pomladi, sta nanj največji vtis zapustila, zdaj že pokojni profesor na šoli, dr. Franc Zagožen in starosta slovenske politike Ivan Oman. Mnogi sestanki pri njem doma so botrovali temu, da se je zagledal ravno v njegovo hčerko, s katero sta si ustvarila družino. Zagotovo sta med redkimi, ki vzgajata kar šest svojih otrok, dve hčerki in štiri sinove. Zato z veseljem pove: „Če je že bilo v politiki tudi mnogo težkih trenutkov in neprijetnih izkušenj, sem zelo vesel, da sem tudi prek političnih srečanj v času slovenske pomladi spoznal svojo ženo in mi je tako politika vsaj po tej strani dala tudi mnogo dobrega in lepega.“

Marjan Podobnik je ponosen tudi na svoj doprinos k ustanovitvi prve demokratične stranke pri nas, Slovenske kmečke zveze, 12.maja 1988 v Unionski dvorani v Ljubljani. Lanskega decembra so ravno v tej dvorani praznovali trideseto obletnico. Ne samo visok jubilej, v lanskem letu so bili za stranko, ki je že drugič zapovrstjo spet ostala na robu vstopa v slovenski parlament, pomembni tudi spravni procesi ali vrnitev v stranko tistih članov, ki so bili pred leti izključeni, ali pa so stranko zapustili sami. Med tistimi, ki so se vrnili je bil tudi naš sogovornik. V oddaji je opisal, kako je prišlo do tega, da je na prigovarjanje Primoža Jelševarja tik pred zdajci vložil kandidaturo za predsednika SLS. Ko je bil prvič njen predsednik, je stranko na parlamentarnih volitvah popeljal skoraj do dvajsetih odstotkov. Vrnitev stranke v slovenski parlament in približanje nekdanjim volilnim odstotkov je le eden izmed njegovih načrtov, ali načrtov stranke, ki jih je na slavnostni akademiji z obiskom počastil tudi Marjanov dolgoletni prijatelj Boris Pahor. V nadaljevanju oddaje je spregovoril tudi o programu stranke, o sodelovanju med pomladno – poletnimi strankami, brez skrajnih strank na levi in desni, in ocenil delo vseh dosedanjih slovenskih premierjev. V naslednjem obdobju bi na tem mestu najrajši videl gospodarstvenika Jožeta Colariča.

Ob koncu oddaje je povedal, da je stranka po uspešnih lokalnih volitvah, pripravljena tudi na uspeh na evropskih volitvah. Nanje je pripravljena iti znova s skupno listo z Novo Slovenijo, če to ne bo mogoče, pa tudi samostojno. Dobršen del pogovora v oddaji Sledi korakov je tekel tudi o vseh pasteh, ki ga za življenje v Evropi, kakršnega smo vajeni, predstavljajo migracije.

Oddajo je zaključil z besedami, da imamo Slovenci dovolj razlogov za optimizem, saj živimo na čudovitem koncu Evrope, kar moramo izkoristiti zase in za generacije, ki prihajajo.

Igor Gošte

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice