Skip to content

Med rudarji – Spoznajmo življenje rudarskih prednikov

V organizaciji Zasavske ljudske univerze in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport tudi letos potekajo študijski krožki. Eden izmed zanimivejših za nekdanje zasavsko rudarsko področje je bil študijski krožek Spoznajmo življenje rudarskih prednikov skozi tabu teme. Na šestih srečanjih- naknadno je bil dodan še ogled Virtualnega muzeja rudarstva Trbovlje 4. dritl- je sodelovalo med 15 in 30 aktivnih slušateljev. Mnogi med njimi so s svojim znanjem aktivno sodelovali na enem ali kar na vseh krožkih.

Na prvem, kjer je bil predstavljen program krožkov, so predstavili svoje rudarske korenine oziroma svoj pogled na rudarske čase. Na drugem srečanju smo se seznanili z rudarsko kulinariko, higienskimi in bivanjskimi razmerami rudarskih družin nekoč. Za nekaj kulinaričnih dobrot sta poskrbeli znana gostinka Marija Čop- Ija s knapovskim funštercem in Marija Gošte, ki je postregla z okusno orehovo potico. Na tretjem srečanju nam je nekdanji rudarski inženir Franc Brinovec predstavil rudarsko učno pot v Zagorju, ki smo jo pred časom že predstavili v eni izmed teh oddaj. Žal, smo v le nekaj mesecih od takrat izgubili še nekaj nekoč pomembnih rudarskih obeležij na prostoru nekdanjega rudnika Kotredež. Četrti študijski krožek je bil v znamenju bolezni in rudarskih nesreč, s katerim so se srečevali rudarji. Predaval je dolgoletni zdravnik rudarjev Franci Novak. Spoznali smo tudi prav posebne spominke, nakit iz premoga, ki jih je predstavila Marjeta Hribar, ki smo jo tudi že predstavili v eni izmed teh oddaj. Miran Kokole in Maks Marinčič pa sta nam predstavila aktivnosti rudarjev na področju športa, glasbe in kulture. Srečanje so s petjem popestrile članice pevske skupine Knapovske punce. Na petem srečanju so se slušateljem predstavili člani Rudarskega, muzejskega in etnološkega društva Srečno Zagorje, ki so predstavili delovanje društva, rudarske poklice, delovne razmere v katerih so delali rudarji, veliko besed pa je teklo tudi okrog rudarskih štrajkov. Zadnje srečanje je potekalo ob rudarski malici (konc, kruh in gorčica) v Muzeju rudarstva Zagorje na Lokah pri Kisovcu, kjer je bil prikazan tudi rudarski Skok čez kožo.

Mi pa smo za potrebe te oddaje pred kamero povabili Jadranko Simončič iz Zasavske ljudske univerze, soorganizatorja krožkov Franca Brinovca, vodiča muzeja Simona Omahneta ter tri udeleženke študijskih krožkov Cveto Garantini, Marijo Gošte in Marjeto Glas. Zanimive so besede Cvete Garantini, ki ni bila rojena v Zasavju: „Najbolj me je presenetilo, kako so imeli v teh rudarskih koncih težko življenje. Zame so bili rudarji kot sužnji.“

Več pa si lahko ogledate v reportaži.

Igor Gošte

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice