Skip to content

PlinOklin – inovativna slovenska rešitev za varno prevažanje plinskih jeklenk

V plinskih jeklenkah se plin skladišči pod velikim pritiskom, kar pomeni veliko grožnjo, kadar se te prevažajo brez ustrezne zaščite.

Prevoz plinskih jeklenk lahko posameznike izpostavi nevarnosti požara ali eksplozije zaradi sproščanja vnetljivih plinov v bližini virov vžiga (npr. acetilen ali utekočinjen naftni plin), spontanega zgorevanja iz oksidirajočih plinov, stika s strupenimi ali korozivnimi plini (npr. brezbarven amonijak) in zadušitve z nekaterimi nestrupenimi, nevnetljivimi plini (npr. dušik, ogljikov dioksid ali argon).

Pri prevozu jeklenke (za gospodinjsko rabo) v vozilu je prevoznik (oziroma voznik) v skladu z ZPNB dolžen jeklenko naložiti v vozilo tako, da se le-ta ne more premakniti in da vozilo ni preobremenjeno. Vožnja jeklenk npr. na sedežih ni prepovedana, treba jih je le pravilno naložiti, da se izognemo nevarnosti (seveda nalaganje na sedežu in privezovanje z varnostnim pasom ni ustrezno).

 

Foto: Plinoklin

Večina ljudi, ki prevaža plinske jeklenke, te običajno namesti na sprednji sedež ali pa jih zatakne za sovoznikov sedež, kar je v obeh primerih zelo nevarno za potnike v vozilih. Jeklenka je v primeru nesreče zaradi morebitnega izhajanja plina potencialna bomba. Nekateri vozniki menijo, da je »varno« mesto za prevažanje tovrstnih jeklenk prtljažni prostor, vendar to ne drži, ker se plinske jeklenke med vožnjo premikajo. Te neprimerne in posebej nevarne metode za prevoz plinskih jeklenk so pokazale potrebo po inovativni rešitvi.

Milan Šebalj Foto: Plinoklin

PlinOklin je inovativna rešitev za prevoz plinskih jeklenk v osebnih avtomobilih, ki jo je predstavil slovenski podjetnik in inovator Milan Šebalj. Odlikuje ga idealen dizajn in  zajema širok izbor uporabnosti – primeren je tako za prtljago (nakupovalne vrečke, gume, zaboje itd.) kot tudi za plinske jeklenke, predvsem pri prevozu slednjih zagotavlja ustrezno stabilnost in varnost.

PlinOklin je v osnovi izjemno nezapletena in praktična rešitev, ki pripomore k večji varnosti voznikov avtomobilov pri prevozu plinskih jeklenk. Poleg tega v prtljažnem prostoru ne zavzame nepotrebnega prostora, saj meri le 20 centimetrov in tehta le nekaj gramov.

Zakaj PlinOklin?

Spodaj je nekaj že omenjenih prednosti, zaradi katerih je PlinOKlin nepogrešljiva rešitev za vse, ki bi radi varno prevažali plinske jeklenke:

  • Je enostaven za uporabo

PlinOKlin je zaradi svoje preproste in inovativne zasnove enostaven za uporabo, saj uporabnik pred uporabo ne potrebuje tehničnega znanja. Potrebnih je le nekaj sekund, da s PlinOklinom pravilno zagozdite jeklenko.

  • Je cenovno ugoden

Vsestranska uporabnost in cenovna dostopnost (5,59 – 8,00 eur) tako inovativnega izdelka lahko v določenem trenutku zelo zmanjša tveganje za nesrečo pri prevozu jeklenk, ki jih distributerji v Sloveniji mesečno prodajo več deset tisoč. Uporabniki bodo ugotovili, da je cena PlinOKlina zanemarljiva v primerjavi z neprecenljivo vrednostjo človeškega življenja.

  • Zagotavlja varnost

PlinOKlin je plod slovenskega znanja. Sestavljen je iz ABS-plastike ter TPE-gume. Upognjena zgornja površina je popolnoma prilagojena 30 cm premeru jeklenke. Na izdelku sta pritrjeni dve protizdrsni gumijasti prevleki, ki preprečujeta horizontalno premikanje plinske jeklenke. Primeren je za vse avtomobile, saj ima spodnji del PlinOKlina posebej zasnovano zobčasto površino, ki preprečuje premikanje jeklenke ali ostalih zagozdenih predmetov na najrazličnejših površinah.

Foto: Plinoklin
  • Vsestranska uporaba

Čeprav se imenuje PlinOKlin, ga je zaradi njegove čvrstosti in oblike mogoče uporabiti ne le za pritrditev plinske jeklenke, ampak tudi drugih predmetov, njegova vsestranskost pa je odvisna od ustvarjalnosti uporabnikov. Zaradi svoje zasnove lahko namreč služi tudi kot odličen »pomagač« pri prevozu najrazličnejših predmetov, kot so denimo platoji pijače, trgovinske vrečke itn. PlinOKlin lahko služi tudi kot organizator prtljažnega prostora.

  • Dostopen

PlinOKlin lahko trenutno kupite na enem izmed 250 Petrolovih servisov, v vseh Mercator tehnikah po Sloveniji, v prodajalnah Kuriva, d.d, v Megadomu v Krškem, v avtohiši Real v Ljubljani in v nekaj manjših trgovinah po Sloveniji. Povezave do prodajalcev najdete tudi na naši spletni strani.

Foto: Plinoklin

Zaključek

Ne moremo dovolj poudariti, kako pomembna je varnost, zlasti pri ravnanju z vnetljivim plinom, saj če ne ravnamo pravilno, je lahko res nevaren. V Sloveniji zagori v prometu povprečno okoli 500 vozil na leto, kar je malo več kot eno vozilo dnevno. Kot je že eden izmed vaših novinarjev med nedavno objavljeno raziskavo ugotovil, se kar 80 % jeklenk proda na prodajnih mestih, le 20 % jeklenk pa je prodanih z dostavo na dom.

Foto: Plinoklin

Torej 80 % vseh prodanih jeklenk v Sloveniji prevažajo vozniki, ki niso seznanjeni z varnostjo – še več – Slovenija te težave ne ureja z nobenim zakonom, zato lahko kar vsak voznik po svoje določa, ali bo plinsko jeklenko v prtljažniku med prevozom do doma sploh kako zagozdil oziroma zavaroval. Pa mislite, da se tak voznik zaveda nevarnosti?

SPONZORIRANA OBJAVA

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice