Naprej na vsebino

Bo EU zaradi Huaweijeve grožnje združila Nokio in Ericsson?

Avtor: Marko Vidrih

Medtem ko se EU poskuša spoprijeti s konkurenco Kitajske in ZDA, se ta spreminja v načinu razvoja novih panog. Pobude vključujejo podporo za proizvodnjo električnih baterij, internacionalizacijo evra in okolju prijazne trgovinske politike. Vendar če obstaja tema za aktivno industrijsko politiko, ki je zadnje čase v Bruslju moderna, je to zagotovo 5G.

Mobilno omrežje pete generacije s tisočkratnim povečanjem podatkovnih zmogljivosti je transformativni tehnološki razvoj z ogromno paleto potencialnih uporab prek t.i. Interneta stvari (IoT).

Porast kitajske družbe Huawei, kot vodilnega dobavitelja telekomunikacijske opreme 5G je sprožil velike zaskrbljenosti glede nacionalne varnosti, evropske konkurenčnosti in možnosti dolgoročne odvisnosti od potencialno nezanesljivega podjetja. Potem ko so se odrekli avtohtoni industriji, ameriški uradniki zdaj razmišljajo o tem, ali bodo denar ameriških davkoplačevalcev namenili evropskim tekmecem, kot so Huawei, Nokia in Ericsson, da bi zagotovili varnost oskrbe. Nasprotno se Evropa zdi izjemno pasivna.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je prejšnji mesec razkril svoje frustracije in povedal da EU preprosto ni imela nobene stopnje razmišljanja ali usklajevanja glede tega vprašanja. Z drugimi besedami, odločitve so bile dejansko prenesene na telekomunikacijske operaterje.

EU namreč pri uvajanju 5G zaostaja za Kitajsko, ZDA, Južno Korejo in Japonsko. EU ostaja močno razdrobljen trg s stotimi operaterji in različnimi nacionalnimi varnostnimi standardi in postopki. Izgubila se je pri določanju mednarodnih standardov. Čeprav je intenzivna konkurenca dobra za potrošnike, pušča manj denarja za naložbe.

Foto: Freepik

Zahvaljujoč širokemu domačemu trgu 800 milijonov uporabnikov telefonov, majhnemu številu operaterjev omrežja na Kitajskem in poceni financiranju državnih bank, se je Huawei hitro uveljavil kot svetovni vodja na tem področju. Njegova tehnologija lahko prekriva druge nameščene sisteme in je pogosto, čeprav ne vedno, veliko cenejša od njegovih konkurentov. V medijih je možno zaslediti, da kitajska družba ponuja za 30 odstotkov nižje cene od svojih tekmecev. Te prednosti so Huaweiu do danes omogočile pridobitev približno 30 odstotkov 5G pogodb po vsem svetu.

Finska Nokia in švedski Ericsson komajda dohitevata. Kljub temu, da sta obe podjetji imeli izjemne koristi od ameriške omejitve za kitajsko podjetje in pritisk ZDA na njihove zaveznike, je njun skupni tržni delež 5G približno enak kot Huaweijev.

Huawei je lani porabil 15 milijard dolarjev in obljubil, da bo dosegel 20 milijard dolarjev dohodka, seveda v več segmentih. Ericsson porabi približno 4 milijarde dolarjev, Nokia nekoliko več. Njuna tehnologija je za zdaj konkurenčna, a vprašanje je, če bo dolgo tako.

Kaj je torej treba storiti?

O združitvi se malo govori. »Mislim, da ni potrebe po evropskem prvaku. Nokia in Ericsson sta dovolj velika,« pravi Leif Johansson, nekdanji predsednik švedske skupine. Povezanost bi bila slaba za konkurenco in bi na nekaterih trgih pustila monopol. Iz Francije in Nemčije, najglasnejših navijaških skupin za evropskega 5G prvaka, ni nobenega poziva k združitvi – morda zato, ker vodilni evropski družbi nista njihovi.

EU je za 5G raziskave in razvoj namenila že približno 700 milijonov EUR, kar koristi evropskim podjetjem. Ta podpora bi se lahko znatno povečala v naslednjem sedemletnem proračunu, zlasti za industrijske aplikacije, da bi spodbudila povpraševanje. Usklajevanje poceni posojil podjetjem Nokia in Ericsson bi verjetno prekršilo pravila Svetovne trgovinske organizacije. Toda EU bi lahko udarila nazaj.

Foto: Freepik

Ena od možnosti, ki bi se je EU lahko poslužila je, da bi upoštevala razdrobljenost trga in več manjšim telekomunikacijskim podjetjem ponudila multinacionalne licence, ki bi delovale v skladu s skupnimi pravili o varnosti in dražbah spektra.

V naglici k oživitvi svoje industrijske politike EU tvega, da bi pozabila na moč pravega enotnega trga. Za preprečitev Huaweijeve 5G grožnje, EU potrebuje skupna pravila o telekomunikacijah.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice