Skip to content

Sledi korakov: Predstavitev pesniške zbirke AMFORE

Avtor: Igor Gošte

V zagorski knjižnice, ki je dobila ime po pesniku Miletu Klopčiču, je potekala predstavitev sedme pesniške zbirke pesnika Vlada Garantinija. Sodeloval je tudi pri štirih skupnih pesniških zbirkah. Tudi pri sedmi, z naslovom Amfore, je k sodelovanju povabil Jožeta Ovnika, ilustratorja, karikaturista, slikarja, pesnika in avtorja knjige o jamskem škratu Perkmandeljc. Zagotovo so njegove ilustracije še dodatno obogatile globoke izpovedne in razmišljajoče pesmi, ki so v zadnjem sklopu v pesniški zbirki tudi hudomušne. Take, kot jih zna in zmore napisati Vlado Garantini, upokojeni učitelj. Njegove pesmi še lepše zvenijo, ko jih prebere kar avtor sam. Ob kateri prebrani zraven celo zapoje. V poldrugi uri dolgi predstavitvi pesniške zbirke, avtor predstavi tudi zgodbe njegovega otroštva, ki ga je preživljal kot izgnanec v času druge svetovne vojne v Nemčiji in kasneje po svobodi na podeželju, na kmetih. »Tisti, ki so živeli na domačijah na podeželju, bi morali za vse, kar so za narod postorili v času druge svetovne vojne, prej in tudi še kasneje postaviti velik spomenik«, so besede pesnika, ki veliko povedo o njegovem spoštovanju do podeželja, ki se prazni in kmečkega življenja.

Nekaj o svojem življenju in ustvarjanju je povedal tudi trboveljski umetnik Jože Ovnik, ki je odraščal v knapovski družini upornega očeta in skrbne matere. Seveda je spregovoril tudi o tem, kako se je lotil ilustriranja pesniške zbirke in nam pokazal tudi podobo Franceta Prešerna (slednja je tudi v zbirki Amfore), ki jo je upodobil po fotografiji Prešernove hčerke Ernestine. Za nekaj glasbe sta poskrbela Viktor Kotar, ki je upesnil eno izmed Garantinijevih pesmi in Vlado Poredoš.

Ob koncu predstavitve je bil predstavljen tudi vseslovenski pesniški natečaj Pesniški turnir Zagorje 2019/20, ki ga soorganizirata zagorska knjižnica in Igor Gošte.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice