Naprej na vsebino

V Nemčiji bodo kmetje smeli sami odstreliti volkove

Avtor: Metod Kranjc

Problematika napadov volkov ni samo težava v Sloveniji, ampak tudi v Nemčiji. V zadnjem letu je bilo v Nemčiji 639 napadov volkov, ki so ubili kar 2067 glav živine, od tega 1656 ovc. Leta prej je bilo 472 napadov na 1667 živali, kar je 20 odstotkov manj kot letos. Po mesecih razprav so v nemški vladi le prisluhnili kmetom in podeželanom, ter se v četrtek dogovorili o novem zakonu, kar pa v Sloveniji ravno ne moremo pričakovati.

V Nemčiji približno 400 volkov

Podobno kot v Sloveniji se je tudi v Nemčiji po zveznih podatkih število volčjih tropov samo v zadnjem letu povečalo s 77 na 105. Zabeleženih je bilo tudi 25 parov in 13 samotnih volkov. Nemško okoljsko ministrstvo ocenjuje, da v Nemčiji živi približno 400 volkov, predvsem v vzhodnih in severnih delih države.

Ljudje so na podeželju živeli v strahu pred volkovi, zato so se kmetje zavzeli za pravico do lastne zaščite in zaščite živine, če  tudi to pomeni, da se bodo proti močnemu naraščanju števila napadov volkov na živino borili s smrtonosno silo.

Podobno kot v Sloveniji tudi v Nemčiji volkovi uživajo strogo zaščito, kar je vsekakor privedlo do sporov med kmeti in oblastmi. A vendar je za nov zakon glasovalo 361 poslancev, proti je bilo 275 poslancev.

Odstrel je dovoljen ne glede na to, da so volkovi zaščiteni

Zakon bo tako kmetom omogočal odstrel volkov, ne glede na to, ali je določena žival odgovorna za napad na čredo. Lahko bodo odvzeli tudi hibridi volčjega psa. Živinorejci bodo imeli pravico odstreliti divje volkove, če bodo le-ti povzročili “resno škodo” domačim živalim. Pred tem zakonom so lahko streljali le, če so volkovi ogrožali življenje kmetov. Novi zakon tudi dovoljuje ubijanje volkov do trenutka, ko na območju ni več napadov na domače živali, četudi to pomeni, da ubijejo celoten trop volkov.

Sklep zakona določa tudi finančno nadomestilo kmetom v primeru napada. Prav tako je nezakonito hranjenje volkov ali vabljenje oziroma »zaščita« le-teh.

Zakon bo na dolgi rok omogočal sobivanje

Svetovna zveza za prostoživeče živali je to potezo pozdravila in dejala, da so ti ukrepi nujno potrebni za zaščito čred, če bodo ljudje, živina in divje živali dolgoročno želele živeti skupaj.

Celo okoljski predstavnik socialdemokratov Carsten Trägei je poudaril, da le na ta način ne bo prišlo do nenadzorovanega odstranjevanja volčjih tropov. Drugačnega mnenja sta bila levičarski politik Ralph Lenkert, ki je menil, da je rešitev v večji podpori pastirjev in kmetov, in Steffi Lemke iz Zelenih, ki meni, da je zakon v nasprotju z Evropskim pravom.

Le upamo lahko, da bodo tudi slovenska vlada se zgledovala po nemški in pripravila podoben zakon, ter s tem zaščitila slovensko podeželje in ji omogočila razvoj in ohranitev. Glede na to, da je le vprašanje časa, kdaj bomo lahko poročali o novih napadih tako volkov kot medvedov, ter ob dejstvu, da je v Sloveniji vse več hibridnih volkov, je nujno, da se na tem področju naredi korak naprej še preden bo prišlo do najhujšega.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice