Naprej na vsebino

Sejma oblikovalskih presežkov in navdiha!

Avtorica: Katja Gantar

Te dni smo obiskali Gospodarsko razstavišče, kjer med 7. in 10. Novembrom, pod skupnim sloganom Vse za dom!, potekata kar dva sejma hkrati: jubilejni 30. Ambient Ljubljana in 4. Dom plus. Prvi predstavlja ponudbo pohištva in notranje opreme, drugi pa stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko ter montažne hiše. Na obeh sejmih skupaj sodeluje 233 podjetij iz 21 različnih držav.

Nekaj utrinkov za ljubitelje prijetnih ambientov. Foto: Katja Gantar

Mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča pravi, da oba sejma že tretjič povezujejo v živ organizem, ki prispeva h gospodarski rasti in razvoju podjetij iz teh panog. Tako odpirajo vrata strokovnim posvetom, najširšo javnost pa skupaj z Gradbenim inštitutom ZRMK in Eko skladom vabijo na brezplačna svetovanja o trajnostni gradnji, prenovi, ogrevanju ter možnostih financiranja  omenjenih naložb.

Sprehod po obeh sejmih je bil svež, poln skrbno izbranih rešitev za dom in ostale prostore, kjer smo pogosto (pisarne, javni prostori …), sejemski program pa pester. Razstavni prostori so bili nadgrajeni z razstavo nagrajenih izdelkov letošnjega Ambienta TOP 5, Top ideje, Društva oblikovalcev Slovenije in Zlate plakete revije Naš dom, poljskega sodobnega oblikovanja, samostojnih podjetnikov – diplomantov in magistrov Oddelka za lesarstvo, Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani Les in drugimi. Navdušujoč je bil izdelek dijakov Srednje lesarske šole v Ljubljani: lesen avtomobil v naravni velikosti, ki je bil po vrhu vsega še vozen!

Najboljše ideje so bile nagrajene

Vreden posebnega pogleda je zagotovo bil projekt TOP ideje, ki predstavlja že 9. razstavo in borzo mladih, še neuveljavljenih arhitektov in oblikovalcev. V ospredje sta bili postavljeni njihova nesporna kreativnost in inovativnost. Sicer so Top ideje edini tovrstni dogodek v Sloveniji, ki uspešno promovira ustvarjalnost mladih in prispeva k njihovi uveljavitvi na trgu. Svoje ideje je na sejmu letos predstavilo 24 izbrancev.

Matevž Klopčič z Zlato plaketo revije Naš dom. Foto: Katja Gantar

Ekskluzivno za Slovenec.org smo se pogovarjali z Matevžem Klopčičem iz podjetja M-INTERIERI, ki je za svoji zibelko Vita  in svetilko Scorpio lamp prejel Zlato plaketo revije Naš dom. Komisijo je prepričal s svojim inovativnim oblikovanjem in iskrenim pristopom, v katerem je prepletel zgodbo življenja, narave, gibanja in vsakdanjih potreb. Zibelka je premišljeno oblikovana in zasnovana kot mehko gnezdo na drevesni veji, svetilka pa povzema škorpijonovo obliko in združuje zadnje tehnologije.

Gospod Klopčič nam je povedal, da se v njihovem podjetju sicer ukvarjajo z izdelavo unikatnih izdelkov, predvsem iz masivnega lesa: »Zibka je bila v osnovi narejena za mojo hčerko in prvotno ni bila namenjena prodaji, vendar so bili odzivi od ljudi, ki jo videli, takšni, da so me pripeljali na ta sejem. Sam izdelek je namenjen novorojenčkom in je kot tak uporaben le tri mesece, zato smo ponudili tudi možnost trimesečnega najema. Zibka v osnovi stane 2000 evrov, trimesečni najem pa 280 evrov.«

»Odzivi na sejmu so neverjetni«, še komentira sogovornik in pove, da je za njegove svetilke v obliki škorpijona precej zanimanja, za zibelko je predvsem veliko pogledov in skritega interesa. Večina namreč misli, da si takšne zibelke ne more privoščiti, zato do sedaj niti eden ni vprašal za ceno. »Ko pa se jim predstavi možnost najema, se obrazi razjasnijo,« zaključuje.

Sonia Trošt pod svojo barvito umetnijo. Foto: Katja Gantar

Barvito ni nikoli skrito

Med razstavljavci sejma je s svojo barvitostjo in neposrednostjo izstopalo tudi delo arhitektke in slikarke Sonie Trošt, ki je predstavljala stol SWING Mandala, ki sta ga oblikovala skupaj z italijanskim dizajnerjem Giovannijem D’Oria. Skupaj sta sledila zamisli unikatnega eko zložljivega klasičnega režiserskega stola, ki ga krasijo energijsko polne in barvite 3D-mandale. Oba tipa stola – višji in nižji, ki ima tudi funkcijo gugalnika – sta bila izbrana za studie in sceno Beneškega filmskega festivala. Sonia Trošt nam je povedala, da na njem sedijo slavni igralci, režiserji in pevci, kot so Brad Pitt, Lady Gaga, George Clooney, Steve McQueen in mnogi drugi.

Dodala je še, da je sicer ustvarjalka mnogih slik in art mandal, za seboj pa ima mnogo ekoloških in eko projektov arhitekture doma in v tujini. Največ razstavlja ravno v Italiji, kjer se je rodila tudi povezava z omenjenim dizajnerjem –  in tako tudi izviren večfunkcijski barvit gugalnik.

Oba sejma – Ambient Ljubljana in Dom plus – sta nas ogrela svojo raznoliko razstavljalsko ponudbo, inovativnostjo in funkcionalnostjo ter dokazala, da je tudi lepo lahko nadvse uporabno. Do nedelje naj bi sejem obiskalo okoli 32.000 ljudi, ste bili ali še boste med njimi?

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice