Naprej na vsebino

Zdravnik v Veliki Britaniji izgubil službo, ker ni naslavljal transseksualno

Avtor: Tomaž Jelen

Pred kratkim so svetovni mediji poročali, da je bil dr. David Makereth, 56-letni zdravnik s 30 leti prakse, odpuščen, ker ni hotel naslavljati transseksualno. Trdil je, da sta biološko gledano samo dva spola, »on« in »ona« in da tako piše tudi v Bibliji.

Pritožil se je na »Employment Tribunal«, a sodnik je razsodil, da so njegova stališča »nekompatibilna s človeško dostojnostjo«, ker ni želel naslavljati ogromnega moškega z brado kot »gospa«, ampak ga je ogovarjal kot »gospod«.

Mackereth je medijem dejal, da ni nobenega dokaza, da lahko človek spremeni spol, ne medicinskega, ne strokovnega, ne filozofskega. Medicina temelji na moralni in intelektualni integriteti in ne more kvalitetno delovati na ideološki osnovi. Dodatno vprašanje pa je, kako je lahko užaljenost razlog za odpustitev s službe, čeprav ni bil nedostojen, ampak je prišlo le do razlike pogledov.

Branila ga je Andrea Williams, vodja Christian Legal Centre, in po njenem mnenju je sodniška razsodba, da krščansko verovanje, napisano v Bibliji, predstavlja človeštvu nedostojno mnenje, pomenila enačenje z neo-nacistično ideologijo. S kakšno pravico sodnik razlaga transseksualno ideologijo pristojno nad pisanjem v Bibliji, saj med drugim je verska svoboda zakonsko zaščitena.

Makereth se je med drugim skliceval na: »So God created man in His own image; in the image of God He created him; male and female He created them.« (prevod: Bog je ustvaril človeka po svoji lastni podobi. Po lastni podobi je ustvaril moža in ženo.) Sodnik je na to odgovoril: »Krščansko verovanje, zapisano v Genesis 1:27, izraža zavestno ugovarjanje transseksualnosti in kot tako je neskladno s človeško dostojnostjo in je v konfliktu z osnovnimi pravicami transseksualcev.«

Makereth in somišljeniki se bodo pritožili in šli do konca, saj so prepričani, da gre tako za svobodo krščanstva kot resnicoljubnosti in svobode govora, da o posledicah za zdravstvo ne govorimo. Šlo naj bi za tiranijo ideologije in namerno vzpostavljanje klime strahovlade.

Po poročanju medijev se je zavedal morebitnih posledic, ko je fizičnega moškega s pravnim statusom transseksualca naslavljal z »gospod«, vendar ni pristal na to, da bi živel v laži. »Če ima oseba XY kromosome in moške genitalije, ga ne morem ogovarjati kot žensko.« Po njegovem ne gre za to, da se omenjena oseba nima pravice ogovarjati ali predstavljati kot ženska, ampak da gre za njegovo svobodo, da nekoga obravnava po obstoječem strokovnem medicinskem stanju, o katerem se je učil vse življenje. Po naravi naj bi bili ljudje moški ali ženske. Če nam ni dovoljeno reči, kar mislimo, se vračamo v diktatorska stanja, v katerem bomo vsi zasužnjeni.

Po navodilu British Medical Association naj bi po novem zdravniki nosečnice ogovarjali z »noseči ljudje«, da bi se izognili problemom s transseksualnostjo.

Leta 2016 je kanadski psiholog dr. Jordan Peterson storil nekaj podobnega kot Makereth in zato so mu zagrozili z izključitvijo. Ker pa je uspel svoje argumente predstaviti javnosti, so mu umaknili suspenz in je postal svetovno slaven. Napisal je izredno dobro prodajano knjigo 12 Rules For Life, s katero se je uprl posiljevanju transseksualne ideologije, nastopa po vseh svetovnih medijih in predavanjih po inštitucijah, pred nedavnim je debatiral tudi z dr. Slavojem Žižkom. In zanimivo – Žižek kot izrazito levo usmerjeni mislec je izjavil, da ima s to novo agresivno levico tudi sam probleme.

Peterson je jasno izrazil ugovor in argumentacijo: »V angleško govorečih državah nismo nikoli posiljevali govora s trenutno ideologijo, da so morali ljudje spreminjati obstoječe izraze zaradi ideološkega pritiska. To je enostavno meja, ki je nismo nikoli, in ki je ne smemo nikoli prečkati.«

 

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice