Skip to content

Industrija 4.0: 10 nasvetov, kako slediti novim trendom v proizvodnji

Industrija 4.0, četrta industrijska revolucija, je revolucionirala proizvodnjo, saj je proizvajalcem ponudila možnost uporabe naprednih proizvodnih zmogljivosti in informacijske tehnologije (IT) skozi ves življenjski cikel izdelka. Zaradi tega proizvajalci izkoriščajo večjo prepoznavnost poslovanja, znatne prihranke pri stroških, hitrejše proizvodne čase in sposobnost zagotavljanja odlične podpore strankam.

Edini način, na katerega lahko proizvajalci ostanejo pred konkurenti in pridobijo tržni delež v današnjem hitro spreminjajočem se okolju, je sprejetje sprememb. Tisti, ki želijo uspevati in ne samo preživeti, vzpodbujajo najnovejše tehnologije za industrijo 4.0, ki spodbujajo rast.

Top 10 tehnoloških trendov na področju predelovalne industrije v letu 2019 po Hitachi Solutions, ki pomaga proizvajalcem, vključno s sedmo generacijo, Maxellom in Pingom, da bi izkoristili najnovejšo tehnologijo za rast, so:

 1. IoT – Internet stvari

Proizvajalci vse pogosteje uporabljajo internet stvari (IoT), ki vključuje povezovanje edinstvenih naprav znotraj obstoječe internetne infrastrukture, da bi dosegli različne cilje, vključno z zmanjšanjem stroškov, večjo učinkovitostjo, izboljšano varnostjo, izpolnjevanjem zahtev glede skladnosti in inovacijami izdelkov. Obstoj interneta stvari je predvsem posledica treh dejavnikov: široko dostopnega dostopa do interneta, manjših senzorjev in računalništva v oblaku.

Približno 63% proizvajalcev verjame, da bo uporaba interneta stvari v produktih povečala donosnost v naslednjih petih letih in bodo do leta 2020 vložili 267 milijard dolarjev v internet stvari. Razumejo, da jim internet stvari omogoča, da sprejemajo ozaveščene strateške odločitve z zagotavljanjem ključnih informacij v realnem času.  Skoraj tretjina (31%) proizvodnih procesov in opreme ter neproizvodnih procesov in opreme (30%) že vključuje pametne naprave / vgrajene obveščevalne podatke v skladu s skupino MPI. Podobni odstotki proizvajalcev imajo strategijo podjetja, ki se izvaja ali se uporablja za uporabo IoT tehnologij v njihovih procesih (34%) ali za vgrajevanje IoT tehnologij v izdelke (32%).

NASVET: IoT in prediktivna analitika imajo velik vpliv na proizvodnjo, saj ponujajo nove priložnosti za povezovanje operacij in preoblikovanje poslovnih procesov. Inovacije spodbujajo rast poslovanja, tehnologija pa omogoča proizvajalcem, da se podjetje razvija z vedno bolj digitalno poslovno pokrajino.

 1. Prediktivno vzdrževanje je ohranjanje proizvodnje na pravi poti

Razčlenitev kritične opreme je za proizvajalce draga tako v smislu popravil kot tudi izpadov in izgube produktivnosti. V skladu z informacijsko-obveščevalnim svetovanjem 98% organizacij pravi, da ena ura izpadov pomeni več kot $100.000. Zagotavljanje, da vsa oprema optimalno deluje, zato ostaja ključna prednostna naloga za proizvajalce, od katerih se mnogi pri tem obračajo na tehnologijo predvidevanja vzdrževanja.

Razširjeno sprejetje tehnologij za predvidevanje vzdrževanja bi lahko zmanjšalo stroške vzdrževanja podjetij za 20%, zmanjšalo nenačrtovane izpade za 50% in podaljšalo življenjsko dobo strojev glede na leta, glede na poslovno svetovalno podjetje McKinsey & Company.

Programi za predvidevanje vzdrževanja nadzorujejo opremo s poljubnim številom meritev uspešnosti. Z avtomatizacijo postopka zbiranja podatkov z uporabo tehnologije interneta stvari lahko proizvajalci razvijejo boljše razumevanje delovanja sistemov in njihovega neuspeha. Sposobnost napovedati, kdaj je treba vzdrževanje opraviti, varčuje proizvajalcu dragocen čas, denar in vire. Običajno se lahko nadzorni preskusi izvajajo, ko je oprema v uporabi, kar pomeni, da zaradi zaustavitve opreme ni izgube proizvodnje.

NASVET: Dostopajte vsaj do šestih orodij, ki jih potrebujete za izvajanje uspešnega programa za predvidevanje.

 1. Premikanje iz B2B v B2B2C

Mnogi proizvajalci, ki so tradicionalno imeli poslovni model B2B, se preusmerijo na model B2B2C (od podjetja do podjetja do potrošnika) zaradi številnih prednosti, ki jih neposredno prodajajo potrošnikom, vključno z:

Povečani dobiček: dobite celotno priporočeno maloprodajno ceno proizvajalca (MSRP) namesto veleprodajnih cen vaših izdelkov.

Hitrejši čas za trženje: Izdelek lahko prototipirate, testirate in hitreje tržite, namesto da bi se borili z dolgim ​​tradicionalnim maloprodajnim ciklom, ki zahteva zaklenjen razvoj izdelkov daleč pred naročilom in dostavo. Ta agilnost vam daje konkurenčno prednost.

Nadzor blagovne znamke: ste lastnik vaše blagovne znamke. Tretje osebe ga ne bodo razveljavile ali napačno predstavile.

Nadzor cen: Lahko okrepite svoj MSRP.

Boljši podatki o strankah: Prodaja neposredno strankam omogoča zbiranje podatkov o njih, kar končno vodi do boljših izdelkov, močnejših odnosov in večje prodaje.

NASVET: Za učinkovito prodajo neposredno potrošnikom morate izbrati platformo za operacijo e-trgovine, ki podpira vaše B2B in B2C prodajne platforme. Zagotoviti bo moralA izpolnjevanje in sledenje naročil, varna plačila, upravljanje storitev za stranke ter sledenje prodajnim in tržnim aktivnostim, hkrati pa nuditi ogled 360 ° vseh vaših medsebojnih odnosov med strankami B2B in B2C.

 1. Spodbujanje dobavne verige za konkurenčno prednost

Ohranjanje konkurenčnosti pomeni večjo vrednost za vaše stranke kot vaše konkurente. Medtem ko je oblikovanje cen izjemno pomembno, se bodo pametni proizvajalci še naprej distancirali od cenovnih vojn s pomočjo nove tehnologije, ki poenostavlja upravljanje dobavne verige, kar prinaša številne konkurenčne prednosti. Te prednosti vključujejo učinkovitejše upravljanje podjetja, večjo prepoznavnost in nadzor nad zalogami, zmanjšanje operativnih stroškov ter izboljšanje zadovoljstva in ohranjanja strank.

Današnje tehnološke rešitve v dobavni verigi obravnavajo proizvodne potrebe na različnih področjih, med drugim:

 • Optimizacija proizvodnje
 • Optimizacija logistike
 • Načrtovanje prodaje in operacij
 • Upravljanje življenjskega cikla izdelka
 • Poslovna inteligenca
 • Optimizacija omrežij in inventarja
 • RFID
 • Javna naročila

Tretjina od več kot 2.000 industrijskih podjetij je digitalizirala svoje oskrbovalne verige, medtem ko jih skoraj tri četrt pričakuje do leta 2020, pravi PwC.

 1. ERP sistemi se nadaljujejo z racionalizacijo procesov

Mala in srednje velika proizvodna podjetja (MSP) se vse bolj zavedajo, da je sistem za načrtovanje virov podjetja (ERP) ključen za ustvarjanje konkurenčne prednosti.

ERP sistemi ponujajo dve ključni prednosti:

 • Racionalizirajo procese z avtomatizacijo vseh poslovnih operacij in zagotavljanjem točnih informacij v realnem času.
 • Z zagotavljanjem natančnih informacij v realnem času se zmanjšajo upravni in operativni stroški. Končni rezultat je, da lahko proizvajalci proaktivno upravljajo operacije, preprečijo motnje in zamude, razbijejo informacijske ovire in uporabnikom pomagajo pri hitrejših odločitvah.

Dolgotrajno izvajanje tradicionalnih sistemov ERP je lahko frustrirajuče za proizvajalce. Zdaj pa imate možnost izbrati hitri ERP sistem, ki lahko deluje hitreje in ugodneje kot tradicionalni ERP sistemi.

NASVET: Odločite se, kateri (ali je to tradicionalni ali hitri sistem ERP) je najboljši za vas.

 1. Večja vidnost v velikih podatkih pomaga proizvajalcem doseči več

IoT pretvarja skoraj vsako površino v senzor za zbiranje podatkov in omogoča proizvajalcem vpogled v realnem času. Ta zmožnost zbiranja podatkov iz toliko virov v povezavi z vse močnejšim računalništvom v oblaku končno omogoča uporabo velikih podatkov (Big Data). Proizvajalci lahko podatke razčlenjujejo na načine, ki jim zagotavljajo celovito razumevanje svojega poslovanja. To jim omogoča izboljšanje proizvodnje, optimizacijo poslovanja in obravnavanje vprašanj, preden se pojavijo težave.

NASVET: Poslušajte napovedi za prihodnost naprednega analitičnega prostora Davida Bishopa, SVP – vodje raziskav in razvoja, Hitachi Solutions America.

 1. VR in AR nenehno ustvarjata uspešna partnerstva med človekom in strojem

Podporne tehnologije, kot so razširjena resničnost (AR) in virtualna resničnost (VR), bodo še naprej ustvarjale obojestransko koristna partnerstva med človekom in strojem, ki pozitivno vplivajo na proizvajalce.

Zaradi programske opreme VR, ki se brezhibno povezuje z računalniško podprtimi modeli, lahko razvijalci izdelkov uporabijo VR za hitro spreminjanje in dopolnjevanje izdelkov med fazo oblikovanja izdelka, preden se lotijo ​​modeliranja in proizvodnih procesov. AR in VR lahko prav tako skrajšata čas inšpekcijskih pregledov in pomagata pri odkrivanju napak in izboljšanju vidljivosti delavcev, kar jim omogoča hitrejše izvajanje nalog.

NASVET: Na primer, z uporabo naprav AR, kot so elektronska 3D očala, se lahko računalniško generirana grafika namesti v vidno polje delavca, ki mu zagotavlja pomoč v realnem času, ko gre za opravljanje naloge. Tehnologija AR se lahko uporablja tudi s kamerami in senzorji za usposabljanje. Delavcem je mogoče pokazati, kako opraviti nalogo in uporabiti vir podatkov za odpravo napak, kar omogoča hitro in učinkovito usposabljanje nekvalificiranih delavcev za delo z visoko vrednostjo.

 1. 3D tiskanje omogoča produkcijo hitrejše in cenejše

Proizvajalci bodo imeli koristi od hitrejše in cenejše proizvodnje zaradi 3D tiskanja. Omogoča hitro izdelavo prototipov, kar je zelo stroškovno učinkovit način za oblikovalce izdelkov, ki lahko testirajo in odpravijo težave z njihovimi izdelki. Poleg tega proizvajalcem omogoča izdelavo izdelkov na zahtevo, namesto da bi jih morali izdelovati in skladiščiti.

Daljši in dolgotrajen proces izdelave orodij za proizvajalce se že preoblikuje s 3D tiskanjem. V preteklosti je proizvodnja kalupov, šablon in napeljave, ki se je uporabljala v množični proizvodnji težke opreme, trajala več mesecev, bila je zelo draga in običajno vključevala uporabo orodnih podjetij s sedežem v tujini.

NASVET: 3D tiskanje omogoča, da je orodje stroškovno učinkovito opravljeno na kraju samem.

 1. Big Data

Dejstvo je, da se mora vsako podjetje, ki želi preživeti, zanašati na podatke.

Medtem ko je veliko podatkovje priložnost, pa predstavlja izzive za določene industrije. Prvič, industrija mora premagati svoje zapuščene mentalitete, kot so ročni papirni postopki, pomanjkanje sodelovanja in pomanjkanje vidljivosti v operacijah, pa tudi, da najdejo načine za premagovanje ovir stare tehnologije (ne da bi jih popolnoma spremenili).

Nekaj ​​ostalih pomislekov v zvezi z boljšo uporabo velikega podatkovja so podatkovni silosi in pomanjkanje povezljivosti med zainteresiranimi stranmi, nizko kakovostni podatki, pomanjkanje strokovnjakov za integracijo podatkov in analitike podatkov ter varnostna vprašanja.

NASVET: Upravljanje sprememb bo ključnega pomena in imenovanje glavnega uradnika za digitalizacijo bi lahko koristilo vsem podjetjem, ki želijo konkurirati na trgu.

 1. Najti tehnološko izpopolnjene delavce, je izziv

Ker se proizvajalci vedno bolj zanašajo na tehnologijo, narašča njihova potreba po zaposlovanju tehnološko izpopolnjenih zaposlenih. Izziv je, da ni dovolj usposobljenih delavcev, ki bi zapolnili število odprtih delovnih mest. Da bi zapolnili praznino, morajo proizvajalci narediti dve stvari:

 • Usposabljanje obstoječih delavcev za opravljanje kvalificiranih nalog.
 • Poiščite načine, kako narediti svoje poslovanje privlačno za računalniške mojstre, razvijalce aplikacij, podatkovne znanstvenike, 3-D strokovnjake za tiskanje in druge visoko usposobljene strokovnjake.

Da bi industrija 4.0 ostala konkurenčna, se morajo proizvajalci zavezati, da bodo storili štiri stvari: opredelitev ključnih poslovnih potreb, vlaganje v tehnologijo, ki jih bo izpopolnila, vzpostavljanje organizacijskih zmogljivosti in aktivno prilagajanje procesov in kulture, tako da ostaneta pomembna. Izbira inertnosti nad ukrepanjem bi lahko privedla do tega, da bi vaša proizvodna podjetja zaprla svoja vrata, namesto da bi postala »napredna« in potencialno donosna podjetja.

Marko Vidrih

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice