Naprej na vsebino

Kako prepoznati potencialno dobro kriptovaluto?

Avtor: Marko Vidrih

Mnogi se odločijo nameniti »višek« denarja za investicijo, nato pa pričakujejo, da se bo vloženi denar sam od sebe razmnožil in bodo profitirali brez vloženega truda. Večina ljudi to počne z vlaganjem v varčevalni račun za upokojitev ter izbiro delnic/skladov, za katere menijo, da jim bodo dolgoročno prinesli stalni dohodek.

Z izumom bitcoina je bil ustvarjen tudi nov način vlaganja. Analitiki z vsega sveta  predvidevajo, da je to lahko celo boljša in varnejša naložba od tradicionalnih.

Za tradicionalne naložbe v delnice ali nepremičnine temeljna analiza vključuje oceno finančnega »zdravja« in sposobnosti podjetja v skladu s finančnimi izkazi.

Če so številke videti dobre, smo lahko prepričani, da ima podjetje dobre temelje in zato lahko vanj vlagamo. Vendar pa je izvajanje temeljnih analiz za kriptovalute radikalno drugačno, saj ni računovodskih izkazov, ki bi jih lahko analizirali. Zakaj? Ker:

 • Kriptovalute niso korporacije, ampak so digitalne valute, ki predstavljajo vrednost ali premoženje v omrežju. Pomembno je razumeti razlike med delnicami in kriptovalutami.

Njihova sposobnost za »preživetje« ne temelji na ustvarjanju prihodka, temveč je neposredno odvisna od sodelovanja skupnosti (uporabniki, ki uporabljajo storitev, rudarji, ki zagotavljajo omrežje, in seveda razvijalci). Vsaka kriptovaluta je manifestacija različnih aplikacij Blockchain tehnologije in običajno so decentralizirane.

 • Prostor kriptovalut je v povojih, skoraj vse kriptovalute pa so v fazi razvoja. Kar pomeni, da je primerov uporabe v resničnem svetu trenutno – malo.

Tako je treba temeljno analizo kriptovalut opraviti z drugačno metodologijo. Glede na zapleteno naravo kriptovalut in njihovo osnovno tehnologijo je še toliko pomembneje, da se lotimo raziskav, da bi ocenili sposobnost in potencial t. i. kripto kovancev.

Dejavniki, ki vplivajo na vrednost kriptovalute

 • Uporabnost

Kripto kovanec mora imeti močno funkcijo (ali primere), da bi spodbudil ljudi, da hranijo kovance; uporabnost kovanca je močno povezana z njegovo vrednostjo. Uporabimo Ether (ETH) kot študijo primera. Da bi lahko kdo izvajal ukaze in razvijal aplikacije v Ethereum Blockchainu, mora imeti ETH, saj se bo ta pretvoril v plin in predstavlja »gorivo« za ekosistem Ethereum. Zato se ETH uporablja kot valuta znotraj svojega sistema za spodbujanje transakcij in razvoja. Več ko ljudje opravijo transakcij in razvijajo aplikacij, večje bo povpraševanje po ETH in zato se bo cena dvignila.

Nekatere storitve vključujejo volilne pravice, izplačilo dividend ali najpogosteje – medij izmenjave znotraj njihovega ekosistema. Kovanec brez uporabe je preprosto špekulativne narave, ki je utemeljen brez kakršne koli temeljne vrednosti.

 • Škrlatnost

Škrlatnost se nanaša na končno naravo kovancev. V ekonomiji bi stalna ponudba določene postavke dolgoročno povečala njeno vrednost, ob predpostavki, da se bo njeno povpraševanje povečalo. To ustvarja pomanjkanje, saj je v obtoku le omejena ponudba kovancev. Na primer, končna količina bitcoina je določena na 21 milijonov kovancev. Zlasti kovancem, ki imajo veliko uporabnost, bo povpraševanje nedvomno dvignilo vrednost.

Nekateri kovanci uporabljajo celo mehanizem »gorenja«, ki se nanaša na dejanje uničenja dela zaloge kovancev. To naj bi povečalo vrednost kovanca, saj po dogodku na trgu ostane veliko manjše število kovancev.

 • Zaznana vrednost

Kovanec je vreden le toliko, kolikor trg določi, da je. Kako se projekt vrednoti, je odvisno od dejavnikov, ki so ključni za razvoj projekta. Zato kripto kovanci projektov, ki vztrajno dosegajo svoje mejnike, zapisane v njihovi beli knjigi (poslovni načrt) – vrednost ohranjajo ali pa jim ta narašča. Poleg tega je sodelovanje in partnerstvo z verodostojnimi podjetji ali drugimi projekti dober znak. Druge novice, ki lahko izboljšajo zaznano vrednost v očeh trga, vključujejo uspešno predstavitev njihovega najosnovnejšega sprejemljivega produkta (NSP) ali beta različice protokola / programske opreme. To so pozitivni kazalci dobrega napredka projekta in bodo povečali vrednost njihovega kovanca.

Zgoraj so omenjeni ključni elementi kripto kovanca oziroma kriptovalute, ki bodo vplivali na njegovo/njeno vrednost. Ti elementi so tudi ključnega pomena za vse, ki želijo vlagati v kriptovalute.

Še nekaj razlogov, zaradi katerih ljudje vidijo vrednost v prvi kriptovaluti bitcoinu:

 • Omejena in predvidljiva količina –- Za razliko od eura ima bitcoin vnaprej določeno in omejeno količino, in sicer 21 milijonov bitcoinov.
 • Brezmejen – bitcoin lahko pošiljate kamorkoli in prejemate kjerkoli po svetu brez odobritve ali pristojbin vlade.
 • Zasebnost – ni vam treba razkriti osebnih podatkov.
 • Hitrost – transakcije trajajo od nekaj sekund do nekaj minut, v nasprotju z običajnimi nakazili, kjer lahko postopek traja nekaj dni.
 • Peer-to-peer – brez posrednikov.
 • Poceni denarni transferji – pošljite bitcoine kamorkoli po svetu za le nekaj centov.
 • Varnost – kriptografsko šifriran protokol.
 • Javna knjiga – povsem pregleden javni zapis o vseh transakcijah.
 • Decentraliziran – ko potrdite nakazilo, ni več možnosti za neuspeh transakcije.

Pomembno je razumeti, da je najvarnejši ali najučinkovitejši način za dobiček načrtno investiranje, da boste kripto kovanec oziroma kriptovalute zadržali na dolgi rok ali pa vsaj, da so le te namenjene za nekaj, kar si želite v prihodnosti. Garancije na dobiček pa – seveda ni.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Inšpektorji bodo bolj pozorno spremljali spletne vplivneže

Z namenom zaščite potrošnikov morajo tudi vplivneži pri oglaševanju ali prodaji preko socialnih omrežij spoštovati predpise s področja poslovanja in oglaševanja.

Prijava na e-novice