Naprej na vsebino

Namesto nagrobne sveče zastavica sočutja

Avtor: Alenka Gabrovec

Še dober teden nas loči od t.i. krompirjevih počitnic in hkrati tudi časa, ko se bo dogajanje okoli slovenskih pokopališč povečalo. Ljudje bodo hiteli urejati grobove, prižigati nagrobne svečke, ker navsezadnje je to naša tradicija in se spodobi vsaj v tem času, če že poprej ni bilo časa.

Žal pa ima ta gesta, tradicija tudi temno stran. Namreč Slovenija je na vrhu evropskih držav po porabi nagrobnih sveč. Letna porabimo približno 16 milijonov nagrobnih sveč oziroma približno 6.500 ton, kar na koncu pomeni 2.400 ton odpadkov. To pa nikakor ne prispeva h kakovosti zraka.

Nekatere alternative ne pripomore k zmanjšanju izpustov CO2

Težko bi rekli, da se proizvajalci sveč ne zavedajo problematike, konec koncev so na trg plasirali tudi elektronsko svečko, ki naj bi pripomogla k zmanjšanju izpustov CO2 in tonaži odpadkov. Vendar so raziskave pokazale, da elektronske sveče ne predstavljajo prave alternative k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov.

Ena klasična nagrobna sveča prispeva med 0.7 in 1.9 kg izpustov CO2 eq (v povprečju 1.2 kg), na drugi strani elektronska sveča prispeva približno 0.8 kg izpustov CO2 eq. Statistično gledano v enem letu člani povprečnega gospodinjstva v povprečju prižgejo na grobovih 19.4 sveče. Izdelava in poraba teh sveč porabi enako količino energije, kot jo slovensko gospodinjstvo porabi za en mesec kuhanja.

Prižiganje sveč na pokopališčih prispeva približno 19.000 t CO2 eq, kar prispeva 1,1 promila k celokupnim letnim izpustom CO2 eq v Sloveniji. Greenpeace je v sodelovanju s Centrom za participativno raziskovanje Institut Jožef Stefan naredil primerjavo med petimi različnimi in funkcionalno primerljivimi nagrobnimi svečami slovenskih proizvajalcevhttps://storage.googleapis.com/planet4-slovenia-stateless/2019/10/2edd6012-brosura-2.pdf (tri klasične plamenske s PVC ohišjem, ena steklena z izmenljivim parafinskim vložkom in ena elektronska sveča). Ugotovili so, da primerjalni izračuni emisij CO2eq celotnega življenjskega cikla za različne tipe nagrobnih sveč kažejo, da so elektronske in steklene sveče s parafinskim vložkom po emisijah toplogrednih plinov primerljive s klasičnimi PVC nagrobnimi svečami in ne predstavljajo zadovoljive alternative.

VIR: Raziskava Greenpeace v sodelovanju s Centrom za participativno raziskovanje Institut Jožef Stefan.

Vsekakor je na dolgi rok za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in zmanjšanja odpadkov zaradi običaja prižiganja sveč nujna sprememba t.i. tradicionalnih navad. Kako, je izbira vsakega posameznika, ali mu je ljubše namesto sveč na grob dati pobarvane kamne, lesene sveče, zastavice sočutja, ali celo prižig virtualno svečo. Če pa je tradicija vendarle močnejša od zavesti po ohranjanju okolja, v Greenpeacesu predlagajo, da se prižge čim manjša sveča.

MANJ SVEČK ZA MANJ GROBOV je vseslovenska dobrodelna akcija ljudi za ljudi

Kot že omenjeno je ena izmed alternativ tudi zastavica sočutja. Svečke so sicer na grobu močan simbol spomina na najdražje in snovalci akcije Manj svečk za manj grobov s svojo akcijo tega ne želijo rušiti. Menijo, da pokojne nosimo v mislih in srcih vsak dan, s sodelovanjem v akciji Manj svečk za manj grobov pa posameznik naredi še nekaj dobrega za tiste, ki so še živi in nujno potrebujejo pomoč. Projekt je ekološko-humanitarne narave in je bil zasnovan s strani mladih v občini Zagorje ob Savi leta 2009. Do letošnjega leta se razširil že v 21 slovenskih občin, ter tako postal vseslovenski. Bistvo projekta ni prodaja zastavic, ni uničevanje poslov svečarjem, ampak le želi na eni strani zmanjšati pretirano okraševanje grobov ob 1. novembru, na drugi strani pa zbrati sredstva za nakup opreme, ki rešuje življenja.

Namen letošnje akcije 21 občin je:

 • Zagorje

V Zagorju bodo zbrana sredstva namenili za nakup namenske opreme za reševanje ob poplavah. Črpalke, sesalniki in agregati za reševanje bodo na razpolago vsem gasilskim enotam v občini Zagorje ob Savi.

 • Celje

Zbrani denar bodo namenili 56. letnemu Bernardu Vodebu za nakup medicinskih pripomočkov. Bernard je pri rosnih 13. letih zbolel za multiplo sklerozo. Če ravno ga je bolezen ovirala se ni dal in se je ukvarjal s športom, se izobraževal, hodil v službo, si ustvaril družino, predvsem pa nikoli obupal in se nikoli pritoževal. Pred osmimi leti ga je bolezen prikovala na invalidski voziček. Pred dvema letoma mu je odvzela moč za hojo. Je invalidsko upokojen, dobiva skromno pokojnino, ki ga uvršča pod prag revščine, a je še vedno njegov pogled na življenje pozitiven, še vedno se nikoli ne pritožuje in je hvaležen za tisto kar ima.

 • Dol pri Ljubljani

Zbrana sredstva bodo namenili za nakup defibratorja, ki se bo nahajal v vasi Brinje.

 • Domžale

Prostovoljci iz Domžal bodo zbrana sredstva namenili Domu upokojencev Domžale za nakup pripomočkov za delovno terapijo in rehabilitacijo, kot so ročna in gnana gonila za roke in noge, vratni škripec z vrvjo za terapijo ramen, blazine za vaje ravnotežja, elastični trakovi in krepilci rok. S pomočjo delovne terapije lahko stanovalci izrazijo in nato uresničujejo nekatere svoje življenjske potrebe in želje.

 • Grosuplje – Dobrepolje – Ivančna Gorica

Zbrana sredstva bodo namenili Anji, ki je pri svojih 23 letih tri dni po zagovoru diplome doživela anevrizmo v možganih. Prve 3 tedne je preživela v umetni komi, nato je bila še 6 mesecev v zdravstveni oskrbi. Po poškodbi je ostala telesno in govorno prizadeta, zato je dnevno deležna samoplačniških terapij, ki jih nujno potrebuje za okrevanje. Sedaj jo čaka 3-mesečna terapija z robotiko, ki jo nujno potrebuje, da lahko shodi. Terapijo mora v celoti kriti njena družina in bo okvirno stala 15.000€.

 • Hrastnik

Ljudje v občini Hrastnik so vse starejši in potrebe po storitvah fizioterapije so vse večje, za učinkovito zdravljenje pa potrebujejo sodobne aparature, zato bodo prostovoljne prispevke v celoti namenili za nakup sodobnih aparatov za potrebe zdravljenja bolnih pri fizioterapiji.

 • Koper

Letos bodo v Kopru zbrani denar namenili Euroni Llumnici. 19 letna Koprčanka, se je rodila s spino bifido in je že vse življenje vezana na invalidski voziček. Vse, kar si je kdaj želela, je, da bi lahko hodila. Upanje ji daje zdravnik v Istanbulu. Potrebuje preko 50 000 € za operacijo.

 • Litija – Sava – Šmartno pri Litiji

Zbrana sredstva bodo namenili za nakup terapevtskega kolesa MOTOMED, ki bo namenjen za rehabilitacije in terapije gibalno oviranih stanovalcev Doma Tisje, masažni terapevtski stol in ergonomske delovne stole za VDC v Litiji ter defibrilatorje v nekaterih krajevnih skupnostih.

 • Maribor – Murska Sobota

Prostovoljci iz društva Namesto pike vejica bodo zbrana sredstva namenili za plačilo nevrofizioterapevtskih obravnav za otroke s posebnimi potrebami. Želijo zbrati vsaj 3.500 evrov, da bi tako vsakemu od otrok društva omogočili kakovostnejše življenje brez bolečin in jim pomagali postaviti novo vejico na poti do cilja.

 • Šentjur

Zbrana sredstva bodo namenili Varstveno delovnemu centru (VDC) Šentjur, za nakup defibrilatorja, ki bo nameščen pred VDC Šentjur, dostopen vsem Šentjurčanom ter pripomočkov za povečanje gibalnih sposobnosti varovancev VDCja.

Foto: Manj svečk za manj grobov
 • Škofja Loka

V letošnjem letu bodo, s pomočjo Karitas Škofja Loka, zbrana sredstva namenili družini invalidne deklice Nataše, iz okolice Škofje Loke, ki je v rani mladosti zbolela za neozdravljivo boleznijo. Za lažje negovanje deklice, družina nujno potrebuje specialno izdelano bolniško posteljo. Strošek nabave bolniške postelje je 1.330 evrov, jogi posebne velikosti je 210 evrov, torej za Natašo potrebujejo 1.540 evrov. V primeru, da bo zbranih sredstev več, bodo preostanek sredstev namenili za nakup različnih zdravstvenih pripomočkov, ki jih potrebujejo škofjeloški invalidni otroci, kateri pa so v evidenci Karitas-a Škofja Loka.

 • Trbovlje

Zbrana sredstva v Občini Trbovlje bodo namenili nakupu Specialnih torb za nudenje prve pomoči. Torbe bodo kupili vsem gasilskim društvom v Gasilski zvezi Trbovlje. Prav gasilci so namreč tisti, ki pogosto prvi prihitijo na pomoč. Zaradi navedenega je oprema za nudenje prve pomoči, nujni sestavni del njihovih vozil.

 • Vojnik

Zbrana sredstva bodo namenili Prostovoljnemu gasilskemu društvu Vojnik za nakup gasilsko reševalne platforme za reševanje iz višin.

 • Vuzenica

Zbrana sredstva bodo namenili družini iz Vuzenice, ki živi v pomanjkanju in potrebuje sredstva za pomoč pri zdravljenju težke bolezni.

Grobovi so v času prvega novembra resnično čudoviti, pokopališča so te dni osvetljena s plameni sveč, ki so ponoči vidna daleč naokoli. A dejstvo, da lahko z eno samo zastavico sočutja pripomorete k svetli prihodnosti nekomu, ki je še tu, odtehta vso tradicijo. Majhna gesta je pomemben delček v mozaiku pomoči še živečim.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice