Naprej na vsebino

Petarde so za retarde – kaj res?

Avtorica: Katja Gantar

Smo tik na pragu časa, ko je tudi zakonsko uporaba petard in drugih pirotehničnih izdelkov s pokajočim in svetlobnim učinkom dovoljena. Od 26. decembra do vključno 1. januarja pridejo na račun ljubitelji pirotehnike, ko jo legalno lahko v specializiranih trgovinah in štantih po vsej Sloveniji od 19. decembra naprej tudi kupijo.

Slovenija ima eno od strožjih zakonodaj na področju pirotehnike znotraj Evropske unije, vendar kljub vsemu črni trg lepo cveti, kar je tudi pred dovoljenim časom uporabe tovrstna sredstva mogoče slišati.

Na področju uporabe pirotehničnih sredstev se v Sloveniji iz leta v leto dviguje zavest, mnoge iniciative in projekti proti uporabi pirotehnike tudi v dovoljenem času uporabe dajejo rezultate. Zavest ljudi se dviga in uporaba pirotehnike se zmanjšuje – najverjetneje vsaj v določeni meri tudi zaradi tega, ker so mnogi bivši ljubitelji pirotehnike tudi lastniki psov. Kot zanimivost naj bo podatek,  da je bilo 7. 10. 2019 po informacijah Centralnega registra psov v Sloveniji registriranih 234.993 psov. Tudi največji navdušenci spremenijo pogled, ko ugledajo stisko in trpljenje svojega ljubljenčka, medtem ko pokajo petarde, rakete in ognjemeti. Tistim, ki ga ne, pa najverjetneje (še) ni pomoči.

Pa ne le psi, mačke, drugi hišni ljubljenčki in domače živali, tudi dojenčki, otroci, starejši in drugi se znajdejo v skupini, ki še težje kot ostali prenašajo neznosne in nesmiselne poke petard in drugih pirotehničnih sredstev. Pohvalno je letos zaslediti, da so se nekateri veletrgovci povsem distancirali od prodaje pirotehnike, tako da jih v določenih sicer znanih in dobro založenih veleblagovnicah sploh ni mogoče kupiti. Bravo! Prav tako je mogoče zaslediti, da se mnoge občine letos odrekajo potratnemu in bučnemu ognjemetu ter da bodo sredstva raje namenile pametnejšim rečem, za zabavo pa poskrbele tako, da bo zabava veljala za vse in bo prijazna tudi ušesom. Hkrati bo tudi preprečila morebitne poškodbe, ki lahko nastanejo ob uporabi pirotehničnih sredstev. Preventiva in dober zgled hkrati – sedi, pet!

Foto: Pixabay

Novo leto brez ognjemeta – a ne v prestolnici

Odkar je leta 2017 Agencija Republike Slovenije za okolje občine pozvala, naj se v času (pred)novoletnih praznovanj odpovedo ognjemetom, saj se ob eksploziji sprostijo snovi, ki zastrupljajo ozračje in predstavljajo tveganje za zdravje, so se prav zaradi tega nekatere slovenske občine odločile, da ognjemet povsem ukinejo. Letos se bodo mestnim pirotehničnim sredstvom odpovedali v Novem mestu, Slovenj Gradcu, Kopru, Kranju, Mariboru, Velenju, na Bledu, Ptuju in še kje, a v prestolnici žal še ne.

Se je pa v lanskem letu v javnosti pojavila peticija za popolno prepoved pirotehnike, ki jo je do sedaj podpisalo že več kot 60.000 ljudi.

Foto: Pixabay

Idioti, retardi in kdo še?

A kljub dobrim  rezultatom na področju prepovedi pirotehnike je presenečenje glede nazivanja tistih, ki se nad tem še vedno navdušujejo, ogromno. Tako kot je srce pred kratkim zadelo grenko začudenje, ko je eden od mlajših poslancev manjšino Slovencev, med katerimi so predvsem starši, zmerjal z idioti, je začudenje prisotno tudi nad sloganom »Petarde so za retarde«, ki ima sicer dober namen, a zgreši bistvo.

Kdor nima zasebno ali službeno opravka z ljudmi s posebnimi potrebami, kdor ne premore spoštovanja do soljudi, le-tak si v javnosti in tudi sicer privošči ljudi, katerih dejanja in vedenje obsoja ali morda povsem ne razume, nazivati z neprimernimi in naravnost žaljivimi nazivi.

Na žalost z nekaterimi kljub temu, da naj bi bili – za razliko od nekaterih, ki jim ob rojstvu ni bilo dano tako – dobrega duševnega zdravja, ni vse čisto v redu. Pomanjkanje zavedanja in čustvene inteligence kljub izjemnemu intelektu lahko naredi več škode kot koristi. Sploh nekaterim javnim osebnostim in tistim, ki odločajo na državni ravni o naši usodi, bi koristil kak tečaj čustvenega bontona, ki pa žal za enkrat ne obstaja oziroma tudi ne bo. Kajti čustvene inteligence se ne da priučiti in z njo morebiti manipulirati, kakor se to da z besedami in »izdelki možganov«.

Nedavno je bilo nekje mogoče zaslediti pomenljivo in še kako resnično življenjsko matematiko, pod katero bi se z veseljem marsikdo podpisal. Ta pravi takole:

veliko srce + malo znanja = naivnost

malo srce + veliko znanja = žlehtnoba

veliko srce + veliko znanja = popolnost  

Kdaj bomo pustili pri miru ljudi, ki so duševno manj razviti, in opustili diskriminatorno rabo jezika oziroma izrazov, kot so na primer idiot, kreten, imbecil in drugi, ki se tudi v medicinskem strokovnem izrazoslovju danes ne uporabljajo več? Pa naj bo, če že mora biti, to med štirimi stenami in še to čisto po tihem, sicer se zna zgoditi, da vam zažuga 297. člen Kazenskega zakonika, ki definira sovražni govor, zaradi katerega ste lahko kazensko odgovorni. Pa srečnega in zdravega!

Foto: Pixabay

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice