Skip to content

Britanska podjetja se bojijo Brexita, politična negotovost pa na njih vse bolj pritiska

 

Razpoloženje britanskih podjetij je tako slabo, kot ni bilo od referenduma Brexit sredi leta 2016. Indeks se je glede na Lloydsov poslovni barometer, februarja znižal na štiri odstotke. Med ponudniki storitev se je občutno povečal pesimizem, bolj optimistične pa so bile le ocene v industriji in gradbeništvu.

»Politična negotovost je očitno vplivala na zaupanje podjetij,« je povedal ekonomist Lloydsa, Hann-Ju Ho, zaradi nejasnih pogojev za načrtovani izhod iz EU. »Rezultati kažejo, da se kratkoročni obeti za gospodarsko rast še naprej slabijo.« Vendar pa, če se negotovosti umaknejo, obstaja možnost za okrevanje.

Theresa May je presenetljivo popustila

Predsednica vlade Theresa May je v torek presenetljivo popustila, podprla dve poslanski dopolnili, ki jima je še pred kratkim nasprotovala, češ da bi lahko ogrozili njeno pogajalsko pozicijo.

Nasprotnike Brexita brez dogovora in zagovornike preložitve izstopa do naslednjega soočenja z vlado ločita samo dva tedna oziroma manj. Parlament naj bi najpozneje 12. marca znova glasoval o ločitvenem sporazumu.

Mayeva pa je obljubila odložitev izstopa iz EU, ki bo predvidoma 29. marca. Sprememba mnenja se pripisuje odpornosti v kabinetu. Ministri so grozili, da bodo »vrgli puško v koruzo«, če Theresa May ne bo spremenila svoje pogajalske strategije z grožnjo nereguliranega Brexita.

Proti preložitvi Brexita

Šef britanskega proizvajalca luksuznih avtomobilov Aston Martin se je izrekel proti morebitni odložitvi imenovanja Brexita. »To bi klasificiral kot dodatno motnjo,« je v četrtek za Reuters dejal izvršni direktor tradicionalnega proizvajalca avtomobilov Andy Palmer. Ohranjanje zalog denarja za nujne primere, ki bi nastale v primeru nereguliranega izhoda iz EU, pomeni daljše vezanje kapitala, je dejal. Poleg tega bo ustvarjene še več negotovosti.

V letu 2018 je Aston Martin, priljubljeni izdelovalec avtomobilov za filme vohuna James Bonda, povečal prodajo za 26 odstotkov. Prilagojeni dobiček, pred obdavčitvijo pa se je zmanjšal za sedem odstotkov na 68 milijonov funtov (79,5 milijona evrov), ne da bi se upoštevalo oktobrsko javno ponudbo delnic 136 milijonov funtov. 2019 bi moralo biti še eno leto rasti, vendar Brexit ostaja glavni vir negotovosti za industrijo.

30 milijonov funtov kot rezerva

Da bi preprečili motnje Brexita, je Aston Martin moral na stran umakniti 30 milijonov funtov (35 milijonov EUR).

Podobno kot drugi proizvajalci avtomobilov z mednarodnimi dobavnimi verigami je Aston Martin v Združenem kraljestvu vložil tudi milijonske dele kapitala v skladišča za avtomobilske dele, ki se pripravljajo na pošiljanje komponent v primeru okvare pristaniškega ravnanja.

Britanska avtomobilska industrija je močno prizadeta pred Brexitom: Honda načrtuje zapiranje svoje tovarne v Swindonu v južni Angliji s 3.500 zaposlenimi, prej pa je Nissan opustil načrte za izgradnjo nove verzije X-Trail SUV v Veliki Britaniji. Tudi prvotni britanski proizvajalec luksuznih vozil Jaguar Land Rover in ameriški proizvajalec avtomobilov Ford sta napovedala zmanjšanje števila delovnih mest v državi.

Gospodarstvo v šoku

Šele januarja je Britanska gospodarska zbornica poročala, da je gospodarstvo trenutno v šoku. Nenehna negotovost glede Brexita in prihodnjih trgovinskih odnosov z Evropo zdaj vpliva na gospodarstvo. Podjetja so se izognila pomembnim naložbam in prihodnjim odločitvam ter jih zadržala, je dejal Adam Marshall, vodja gospodarske zbornice Združenega kraljestva (BCC).

V skladu s tem centralna banka v Londonu pričakuje, da se bo gospodarska rast v četrtem četrtletju leta 2018 upočasnila na 0,2 odstotka. Lansko poletje so napovedovali plus 0,6 odstotka.

Marko Vidrih

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice