Skip to content

Šarec stopil v bran Zajcu. Je to začetek konca vlade?

Avtor: Metod Kranjc

Na protestnem shodu »Slovensko podeželje ne bo več zverinjak« so bili kmetje, podeželani in vsi, ki so jih napadi zveri tako, ali drugače prizadeli, ter podpirajo odvzem zveri, zelo jasni. Pokoli zveri so vse bolj množični, volkove srečujejo dnevno, ne samo ponoči, tudi čez dan se mirno sprehajajo po travnikih in širijo svoj teritorij na območje človeka. Življenjske razmere so postale nevzdržne, življenje na podeželju je prežeto s strahom za življenje domačih živali in celo ljudi. Vodilni v državi pa ponovno ne naredijo nič.

Šarec lastno politično korist postavil pred varnost ljudi na podeželju

Odgovor Marjana Šarca na protest v Velikih Laščah in postavljene zahteve Sindikata kmetov Slovenije je vse prej kot razumljiv. Pravi, da imajo kmetje njegovo razumevanje, saj on razume, kako trd je kmečki kruh. Protest je bil zanj političen shod, saj so se mu pridružili strankarski veljaki s čimer je pokazal na predsednika SLS Marjana Podobnika. To pa je bila politično velika napaka, saj je Šarec s to potezo vprašanje zveri sam postavil v politično sfero in z zaščito spornega ministra odgovornost prevzel nase.

Vir: Twitter

Namesto, da bi stopil v bran podeželanom je zaupanje izkazal ministru za okolje, Simonau Zajcu, ter dodal, da minister točno ve, kaj so njegove naloge. Najprej mora spraviti populacijo zveri na normalno število, šele potem se pogovarjati o sobivanju.

Ravno normalno število je eden izmed glavnih sporov pri odvzemu. Strokovnjaki pravijo, da naj bi bilo do 100 volkov in 975 medvedov, a že ministrica za kmetijstvo, Aleksandra Pivec, je na shodu podala oceno medvedov 1.100. Realna številka s terena je, da naj bi bilo okoli 1.200 medvedov in vsaj 130 volkov. Pivčeva meni, da bi morali takoj odvzeti najmanj 600 medvedov, ne zgolj 200, da bi prišli na približno obvladljivo število medvedov. Zgolj za informacijo, v Franciji, ki ima 643.801 km2 površine, kar je 32 krat več kot Slovenija, imajo zgolj 300 medvedov.

Prav tako odvzem 11 volkov ne bo povrnilo ravnovesja, so povedali kmetje na shodu. Številka mora biti bistveno višja.

Zajc se ne čuti odgovornega

Ena izmed zahtev Sindikata kmetov Slovenije je tudi odstop ministra Zajca do petka. Minister Simon Zajc zavrača vse očitke kmetov in jim sporoča, da ne misli odstopiti pod pritiski. Meni, da za stanje ni kriv on, ampak njegovi predhodniki, ter nevladne organizacije, ki so se na izdane Odloke pritožile in s tem dosegle, da se odlok ni mogel izvršiti. Pozablja pa očitno, da je on še teden nazaj kmete učil kako morajo naučiti sobivati z volkovi. Zajc še sporoča kmetom, da bo naredil vse za hitrejši odstrel. Glede na njegovo dosedanje prizadevanje se da zgoditi, da ga bo ponovno prehitela ministrica za kmetijstvo, ali pa bodo ogroženi kmetje stvari vzeli v svoje roke.

Sindikat kmetov Slovenije je na shodu postavil jasno zahtevo in sicer, da morajo biti v naslednjem tednu odlovljeni ali odstreljeni vsaj 3 volki in do sobote zamenjan minister za okolje in prostor Simon Zajc. V kolikor zahtevam ne bo ugodeno bodo naslednji protestni shodi v soboto, 17. avgusta 2019, ob 10. uri v Ilirski Bistrici, teden kasneje na sejmu AGRA v Gornji Radgoni in čez 3 tedne v Ljubljani.

 

Subscribe
Notify of
guest
5 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Naprej
Naprej
4 years ago

Zamenjat kompletno vlado!!!

Anton
Anton
4 years ago
Reply to  Naprej

Tepec, spet bi imeli volitve zato da zadovoljimo potrebe tistemu, ki je kriv, da je bil sprejet zakon, ki je povzročil kaos v naravi, ki ga imamo zdaj !

Stefka
Stefka
4 years ago

Strinjam se z mnenjem, da je treba zamenjat celo vlado. So nesposobni obvladati tezave, ki so pred njimi. Prejsnji teden mi je medved pred Crnomljem skocil na cesto in na avtu je totalka….kdo mi bo placal skodo za avto in bolnisko….. Dol s tako vlado !!!!!

Silvo
Silvo
4 years ago

Kmeti. Če vam že vlada noče pomagati najemite lovce sami in pobijte toliko volkov kot je treba. Vlada ni sposobna da bi ukrepala v tem primeru

Anica-h
Anica-h
4 years ago

To ni po zakonu in lovci se ne upajo. Pa smo spet tam.

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice