Skip to content

Delo preko socialnih omrežij? Pazite, ker na vas prežijo »prevaranti«!

Ni ravno javna skrivnost, da v povprečju v Sloveniji ljudje zaslužijo bolj slabo in da je želja po dodatnem zaslužku še kako živa. Vsaka ideja o dodatnem zaslužku je dobrodošla, a žal to hrepenenje po nekaj EUR več nekatera podjetja, ki so na meji zakonitega, odlično izkoriščajo. Če ste uporabnik socialnih omrežjih ste skoraj verjetno že zasledili oglase o skritih kupcih in ponudbah o zaslužkih preko socialnih omrežij. Slednjo sem preverili tudi sama.

Prvi koraki k »zaposlitvi«

Sponzoriran post me je nagovoril z vsebino, da zaradi širjenja podjetja iščejo posameznike za delo preko socialnih omrežij. Sledila je kratka anketa z demografskimi podatki in tem, koliko bi želeli dodatno zaslužiti in seveda je bilo po koncu potrebno pustiti tudi kontaktne podatke. Sem jih tudi pustila.

Naslednji dan je sledil telefonski klic mladega gospodiča, ki je preveril, če me zanima delo preko socialnih omrežij, če redno uporabljam facebook in na kakšen način bi lahko sodelovali, torej če sem študentka, imam s.p., ali kaj drugega. Ter mi razložil, da mi preko telefona ne more razložiti vsega in če bi imela čas priti nekaj dni kasneje ob 18 uri v Maribor na razgovor. Seveda sem si vzela čas.

Razgovor ali »pranje možganov«

Na dan razgovora sem se torej odpravila v Maribor. Kljub zelo dobrem poznavanjem kraja, sem stavbo razgovora komaj našla. Pred vhodom v stavbo me je pričakal lično urejen mladenič, me povprašal, če sem prišla na razgovor, se predstavil in me napotil naprej. V notranjosti stavbe me je počakala lično urejena gospodična, z enakim vprašanjem in me napotila do dvigala, pred dvigalom se je vaja ponovila z novim lično urejenim gospodičem. Ko sem prišla v napoteno nadstropje sem vajo ponovila še 2 x in pristala v učilnici, kjer nas je bilo okoli 30 – torej skupinski razgovor.

Ob uri je pred nas stopil lično urejen gospodič, se predstavil, nas skušal motivirati v slogu nagovorov pri Amway, Smiljanu Moriju in podobnih, nas nagovoril s tem, če želimo več zaslužiti, manj let delati in na stara leta uživati… Kar nekaj motivacijskih govorov znanih motivatorjev je združil, nam zelo površinsko razložil, kako pride nek izdelek do nas in kako pomemben je marketing, ter prvič omenil, da gre za očitno direktno prodajo in da delajo na področju wellnessa. Po približno 45 minutah smo izvedeli, da gre za direktno prodajo določenih, zelo sumljivih izdelkov. Izdelkov, ki »preprečujejo nastanek kroničnih bolezni, ščiti pred oksidativnim stresom, izboljšuje imunski sistem, daje večjo koncentracijo, čisti žile in metabolizem in da več energije«. Ne bom se spuščala v to, da je takšna navedba na izdelku kazniva, to je delo določenih inštitucij. Na tem mestu je gospodič prvič vprašal, če nam je OK s tem in dal dovoljenje, da tisti, ki jih to ne zanima, lahko gredo. V nadaljevanju je povedal, da več o tem, kako sploh delati pri njih izvemo na drugem srečanju (torej 2. krog »razgovora«) in da moramo za to plačati 10 EUR.

In kako poteka to delo preko socialnih omrežij?

Vsekakor je bistvo v tem, da prodate čim več teh dvomljivih izdelkov in novačite čim več novih »prodajalcev«. To je vaše plačilo, če ravno dobite le procente od prodanega. Torej moraš preko socialnih omrežij prepričati čim več ljudi, da kupijo izdelke in jih kupujejo tudi v nadaljevanju.

Bodoče kupce pa dobiš preko socialnih omrežij in zato gre tu za delo preko socialnih omrežij. Torej si na facebooku iščeš nove »prijatelje« in jih »nadleguješ« v smislu »hej, ne poznaš me, naše podjetje se širi in išče nove sodelavce, ali celo v smislu, sem prehranski strokovnjak in imam zate odličen izdelek.«

In kaj ponujaš?

Izdelek, ki ga ponujaš je med drugim napitek, ki ga oglašujejo kot naravno energijsko pijačo, ki nudi energijo telesu po zaslugi vitamina B in naravne vsebnosti kofeina guarane ter zelenega čaja, ki zviša pozornost in koncentracijo, dodatno oskrbuje telo z dobrimi hranili iz spiruline in borovnic. Izdelek naj bi bil namenjen krepitvi telesa, uravnavanju hormonskega neravnovesja, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, normalnemu delovanju imunskega in živčnega sistema, normalnim psihološkim funkcijam, normalnemu tvorjenju kolagena za normalno delovanje krvnih žil,  normalnemu energijskemu metabolizmu kot tudi metabolizmu homocisteina, proteinov in glikogena, normalnemu tvorjenju rdečih krvničk in zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Ne ponuja sicer izgube kilogramov, ampak v svoji ponudbi omeniš tudi to, ker konec konec, kdo pa ne želi biti fit.

Načeloma nič narobe s tem, celo zanimivo, dokler ne greš podrobno brati deklaracije, kjer kaj kmalu ugotoviš, da vsebuje izdelek ogromno t.i. E-jev, škodljivih snovi, vse mogoče in naravno ni del tega. Med sestavinami so celo odvajala in prepovedane sestavine.

Vsak posameznik se sam odloča, ali bo izdelek kupil, ali ne, prav tako, če bo prodajal na omenjen način. Težava pa je, ker je celotna ponudba polna zavajanj in prodaja se izdelek, ki je škodljiv, ter se zavaja kupce. Hkrati pa je ponudba, da se ponuja zaslužek preko socialnih omrežij popolnoma zavajajoč, ker gre za obliko direktne prodaje sumljivega izdelka preko socialnih omrežij.

Ko boste naslednjič iskali dodatno zaposlitev in boste naleteli na opisano ponudbo, veste kaj vas čaka. In če niste tip človeka, ki bi zavajal ljudi, potem si prihranite čas in denar, ter pojdite mimo ponudbe. Ne pozabite, da dobra ideja, vztrajnost in zaupanje vase vedno obrodi sadove.

Alenka Gabrovec

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice