Naprej na vsebino

[OBISKALI SMO] Konoplja – kdaj? Konoplja – zdaj!

Avtorica: Katja Gantar

Ta konec tedna, in sicer 4. in 5. oktobra, se v naši prestolnici odvija 5. mednarodna znanstvena konferenca z naslovom Konoplja zdaj iz cikla Demistifikacija konoplje. Konferenca poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in je vključena v program licenčnih izobraževanj Zdravniške zbornice Slovenije in Zbornice babiške in zdravstvene nege Slovenije.

Konoplja zdaj – čemu in zakaj?

Namen konference je strokovnjakom in širši javnosti predstaviti primere dobre prakse konoplje v medicinske namene, najnovejša znanstvena odkritja s tega področja, govora bo tudi o neizbežni temi na tem področju: pravni ureditvi pri nas in v tujini. Konferenca združuje številke strokovnjake panog, ki jih povezuje konoplja. Bistvo tega povezovanja je spodbuditi učenje, sodelovanje, inovacije in pogledati, kako bo ta industrija lahko vplivala na Slovenijo – tudi s spodbujanjem inovacij na tem področju ter posledično z gospodarsko prednostjo.

Konferenca Konoplja zdaj vabi te dni.

Organizatorji dogodka 5. mednarodne znanstvene konference Konoplja zdaj iz PEST – društva za človekove pravice ter RN Institut s partnerskimi organizacijami so za Slovenec.org povedali: »Nameni in cilji tega seminarja – kakor tudi vseh bodočih, ki jih bomo v okviru cikla Demistifikacija konoplje še pripravili, so predvsem v pridobivanju novih znanj s tega področja, tako za zdravnike, farmacevte, veterinarje, pravnike kot tudi ostale strokovnjake, politične akterje in tudi širšo javnost v Sloveniji.

Naša želja je predvsem, da se razvije konstruktivna debata, saj so z nami strokovnjaki, s pomočjo katerih lahko v Sloveniji zagotovimo najboljše modele zdravljenja s konopljo, načine uporabe in dostopnost tega neprecenljivega zdravila.«

Organizatorji opažajo, da je skozi zadnja leta za tovrsten dogodek čedalje več zanimanja, saj je vedno več ozaveščenih zdravnikov, medicinskih sester in pacientov, ki so željni znanja na tem področju.

Področje z večnim vprašajem

Vemo namreč, da je področje uporabe konoplje nasploh, pa tudi področje medicinske uporabe konoplje po svetu, različno urejeno; nad to temo mnogo časa večkrat po krivem bedi nekakšen vprašaj.

Nedavno je tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporočila, da se kanabidiol oziroma CBD, o katerem smo pred kratkim pisali, izvzame iz seznama nadzorovanih snovi. Prav tako je letos evropski parlament glasoval za resolucijo, ki bi pomagala pospešiti uporabo konoplje v medicinske namene znotraj Evropske unije. Ta resolucija ni zavezujoča, a vseeno skuša evropske države spodbuditi k povečanju dostopa do medicinske konoplje, pri čemer dajejo prednost kliničnim študijam in znanstvenim raziskavam. Resolucija »poziva države članice, naj zdravnikom omogočijo, da izkoristijo svojo strokovno presojo pri predpisovanju zdravil iz konoplje; zagotovijo, da so zdravila, ki so učinkovita pri zdravljenju posebnih bolezni, vključena v sisteme zdravstvenega zavarovanja na enak način kot druga zdravila in da zagotovijo varno izbiro med različnimi vrstami zdravil, ki temeljijo na konoplji, ter hkrati zagotovijo, da bolnike med zdravljenjem spremljajo specializirani zdravstveni delavci«.

Zanimalo nas je, če je organizatorji pri pripravi takšnega dogodka naleteli na kakšne posebne izzive. Le-ti nam odgovarjajo takole: »Poleg sprotnih organizacijskih težav so edina težava le državni organi – Nacionalni inštitut za javno zdravje in Ministrstvo za zdravje, ki nočejo nameniti niti evra za izobraževanje zdravnikov, medicinskih sester in splošne javnosti na tem področju. Še več: s svojim pritiskom vplivajo celo na javno mnenje, saj preko svoje mreže vedno znova širijo neresnice o konoplji.

Zato je naša želja, da se konference udeleži čim več zdravnikov, medicinskih sester in zainteresirane javnosti, saj so prave odločitve možne le na podlagi pravih informacij – in ne na podlagi uradniških dezinformacij!«

Informacije iz prve roke

Program konference je res pester in zanimiv. Organizatorji pravijo, da je letos kar nekaj zanimivih predavateljev. Prvič se bodo predstavili slovenski znanstveniki, povabili so predvsem zdravnike, ki konopljo uporabljajo v praksi. In še posebej pomembno: letos bo prvič pri nas tudi Inbal Sikorin, ki je pionirka na področju uvajanja kanabinoidov v geriatrijo. Na konferenci bo predavala v soboto popoldan.

Pravzaprav so vsi govorci, komentirajo organizatorji, vrhunski strokovnjaki na svojem področju, zato posameznikov niti ni izpostavljati.

Medicinska konoplja v obravnavi. Foto: Pixabay

Sicer so teme predavanj znotraj konference izredno zanimive. Na primer: Slovenske izkušnje z uporabo kanabidiola in domačih proizvodov kanabisa pri zdravljenju trdovratnih epilepsij, določenih epileptičnih sindromov in encefalopatij otroškega obdobja, Raziskovalne ovire v znanosti o konoplji, Uporaba kanabinoidov kot sredstev proti raku, Klinične študije s konopljo in kanabinoidi, Konoplja, duševno zdravje in prohibicija: kritični pregled odnosa, Konoplja kot esencialno živilo in njena vsestranska uporabnost, Konoplja in rak, Ali pravilno zdravimo s konopljo?, Izkoriščanje prednosti konoplje, Medicinska raba konoplje – pregled trenutnega stanja, »To be, or not to be, that is the question« – deljeno odločanje pri zdravilih iz konoplje itd.

Na konferenci bo moč videti in slišati tiste, ki se konoplje ne bojijo. Slovenija pa še vedno ne ve točno, kam bi se postavila. Bo pa s pomočjo takšne in podobnih konferenc imela priložnost svoje strahove omiliti. Največji strah namreč največkrat pride zaradi nezanimanja, neznanja in slabih informacij.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice