Skip to content

Osamosvojitev ni preteklost

Avtor: Uredništvo

Kot smo napovedali v našem prvem besedilu Za aktivno in odgovorno slovenstvo, naše kratko razmišljanje po zelo odmevnem “svetovišarskem” nastopu vrhovnega sodnika in bivšega ustavnega sodnika Jana Zobca, ki ga je imel v tem zelo priljubljenem romarskem središču 4. avgusta letos, ni bilo zadnje. Danes nadaljujemo. Zobčev celovit pogled na nekatere ključne izzive, pred katerimi se nahaja slovenska družba danes, nas spodbuja, da mu sledimo v njegovem pozivu po aktivnem državljanstvu in aktivnem slovenstvu. Ob tem ugotavljamo, da je bil ta nastop Jana Zobca deležen potrebne pozornosti predvsem v spletnih medijih konservativne, desnosredinske vrednostne provenience in tudi v Družini ter zamejskem tisku. Izstopal je odlični komentar prof. dr. Staneta Grande v spletnem Časniku, v katerem je med drugim zapisal: ” Nič manj kot njegova vsebina pa nas mora razveseljevati dejstvo, da Jan Zobec pripada številčno ne tako šibki, intelektualno pa izjemno močni in udarni poosamosvojitveni demokratični mlajši generaciji, ki bo slovensko osamosvojitev, največji dosežek Slovencev v zgodovini, dokončno osmislila in realizirala.”

Praktično prezrt, razen kratkih povzetkov v osrednjih slovenskih medijih dan po njegovem nastopu, pa je ostal Zobčev nastop v levih, sicer izrazito prevladujočih medijih v Sloveniji.

Za tokratno razmišljanje bomo kot podlago vzeli dva poudarka iz “svetovišarskega” predavanja Jana Zobca: o spominu in preteklosti in o slovenski osamosvojitvi.

Zobec pravi: ” Preteklosti ne moreš ubežati, obstaja, dokler obstajamo, in nas določa, da smo taki, kakršni smo.” In še: “V osi slovenske nacionalne identitete bi zato morale biti, trdo verjamem (čeprav trenutno nekje zakopane), vrednote, ki so bile motiv za osamosvojitev. In ob njih širša evropska zavest in evropska kultura, katerih neločljiv del smo. Prav prek te kulture smo se namreč oblikovali kot nacija in se s ponotranjenjem ustavnih vrednot, ki so v svojem bistvu vrednote osamosvojitve, povezali enakopravno svobodni posamezniki.”

Zaradi aktualnosti Zobčevih misli se nam tu ponuja kratka ocena odločitve Nove Slovenije, da se ob napovedani programski prenovi pozicionira v politično sredino. Predsednik stranke Matej Tonin je to spremembo napovedal prejšnji teden in jo je utemeljil pogumno, skoraj presenetljivo. Poudaril je, da želi za pozicioniranje stranke uporabiti odnos stranke do ekonomije, sveta in vrednot, ne pa slovenskega umeščanja, ki temelji na odnosu do preteklosti in osamosvojitve. In zaključil, da je “čedalje manj pomembno, kdo je kaj počel leta 1945 … preteklost je treba pustiti za seboj”.

Zavedamo se, da so lahko taki citati vzeti iz konteksta, oziroma, da se je Tonin izrazil nekoliko nerodno. Toda kljub temu lahko takoj ugotovimo, da so v nasprotju z osrednjim Zobčevim sporočilom, da so osamosvojitvene vrednote, ki so v svojem bistvu ponotranjenje ustavnih vrednot, ključno merilo za ravnanje najbolj odgovornih subjektov v mladi slovenski državi. Torej to velja tudi za politične stranke, še posebej parlamentarne, ko se politično pozicionirajo v slovenskem in evropskem prostoru. Še bolj neposrečena je Toninova misel, da je treba “preteklost pustiti za seboj”, v povezavi s tem, ” kaj je kdo počel leta 1945″. Tu mu Zobec odgovarja nedvoumno: “Tisto, kar nas opredeljuje in pogojuje ter nas skupaj z našo svobodno voljo usmerja v individualno in skupno prihodnost, je samo preteklost – in spomin nanjo – naj bo oddaljena ali bližnja, naj bo lepa ali grda, slavna ali neslavna, sijoča ali sramotna. Ta je tista, ki nujno vpliva na našo prihodnost, na naše odločitve in s tem na naša življenja.”

Poudariti pa želimo, da bo ob teh kritičnih ocenah Toninovih besed z naklonjenostjo sprejemamo njegovo napoved, da se Nsi programsko krepi in išče nove pristope v političnem delovanju. Lahko tudi pričakujemo, da bodo v njihovi znotrajstrankarski razpravi nekatera omenjena Toninova stališča dopolnili in bolj jasno obrazložili.

Lojze Peterle: »Ne moreš pomesti z osamosvojitvijo, ker ti ni všeč Janša« Foto: STA

Ne nazadnje se je že odzval starosta NSi, Lojze Peterle. Danes, 12. avgusta, v obširnem intervjuju za NoviceSvet24 pod naslovom Ne moreš pomesti z osamosvojitvijo, ker ti ni všeč Janša je bil kritičen do Toninove napovedi. Peterle pravi, da “samo jasna smer lahko oblikuje sredino”. In še pribije: ” Osamosvojitev ni preteklost.”

Z zanimanjem bomo sledili dogajanju, ki bo v NSi sledilo jeseni.

Naslednjič bomo razmišljali o tem, kje, iz katerih poudarkov Jana Zobca se lahko programsko in politično navdihuje Slovenska ljudska stranka. Tudi pri njeni resni nameri, da se programsko poglobljena in kadrovsko ter organizacijsko poenotena zanesljivo vrne v državni zbor.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice