Naprej na vsebino

Moški, ne boj se poiskati pomoči, kadar ti je hudo!

Avtorica: Katja Gantar

Čeprav je za zdravo družbo pomembno, da dobro in usklajeno delujejo vsi njeni organi, institucije itd., pravzaprav to pomeni, če gledamo z vidika mikro pogleda, da stabilno in uravnovešeno delujejo vsi prebivalci, tako moških kot žensk. Mesec november je med drugim mesec ozaveščanja težav, s katerimi se srečujejo moški. Letos je v sklopu globalnega gibanja Movember poleg ozaveščanja o raku mod in prostate v ospredju tudi duševno zdravje moških.

Moške se še vedno rado uči, naj bodo heroji, naj ne jočejo, naj še malo stisnejo zobe, zato se rado zgodi, da svoje probleme potlačijo vase. Na prvi pogled vsakdanji problemi lahko postanejo kaplja čez rob, kadar se jih nabere preveč. Kaplja, ki poleg fizičnega tudi lahko načne duševno zdravje moškega, kar pa lahko vodi celo v smrt.

Moški svoje stiske največkrat kažejo posredno, in sicer z zlorabo alkohola in nedovoljenih drog, prekomernim delom itd. Priznati svojo odvisnost in druge težave mnogim moškim pomeni tuš ponižanja. Vendar ne bi smelo biti tako. Pravi junak je, kdor si upa priznati svojo stisko, svoje napake, težave in poiskati pomoč. Le s pozicije, kjer so sneta očala strahu, ega, mačizma, perfekcionizma, bo mogoče življenje postaviti na realne in zdrave temelje.

Rezultati raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje o duševnem zdravju v Sloveniji kažejo:

 • da pomoč glede duševnega zdravja poišče več žensk kot moških, prav tako zdravila pogosteje jemljejo ženske;
 • da ima diagnosticirano kronično depresijo in kronično tesnobnost več žensk kot moških;
 • da je med moškimi več tveganega pitja alkohola;
 • da je med odvisniki od nedovoljenih drog občutno več moških kot žensk;
 • da ženske v skoraj dvakrat večjem številu poiščejo pomoč na primarni ravni zaradi duševnih in vedenjskih motenj, vendar pa je hospitalizacij nekoliko več med moškimi;
 • da so pri moških med najpogostejšimi vzroki za obisk na primarni ravni duševne in vedenjske motnje zaradi uživanja alkohola, v mlajši odrasli dobi pa tudi zaradi drugih psihoaktivnih snovi. Bolj sveži podatki bi zagotovo pokazali tudi na svet nekemičnih odvisnosti – sploh virtualnih, ki so trenutno v porastu.

Zdravilno jamranje

Podatki torej tudi uradno kažejo, da moški imajo težave. Seveda jih imamo tudi ženske, da ne bo pomote, vendar jih – malce posplošeno gledano – moški raje zakrinkajo z določenimi bolj ali manj sprejemljivimi oblikami vedenja oziroma življenja, medtem ko ženske svoje srce in težave raje nosimo na dlani in z vsakodnevnim izmenjavanjem stisk blažimo stiske ter pritiske življenja. Temu lahko rečemo tudi jamranje, vendar ko je govora o duševnem zdravju, le-to dobi zdravilni prizvok. Jamranje ni prirojena lastnost vsakogar, le-to namreč zahteva določeno stopnjo poguma in tveganja, da bomo obsojani, in tudi kar nekaj komunikacijskih veščin. Jamranje zahteva tudi prepoznavanje in ubesedovanje svojih občutkov in čustev, kar je pri blaženju duševnih stisk in iskanju morebitne nadaljnje pomoči lahko ključ do konstruktivne rešitve.

Res je dobro, da nase z večnim pritoževanjem in jadikovanjem ne prevzamemo vloge žrtve, vendar je občasno takšno izlivanje notranje čustvene vsebine, lahko pravi blagoslov.

Druženje in pogovor sta odlični zdravili. Foto: Pixabay

Rdečo luč je potrebno vzeti resno

Moški svoje težave raje rešujejo sami, če je le mogoče nekje, kjer (skoraj) ni prič. Da bomo »moške težave« lažje spoznali in prej ukrepali, je dobro vedeti, kaj vse je lahko pokazatelj, da moški – čeprav na videz fizično zdrav – ni v najboljši koži.

Čeprav največ pozornosti, kadar govorimo o najpogostejših odvisnostih, ki jih imajo moški, pade na alkoholizem in odvisnost od nedovoljenih drog, obstaja še nekaj družbeno sprejemljivih oblik, za katere je probleme mogoče varno in včasih celo doživljenjsko skriti. Te oblike niso le sprejemljive, temveč v družbi večkrat celo tako zaželene, da dolga leta lahko žanjejo aplavze okolice, čeprav bi v resnici že potrebovale zdravniško obravnavo. Delo in šport sta med vodilnimi.

Deloholizem, fanatični karierizem ali prekomerno ukvarjanje s športom so lahko pokazatelji depresije, ki jih je treba vzeti resno, da ne bodo časopisov ponovno polnili tragični naslovi, okolica pa komentirala: »Pa tako prijazen fant je bil …« ali pa: »Pa tako uspešen je bil, tako lepo hišo je imel in krasno ženo, kaj mu je pa manjkalo …« Pretirano potrošništvo in kapitalizem nezdravo delo le še povzdigujeta, prav tako šport z izkrivljenimi ideali umetelne lepote večkrat zaide s poti. Za delo in šport je z lahkoto skriti svoje probleme. Več dela in športa lahko pomeni absurdno kombinacijo: več (skritih) osebnih problemov in več aplavzov okolice. Mamljivo, kajne?

Slovenci imamo visoko stopnjo samomora, zato je pomembno, da skrbimo za preventivo tudi na področju duševnega zdravja in pravočasno prepoznamo vzroke za preplah. Sploh moški so, kar te tiče področja samomora, ranljiva populacija, zato je dobro, da vsi – tako moški kot ženske – znamo pravi čas in pravilno ukrepati.

Preventiva in še enkrat preventiva

Za dobro psiho-fizično zdravje je najbolje, da kadar je le mogoče, težave rešujemo sproti. Ustrezna in redna prehrana, dovolj gibanja in dovolj večkrat podcenjenega počitka so ključni pri ohranjanju zdravega telesa, duša pa potrebuje drugačno nego. Gibanje Movember poudarja, da bi vsak moški moral upoštevati pet načel za dobro psiho-fizično kondicijo in s tem za kakovostno in človeka oziroma moškega vredno življenje.

 1. Preživljanje časa v dobri in konstruktivni družbi. Povezanost z zaupanja vrednimi ljudmi je zelo pomembna. Čas za pristno prijateljstvo si je treba vzeti redno, le tako bo to lahko ostajalo kot del življenja in nudilo svojo zaslombo v dobrem in slabem.
 2. Govoriti več in se izražati. Lahko tudi v obliki zdravilnega jamranja. Zaupajte prijatelju ali prijateljici svoje težave ter prisluhnite drugim, kadar izzive vsakdana zaupajo vam.
 3. Poznati in priznati svoja leta je pomembno, kadar gre za telesno zdravje moškega. Tveganje za raka prostate se z leti povečuje, zato je najkasneje pri petdesetih to temo najbolje odpreti pri osebnem zdravniku.
 4. Redno preventivno pregledovanje mod je pri moških tako pomembno kot redno pregledovanje dojk pri ženskah. Vsako spremembo in dvom pri opažanju le-teh bo izbrani zdravnik vzel resno.
 5. Gibanje naj bo dnevno na urniku. Lahko povsem zmerna vadba ali preprosto več hoje, vse šteje, vsak korak v telesu povečuje hormon sreče in s tem boljše počutje. Sprehajalna druženja ali celo poslovni sestanki so odlična kombinacija, kjer se lahko koristno (z)druži s prijetnim.
Poiskati pomoč ni sramotno. Foto: Pixabay

Pomoč je namenjena ljudem

Pomoč – pa naj gre za težave z odvisnostmi, depresijo, tesnobo ali kaj drugega – je namenjena ljudem, zato se je ne bojte poiskati. Tudi če ste moški. Informirajte se o svojih težavah, pokličite ustrezne strokovnjake in ukrepajte. Problemi so namreč naravni del življenja, preko katerih se učimo in rastemo. Kadar jih je preveč ali so ti preveliki, občasno zunanjo pomoč potrebujemo vsi. Včasih le v obliki zaupnega pogovora s sosedom, prijateljem ali svojcem, včasih je potrebna tudi pomoč psihologa, psihiatra ali kakšnega drugega strokovnjaka.

Iskati pomoč ni sramotno, iskati pomoč je herojsko, kajti s tem se kaže ljubezen do sebe in ljubezen do svojega življenja. Tudi pri moških.

Za konec še zanimivost, da praznik vina martinovo ravno sovpada s svetovnim dnem boja proti odvisnostim. Ker se bodo ta vikend po državi nadaljevala martinovanja, se lahko vprašamo, koliko prihajajoče zabave in pitja bo slavilo življenje in koliko bo pravzaprav bežalo pred njim, ker le-to zna biti težko. Pretežko.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice