Naprej na vsebino

Smo ksenofobi ali je strah pred migranti upravičen

Avtor: Metod Kranjc

Danes je mednarodni dan migrantov. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob tem poudaril, da imajo vsi migranti pravico do zaščite svojih človekovih pravic in pozval države k uresničevanju marakeškega sporazuma, ki ga je več kot 150 članic ZN 10. decembra sprejelo in se dogovorilo za 23 ciljev, ki naj bi pripomogli k boljšem upravljanju migracij. Tudi Slovenija je podpisnica le-te. Migrantska problematika je Slovenijo razdelila na te, ki sočustvujejo z ilegalnimi pribežniki in tiste, ki menijo, da je potrebno meje zapreti. A ne glede na spore teh strani je dejstvo, da število ilegalnih pribežnikov narašča. Glede na razmere v Bosni in Hercegovini, ki vsaj delno zajezi val, lahko v pomladnih mesecih pričakujemo marsikaj.

Ob tem pa je potrebno poudariti nekaj. Res smo Slovenci med vojnam bežali po svetu, a smo se takoj asimilirali. Prav tako mnogo mladih migrira v tujino, a z bistveno razliko, kot to počne ti, ki so jabolko spora. Slovenci si uredijo dokumente in še pred vstopom v državo znajo jezik. Res je, da so iz Bosne v času osamosvojitvenih vojne bežali begunci, a tudi le-ti so priromali do Slovenije (Hrvaška je bila še v vojni), v prvo varno državo, se prilagodili okolju in si uredili dokumente, nekateri so ostali, drugi šli dalje s trebuhom za kruhom, a boste težko našli njihova kriminalna dejanja. Zato je skrajno neprimerno te primere enačiti z ilegalnimi migracijami, kjer mladi moški, sposobni boj, z dobro kondicijo domnevno zapuščajo področja vojne in razen »azil« se nimajo ne namena, ne želje asimilirati v Evropsko okolje. Res je bilo med njimi nekaj družin, a do sedaj ni odjeknila novica, da bi mlada ilegalna migrantka koga zabodla. Težava so torej ti o katerih potem beremo, da so teroristi, da so koga ugrabili, kaj ukradli, kaj uničili in kljub temu, da že kar nekaj časa že tavajo od ene točke do druge poznajo zgolj in samo svoje pravice, za ostalo jim je malo mar.

Število migrantov se je od lani povečalo za 70,9 odstotkov

Če ravno vodilni v državi skušajo na vse načine prekriti dejstvo, da je ilegalnih prihodov v državo povečalo in da imamo težavo, številke govorijo svoje. V obdobju od 1. 1. 2019 do 30. 11. 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 15.221 (8.905) ilegalnih prehodov državne meje. Število se je glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 70,9 odstotkov. V teh mesecih  letošnjega leta so bili najpogosteje obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Afganistana. Državljani Pakistana zavzemajo delež četrtine vseh.

Kar 4.734 ilegalnih migrantov je izrazilo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito – azil. Med njimi je bilo največ državljanov Alžirije. V lanskem letu je v enakem obdobju bilo obravnavanih 4.100 namer. Število se je letos povečalo za 15,5 odstotkov. Kljub temu, da se širijo špekulacije, da naj vodstvo policije je 25. maja 2018 v tajnem navodilu policistom ukazalo, naj sistematično zavračajo prošnje beguncev za azil. Ta aspekt in obtožbe kršenja azilnega prava izpostavljajo v Civilni iniciativi Kolpa, ki so svoje teze podkrepili s statistiko, ki pravi, da so na PP Črnomelj v mesecu maju 2018 obravnavali 379 oseb, od katerih jih je 371 zaprosilo za azil, kar predstavlja skoraj 98-odstotni delež vseh obravnavanih oseb. Po domnevnem tajnem navodilu policije je v mesecu juniju 2018 od 412 obravnavanih oseb za azil zaprosilo zgolj 13 oseb, kar predstavlja zgolj 3 odstotke vseh oseb v primerjavi z 98-odstotki v mesecu maju. Vse to pa naj bi bil dokaz, da je do navodila prišlo.

Vir: Policija

Imamo premalo policistov, vojaki premalo pooblastil, t.i. vaške straže pa prepovedane

Uradna naloga policistov je, da nadzoruje prehajanje čez državno mejo, preprečuje mejne incidente in nedovoljene migracije. Na papirju se mogoče sliši dobro, a v SPS opozarjajo, da je od maja 2019 vse več migracij, vlada v vsem tem času ni sprejela nobenih konstruktivnih ukrepov. Policistov je vsaj 30 odstotkov premalo in jih primanjkuje za redno delo, kaj šele za varovanje meje. Pomladka ni, saj se kljub vsakoletnem urjenju za to delo na koncu odloči le peščica, ki ne pokrije niti vsakoletnih odhodov iz policije.

Kljub temu, da jim pomagajo vojaki, so za administrativno delo pri prijetju ilegalnega migranta namreč odgovorni le policisti. Namreč, ko mešana patrulja policista in pripadnika Slovenske vojske prime skupino 74 ali 60 ilegalnih migrantov, to pomeni, da vse administrativno delo, celoten postopek izvajanja policijskih pooblastil pade izključno na policista. Vojak se mora odstraniti iz postopka. V SPS menijo, da je zato treba dati vojakom večja pooblastila, kar pa v vladi Marjana Šarca ne nameravajo storiti.

Svojo pozornost vlada usmerja v vaške straže, varde in druge oblike varnostnega samoorganiziranja državljanov. Pozabljajo pa, da so varde zgolj odgovor na nedejavnost vlade. Tako je Svet za nacionalno varnost (SNAV) ocenil, da Šiškove varde predstavljajo varnostno tveganje. Šiško ter podobni naj bi s svojimi »sprehajalnimi aktivnostmi« torej ogrozili varnost Slovenije. Policija je tako dobila dodatno dolžnost. Sedaj bo ob vsem delu, ki ga ima, ter ji tako in tako zmanjkuje kadra še nadzorovala tabornike, skavte, lovska društva … vse, da bo lahko vlada rekla, da je nekaj naredila.

Ilegalni migranti so postali prebežniki brez nadzora

Ob tako dejavni vladi in preobremenjeni policiji, ki počne vse kar je v njeni moči, so ilegalni prebežniki postali prebežniki brez nadzora. Nevladniki jim v imenu človekovih pravic in ohranjanja dostojanstva pomagajo. Na spletu se je celo pojavilo navodilo v arabščini, ki natančno prikaže pot iz Bihača do Slovenije. Nevladniki so tudi z denarjem davkoplačevalcev natisnili navodila, ki naj bi pomagala ilegalnim pribežnikom. Preprosto povedano dobili so navodila za pravne praznine in kaj morajo kje reči.

Sočasno se »naključno« dogajajo ugrabitve (maja letos so ugrabili 79-letnega Mirka Moravca), kraje avtomobilov, uničenja in vlomi v hiše, vikende, posilstva (Maročan je posilil dve študentke na Metelkovi), zabadanja z nožem… Da bo zadeva še bolj bizarna nevladniki za nastalo situacijo krivijo policijo, ki naj bi po navodilih kršila azilno politiko, ter naj bi npr. ugrabitelje obravnava že pred incidentom in jih poslala na Hrvaško. Zaradi tega naj bi bili policisti krivi za ugrabitev. Skrajno dvolično razmišljanje.

Migrantska politika se bo morala spremeniti in to zelo hitro. Nekaj dodatne ograje, ki je več ali manj v škodo in sama sebi namen, ter imajo eno in isti ljudje korist od tega, ni ustrezna rešitev. Madžari so prav čas postavili konkretno ograjo, če ravno se je večino Evrope zgražala, a so zmanjšali v zelo hitrem času število ilegalnih prebežnikov iz 6.353 na 870 na dan, ter sedaj na manj kot 40. Slovenska policija ne zmore ob svoji podhranjenosti obvladovati situacije, vlada si zatiska oči, ljudje pa živijo v strahu. Res je danes mednarodni dan migrantov, a človekove pravice se končajo tam, kjer se prične pravica drugega. Trenutno so načete človekove pravice slovenskih državljanov in prav bi bilo, da se izražanje straha ne označi kot ksenofobija, ampak se ga sliši.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice