Skip to content

Učiteljica Nina Jelen: Kako učence motivirati, da bodo razmišljali o skrbi za naš planet?

Včasih… povsem nepričakovano… se stvari poklopijo med seboj. Prsti zapišejo prave rime, oko zagleda starega prijatelja, srce vzdrhti ob novi ideji. In potem se zgodi nova stvar, nov projekt, nova pesem.

Tako se je zgodilo nekega dne, ko sem razmišljala, kaj naj sama naredim za lepši svet. In kako naj svoje učence še motiviram, da bodo začeli razmišljati o naši vlogi na zemlji. O skrbi za naš planet. O tem, kako lahko en sam človek naredi toooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooliko.

Gledali smo videe, delali plakate, reciklirali embalažo, izdelovali izdelke iz odpadnih materialov, skrbeli za šolski vrt, se učili ugašati luč, zapirati vodo, deliti igrače in oblačila, živeti brez plastike… Manjkala pa je pika na i. Mala pika, ki bi naredila velik čudež, ko otroci res začnejo verjeti v to, kar počnemo. Tista pika, ki raste v njih in ostane tam tudi takrat, ko postanejo veliki.

Mala pika je prišla. V bistvu sta prišli kar dve. V bistvu sta bili ti mali pikici dve veliki piki. Jure Jurca in Primož Jelševar. Moja stara prijatelja. Glasbenika. Rockerja. Z glasno kitaro in neštetimi bobni. Popolno za moje mulce! Popolno za motivacijo. In piko na i. Takoj sta bila za akcijo!

Tako smo zadnja dva meseca šole rockali za naš planet. Učenci, učiteljice, Jure in Primož. Na mizah, v telovadnici, na dvorišču, v naravi, kjerkoli, kamor nas je odneslo… in se zabavali sto na uro. Spoznali smo, kako glasbeniki posnamejo glasbo, kako se naredi videospot in ob snemanju občudovali, kaj vse se najde v naravi. Vsi se strinjamo, da je naš polž Polde vsekakor prava zvezda videospota.

Upamo, da se nam bo še kdo pridružil. In zarockal z nami. Da bo čim več mali mučkov in tistih ta velikih, že odraslih, nabijalo kitare, bobne in glasilke za naš planet. Da še koga zbudimo! Ker vsak šteje.

Na koncu našega rockerskega druženja sem zvečer prijetno utrujena sedela za mizo, gledala naš videospot in razmišljala. So danes moji mulci vrgli smeti v pravi koš? So zaprli vodo medtem, ko so si umivali zobe? So se spomnili našega rockanja? Skoraj prepričana sem, da ja. Da je ta pika ostala nekje v njih. In da bodo tile mulci nove generacije tisti heroji, ki bodo rešili naš svet. Ker jim je mar in ker jim bomo mi pomagali, da bo ta pika rastla z njimi.

Če bodo pa od tem še malo rockali, bo pa svet še toliko lepši. Zato, rockajte z nami!

Učiteljica Nina Jelen

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice