Skip to content

Kitajska vrača udarec – Xi Jinping in Vladimir Putin zdaj najboljša prijatelja

Kitajski predsednik Xi Jinping in njegov ruski kolega Vladimir Putin sta se srečala v palači Grand Kremlin v Moskvi v sredo. Takoj po tem, je Huawei, kitajska tehnološka družba, ki jo ZDA štejejo za varnostno grožnjo, je podpisala pogodbo z rusko telekomunikacijsko družbo MTS za razvoj omrežja 5G v državi v naslednjem letu.

Sporazum napoveduje »razvoj tehnologij 5G in pilotno lansiranje omrežij pete generacije v letih 2019-2020«, je dejalo podjetje MTS.

Naveden v izjavi je Guo Ping, eden od predsednikov družbe o rotaciji za Huawei, dejal, da je »zelo zadovoljen« s sporazumom »na področju strateškega pomena, kot je 5G«.

Na moskovskem srečanju med Putinom in Xijem je kitajski vodja svojega ruskega sogovornika imenoval za svojega »najboljšega prijatelja«, pri čemer je ugotovil, da sta se v zadnjih šestih letih srečala skoraj 30-krat.

»Okrepili bomo medsebojno podporo pri ključnih vprašanjih,« je dejal Xi, ko je sedel poleg Putina v bogato okrašeni dvorani v Kremlju.

Povezave Moskve z ZDA so močno upadle zaradi ukrajinske krize, vojne v Siriji in obtožb Kremlja, da se vmešavajo v predsedniške volitve v ZDA 2016, medtem ko je Kitajska vpletena v spiralno trgovinsko vojno z Washingtonom.

»Protekcionizem in enostranski pristopi so v porastu, politika sile in hegemonizma pa se vse bolj uveljavlja,« je dejal Xi.

Huawei je v pretresih od maja, ko je administracija Trumpa ameriškim podjetjem prepovedala prodajo visokotehnološke opreme Huaweiju zaradi sumov, da je Peking špijunira preko svoje tehnološke opreme.

Strokovnjaki pravijo, da odločitev ZDA, ki naj bi začela veljati v treh mesecih, ogroža preživetje podjetja, ki je zelo odvisno od ameriških čipov za svoje telefone.

Več podjetij se je že oddaljilo od Huawei, vključno z Googlom, katerega Android sistem opremlja veliko večino pametnih telefonov na svetu.

Do nedavnega je povprečni ameriški državljan lahko povedal o HuaweiJU, kitajskem tehnološkem velikanu, le to, da nima pojma, kako izgovoriti ime podjetja – »hwa-wei« zmedeno izgovarjajo Američani. Zdaj pa se zdi, da je to podjetje, katerega ime ne znajo niti izgovoriti, njihova najhujša nočna mora.

Marko Vidrih

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice