Skip to content

Izpad Marjana Šarca

 Avtor: Metod Kranjc

V spletnem časopisu Slovenec smo v zapisu z dne 19. 8. z naslovom Kaj je politika podrobneje analizirali različne politične vidike problematike prevelike populacije divjih zveri. Še posebej smo izpostavili položaj Slovenske ljudske stranke in njenega predsednika Marjana Podobnika, ki sta se v to zelo resno in zapleteno vprašanje angažirano vključila.

Med drugim smo tudi zapisali: “Z zanimanjem pričakujemo napovedano vključevanje predsednika vlade Marjana Šarca v razreševanje tega problema. Bo tudi on najprej poudarjal, da je samo za strokovne rešitve in naj se politika vanj ne vmešava, ali pa bo presenetil z zahtevo vladnim in drugim službam, naj vendar storijo to, kar so dolžne in za kar so pristojne?”

Predsednik vlade Marjan Šarec je s svojim izpadom v otvoritvenem nagovoru na 57. mednarodnem kmetijskem sejmu v soboto, 24. avgusta, presegel naše najbolj črnoglede napovedi.

Z neprimernimi besedami in v slogu, ki ne pritiče predsedniku vlade, je napadel predsednika SLS Marjana Podobnika.

Obtožil ga je, da želi s svojo aktivnostjo “prek kmetov zlesti nazaj v slovensko politiko … in to potem, ko je zavozil stranko in vse.”

Najprej je treba izpostaviti, da je predsednik vlade zlorabil svoj nastop kot glavni govornik ob odprtju sejma za obračun s političnim nasprotnikom. Kakor koli obračamo, Marjan Podobnik, tudi če vodi stranko, ki (danes še) ni v državnem zboru, je pomembna politična osebnost. Še posebej v sferi razvojno – podeželskih, prehranskih, kmetijskih in drugih tematik, kjer je SLS tradicionalno doma. Prav tako je bil predsednik vlade nedostojen, žaljiv in krivičen z oceno, da je “Marjan Podobnik zavozil stranko in vse”. To preprosto ni res. Pod njegovim vodenjem je SLS leta 1996 dosegla skoraj 20-odstotno podporo. Nato pa se je za dolgih 18 let odmaknil od aktivne strankarske politike. Šele septembra lani je ponovno prevzel vodenje SLS. Radi bi tudi vedeli, kaj je tisto “vse”, kar naj bi Marjan Podobnik zavozil. Kdo pa je Marjan Šarec, da si privošči take izjave? In ne nazadnje, že osnovni politični bonton in politična kultura naj bi predsedniku vlade velevala, da ohrani dostojen odnos do nekdanjega podpredsednika vlade.

Ponovno zapisujemo misel, kot smo jo izrekli v našem prejšnjem članku. “Greh” predsednika SLS je že to, da se je sam osebno in stranka, ki jo vodi, zelo jasno angažirala pri razreševanju zelo zgočega problema, ki bremeni slovenske ljudi na podeželju, še posebej slovenske kmete – populacije divjih zveri, ki so ušle izpod nadzora.

In da je zmeda popolna, v nadaljevanju svojega nagovora v Gornji Radgoni tudi predsednik vlade prizna, da gre za resen izziv, ki se ga vlada zaveda. Ampak kot predsednik vlade ne bo dovolil, da se v to vključuje SLS.

Grob izpad predsednika vlade najprej govori o tem, da se slabo kontrolira. Zanj velja, da hitro izgublja živce, ko se mora soočati z zapletenimi problemi in ne obvelja njegova zadnja beseda.

Radgonski nastop predsednika vlade pa je predvsem velika zamujena priložnost. Bilo je pravo mesto, da bi kot predsednik vlade izkoristil korektno zavzemanje Sindikata kmetov in se javno zavzel, da bo znotraj vseh pristojnih vladnih in drugih struktur storjeno vse, da se s problematiko prevelike populacije divjih zveri v Sloveniji sooči s hitrimi, strokovno podprtimi in s kmeti ter drugimi prebivalci na ogroženih predelih Slovenije usklajenimi rešitvami. To bi bila politična drža odgovornega predsednika vlade. In zakaj ne bi ob zagotovilu, da vladne stranke take ukrepe podpirajo, pohvalil na primer SLS, ki se je aktivno vključila v razreševanje te problematike. Tako politiko vključevanja in sodelovanja potrebuje Slovenija. Ne potrebuje pa samovšečnežev in histerikov, za kakršnega se je pokazal Marjan Šarec.

In za konec, predsednik vlade se je ujel v lastno zanko. Z nespametnim obračunom s predsednikom SLS je nase prevzel vso breme in je postal strelovod nelahkega reševanja problematike divjih zveri v Sloveniji. In s tem omogočil, da bosta ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in minister za okolje in prostor bolj mirno spala.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
bac
bac
4 years ago

Dragi g. Kranjc,
Šarec je povedal to kar večina v SLO misli. Seveda taki kot ste vi izkoriščajo situacijo za polnjenje svojih strani. Ali si SLS in MPodobnik to zaslužijo? Mislim, da ne. Razmislite kakšen družbeni prispevek so dali SLS in MPodobnik v zadnjih 20 letih in koliko javnih sredstev so dobili za to?

Prijava na e-novice