Skip to content

Kdaj je čas, da zamenjate okna in kdo je najboljši slovenski ponudnik?

Zamenjava oken je dolgoročna naložba, ki neposredno vpliva na videz vašega doma, zvočno izolacijo in vaše stroške ogrevanja. Čeprav imajo sodobna okna zelo dolgo življenjsko dobo, sčasoma ne opravljajo dobro svoje funkcije. Toda, kako prepoznati skrajni čas za zamenjavo oken?

Skozi okna uhaja večina toplote ali ohlajenega zraka v hiši. Zlasti v hišah, kjer so bila okna nameščena pred letom 1995 – slednja je običajno treba zamenjati. Druga zelo pomembna točka je Uredba o varčevanju z energijo, ki predpisuje toplotno izolacijska okna tako v ekološkem kot v energijskem smislu.

Nemška uredba o varčevanju z energijo (EnEV – Energieeinsparverordnung) in slovenski pravilnik (PURES 2010), ki je osnova za vse izračune gradbenih smernic in predpisov, določata, da morajo biti zgradbe, zaradi varčevanja z energijo, dobro zatesnjene. Pravilnik EnEV 2009 velja od 1. oktobra 2009. S tako imenovano Uw-vrednostjo lahko določimo, kako toplotno odporna so okna in ali je potrebna zamenjava oken. Danes okna ne smejo imeti Uw-vrednost večje od 1,3 W/m2K. Posodobljena uredba EnEV 2014 velja od maja 2014 dalje. Dopolnilo zakona od leta 2016, pa je še poostrilo energijski standard. V bodoče bodo morale biti Uw-vrednosti še manjše od 0,95 W/m2K. Zamenjava oken je prav tako primerna, če:

 • želite večje toplotno udobje v hiši,
 • potrebujete boljšo toplotno izolacijo,
 • želite izboljšati zvočno izolacijo,
 • prenavljate fasado stavbe,
 • imate potrebo po več dnevne svetlobe,
 • potrebujete zanesljivo zaščito pred vlomom.
Foto: Cugelj PVC in ALU okna d.o.o.

5 najpogostejših znakov, ki kažejo, da je čas za nova okna

 1. Slišite veliko zunanjega hrupa?

Če vaša okna zagotavljajo slabo zaščito pred zunanjimi zvoki, morda niso pravilno zatesnjena ali pa so bila že na začetku slabo izdelana. Nova stekla z dvojnim ali tro-slojnim steklom s pravilno izbiro debeline stekel, lahko zmanjšajo hrup na prostem, kar je še posebej koristno, če živite v prometni soseski ali neposredno ob prometni cesti.

 1. Pri zaprtih oknih še vedno čutite prepih?

V tem primeru bi se lahko pojavile številne težave, vključno s slabo montažo, premalo tesnili in drugo. Prepih lahko drastično spremeni celotno temperaturo vašega doma, kar posledično vpliva na stroške ogrevanja.

 1. Se tudi pri vas pojavlja kondenzacija na okenskih steklih?

Pojav je posebej izrazit v starejših stavbah s starejšimi modeli oken, ki so brez tesnil, z enojnimi stekli ali »termopan« stekli z nizko toplotno zaščito. Do orositve notranje površine stekla lahko prihaja tudi pri zaprtem oknu. Kondenzacija se pogosteje pojavi v hladnejšem delu leta, še posebej, če je v prostoru visoka relativna zračna vlaga. V tem primeru so notranje površine stekla hladne, njihova temperatura je enaka temperaturi rosišča in steklo se orosi. Pojav rosenja je zlasti opazen v kuhinji, kopalnici in tudi v spalnih prostorih, kjer se »proizvede« veliko toplega in vlažnega zraka (kuhanje, likanje, dihanje, itd.). Ob nezadostnem zračenju ta zrak kondenzira na hladnih površinah, kot je okensko steklo.

 1. Imate težave z odpiranjem in zapiranjem oken?

Pri oknih, ki niso bila vgrajena pravilno, se po navadi pojavi težava z ravnotežjem, zaradi česar odprto okensko krilo ne ostane v željenem položaju. Okna, ki rjavijo ali gnijejo, so prav tako lahko težavna za uporabo. Če se vaša okna ne zapirajo pravilno, jih morda ne boste mogli dobro zapreti, kar lahko posredno vpliva na varnost vašega doma.

 1. So vaša okna motna med plastmi stekla?

Če opazite, da so vaša okna motna med plastmi stekla, to pomeni, da je tesnilo med steklenimi ploščami popustilo ter je ušel izolacijski plin, ki se uporablja za energetsko učinkovitost oken.

Kakšen je pomen zamenjave oken?

Če imate občutek, da se vaš račun za ogrevanje vsak mesec povečuje, je zelo verjetno, da vaša okna ne opravljajo svoje funkcije, kot bi morala. Zamenjava oken v vašem domu z energijsko učinkovitimi nadomestnimi okni lahko pomaga znižati stroške ogrevanja in hlajenja, kar vam bo vsak mesec prihranilo denar.

Zamenjava oken lahko izboljša tudi varnost vašega doma z varnostnim steklom in naprednimi zapiralnimi sistemi.

Izberite podjetje za zamenjavo oken, ki mu lahko zaupate

Pri izbiri podjetja za zamenjavo oken je pomembno postaviti prava vprašanja:

 1. Kdo proizvaja okna?
 2. Kdo vgradi okna?
 3. Ali imajo okna garancijo?
 4. Kje lahko najdete servis za okna, ki jih kupujete?

Na zgoraj postavljena vprašanja, iz podjetja Cugelj PVC in ALU okna d.o.o. odgovarjajo:

 1. Podjetje Cugelj PVC in ALU okna d.o.o. ima lastno proizvodnjo v Sloveniji –KAKOVOSTNA SLOVENSKA PVC IN ALU OKNA TER VRATA! Ponašajo se tudi z dolgoročnim partnerstvom z uveljavljenimi ponudniki in priznanimi dobavitelji stavbnega pohištva. Kot so npr. nemški proizvajalec PVC profilov VEKA, belgijski proizvajalec ALU profilov Reynears, nemški proizvajalec okovja ROTO itd.
 2. Cugelj PVC in ALU okna d.o.o. ponuja celovito rešitev na ključ (demontaža obstoječih elementov, odvoz, vgradnja novega stavbnega pohištva in zaključna dela). Delo opravijo njihovi lastni delavci in ne kooperanti. S tem so popolnoma neodvisni pri rokih in kvaliteti storitve.
 3. Za vse stavbno pohištvo pri Cugelj PVC in ALU okna d.o.o. ponujajo garancijo do 10 let.
 4. Cugelj PVC in ALU okna d.o.o. za svoje izdelke zagotavlja brezplačen servis za odpravo napak v garancijskem roku, ki niso posledica fizičnih poškodb ali nepravilnega ravnanja.
Foto: Cugelj PVC in ALU okna d.o.o.

Dobra okna vam lahko služijo celo življenje, zato se prepričajte, da izberete podjetje na podlagi kakovosti njihovih izdelkov in storitev. Podjetje Cugelj PVC in ALU okna d.o.o.. z več kot 20 letno tradicijo ponuja cenovno ugodna okna, ki ustrezajo vsem zahtevam, uporabljajo samo certificirana stekla priznanega proizvajalca ERTL GLAS STEKLO, nudijo pa tudi garancijo in servis, kar kupcu obeta dolgoročno zadovoljstvo. Več si lahko preberete na spletni strani https://www.cugelj.si/, njihovi ponudbi pa lahko sledite tudi preko socialnih omrežij Facebook in LinkedIn.

Zakaj PVC okna Cugelj?

 • Okna zagotavljajo izjemno trdnost in stabilnost – okna sestavljajo visoko kakovostni profili VEKA, z dodatnimi ojačitvami.
 • Visoka toplotna izolativnost oken – odlična kombinacija kakovostnega profila in stekla.
 • Zvočna izolativnost – z uporabo ustreznih stekel lahko že zelo dobro zvočno izolativnost še izboljšajo.
 • Protivlomna zaščita – že v osnovi so okna opremljena z osnovnim varnostnim okovjem ROTO – NT.
 • Okna, ki so enostavna za vzdrževanje.
 • Velika izbira različnih barvnih rešitev.
 • Cugelj okna vsebujejo CE izjavo o skladnosti izdelkov ter izjavo o lastnostih.
 • Za »nujne« primere, ko okna ali ostalo stavbno pohištvo potrebujete ekstremno hitro (odprava posledic vloma ipd.), vam nudijo izjemno odzivnost.
 • Preverjeno najboljše razmerje med kakovostjo in ceno!
Foto: Cugelj PVC in ALU okna d.o.o.

Z naročilom PVC oken ter vplačilom do 31.10.2019, lahko uveljavljate jesenski popust do 30%.

Ste pripravljeni zamenjati okna v vašem domu? Na vaša dodatna vprašanja vam je na voljo prijazen strokovnjak iz podjetja Cugelj PVC in ALU okna d.o.o., ki ga lahko kontaktirate preko kontaktnega obrazca oziroma pokličete na T: 01 78 78 535 ali G: 040 840 069.

SPONZORIRANA OBJAVA

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice