Naprej na vsebino

[EKSKLUZIVNO] ZDA in Kitajska končno dosegli sporazum in prekinili trgovinsko vojno

Avtor: Marko Vidrih

ZDA in Kitajska sta se načeloma dogovorili o trgovinskem sporazumu prve faze, za katerega analitiki upajo, da bo končal večmesečni trgovinski konflikt med dvema največjima gospodarstvoma na svetu, poroča Bloomberg.

Bloomberg je novico objavil včeraj zvečer, le nekaj dni, preden naj bi (15. decembra, v nedeljo) ZDA uvedle nov val carin za približno 160 milijard dolarjev izdelkov široke porabe iz azijske države. Reuters medtem poroča, da naj bi se Trump v četrtek popoldne sestal z visokimi gospodarskimi in trgovinskimi svetovalci, med uradniki naj bi bila tudi trgovski predstavnik Robert Lighthizer in finančni minister Steven Mnuchin, pogovor pa naj bi po pričakovanjih tekel o kitajskem trgovskem predlogu.

Zadnje tedne je Trumpova administracija nasprotovala opustitvi prej izvedenih carin na kitajski izvoz, ki jih ZDA uporabljajo kot sredstvo za pritisk na Kitajsko. Slednja se medtem noče sprijazniti s sporazumom, ki ni vključeval bistvenih povračil carin s strani ZDA.

Reuters navaja izjavi dveh oseb, ki sta »seznanjeni s pogajanji« in pravita, da so ZDA ponudile znižanje carin za 50 odstotkov na 375 milijard dolarjev kitajskih izdelkov. Ponudile so tudi opustitev Trumpovih novih napovedanih carin. Po drugi strani, naj bi Kitajska povečala svoje nakupe ameriških kmetijskih proizvodov, čeprav še vedno ni jasno, kako bi se ti nakupi primerjali z zneskom, ki ga je Kitajska za to namenjala pred »bojnim« obračunom med Trumpom in kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.

Poleg znatnega povečanja kitajskih nakupov kmetijskih proizvodov v zameno za carinsko olajšavo so uradniki povedali, da bi pakt prve faze vključeval kitajske zaveze, da bodo naredile več za zaustavitev kraje intelektualne lastnine in dogovor obeh strani, da ne bosta manipulirali s svojimi valutami.

»Pogoji so dogovorjeni, pravno besedilo pa še ni dokončano«, sta povedala vira.

Po napovedih oseb, seznanjenih s situacijo, bo Washington danes (v petek) potrdil napovedi.

Delnice so poskočile že prej, dan po tem, ko je Trump na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je bil dosežen napredek v zvezi s trgovinskim sporazumom med ZDA in Kitajsko. Novice o dogovoru so delnice načeloma pognale še višje.

Vendar pa, če spomnimo, se je uprava ZDA oktobra podobno pohvalila, da se je s Kitajsko dogovorila o trgovinskem sporazumu prve faze, a se od takrat, v dveh mesecih, ni premaknilo nič. Upajmo, da bo tokrat res drugače.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice