Naprej na vsebino

Zakaj digitalna valuta centralne banke v EU za zdaj nima dobrih možnosti?

Avtor: Marko Vidrih

Medtem ko Kitajska dela na tem, da bo kot prva izdala kripto različico svoje nacionalne valute, je evroobmočje še vedno na turneji raziskovanja. Zaenkrat nič ne kaže, da bo Evropska centralna banka (ECB) letos izdala digitalno valuto centralne banke (CBDC). Zakaj so inovacije v kitajski centralni banki hitreje sprejete in zakaj velike banke upočasnjujejo finančno preobrazbo?

Za evropski centralni bančni sistem je značilno, da lahko vodi denarno politiko, ki je »neodvisna od vlad«. Ta neodvisnost je eden od temeljev našega osnovnega demokratičnega reda, ki naj bi preprečil vladam, da bi zlorabile monopol nad denarjem. Vendar je znano, da politiki močno pritiskajo na ECB in Banko za mednarodne poravnave (BIS) za spodbujanje inovacij. Torej bi lahko rekli, da je evropski finančni sistem odvisen od volje do inovacij s strani ECB in BIS. Slednje je še posebej očitno v razpravi o CBDC.

Na Kitajskem so razmere zelo različne. Centralna banka in vlada nista prav ločena drug od drugega – značilna lastnost avtokratskih gospodarstev. Zato ne preseneča, da je Narodna banka Kitajske pomembno vključena v denarne inovacije v državi. Njihova denarna politika se sklada z agendo Komunistične partije. Še preden je bila konec leta 2019 razglašena kitajska blockchain strategija, je bila uvedba CBDC del nacionalne strategije.

Kam to vodi, kaže trenutno stanje centralnih bank v zvezi s CBDC. Čeprav naj bi Kitajska v naslednjih mesecih uvedla digitalni renminbi, se ECB očitno še vedno spopada s tem vprašanjem.

Kaj skupnega imata gradnja mostov in CBDC?

Na konferenci decembra 2019 je vodja ECB, Christine Lagarde, napovedala, da želi ustanoviti delovno skupino, ki bi temi CBDC namenila več pozornosti. Christine Lagarde še naprej načrtuje predstavitev ocene rezultatov do sredine junija 2020.

Foto: Pixabay

Medtem ko se infrastrukturni projekti, kot so mostovi in letališča, na Kitajskem gradijo rekordno hitro, v Evropi z leti načrtovanja odiseje zaostajamo. S Kitajsko ne moremo biti v koraku samo pri gradnji infrastrukturnih projektov, kot so letališča, temveč tudi pri projektih digitalne finančne infrastrukture.

Posamezne pobude namesto usklajenih ukrepov

Konstruktivni prispevki za CBDC in ureditev digitalnega evra najvišjega vodstva ECB in denarnih institucij so bolj posledica pobude posameznikov, kot pa medinstitucionalne strategije. Na primer, v zadnjih tednih so posamezniki objavili hvale vredne delovne dokumente ECB. Naj bo to »Stopnjevani CBDC in finančni sistem« ali »Raziskovanje anonimnosti v digitalnih valutah centralne banke«.

Ti pomembni prispevki preprosto ne ustvarjajo zagona, ki bi ga znotraj centralne banke morali ustvariti. Drugega pojasnila za trenutno stanje razvoja ni.

Banke proti fintech

Seveda vsaka večja banka dela na blockchain projektih in je odprta za tehnologijo. Res konkretne, predstavljive projekte tokenizacije, ne glede na to, ali gre za valuto, podjetje ali nepremičnine, pa je v velikih bankah trenutno v najboljšem primeru mogoče najti – če sploh – na zelo zgodnji pilotni stopnji.

Nobena banka si ne upa zanikati pomena tokenizacije. Kljub temu je mogoče čutiti vtis, da so banke na skrivaj srečne, če postopek preoblikovanja trga traja nekoliko dlje. To pomeni, da od bank ne moremo pričakovati pritiska na finančne organe ali centralne banke. Banke se držijo starega sistema in so vesele zaostajanja inovacij, ki jim, kot tradicionalnim igralcem – daje čas.

Razloge za to je enostavno razumeti. Na primer, blockchain infrastrukture na osnovi digitalnih žetonov znižujejo vstopne ovire za nove igralce, kot so fintech ali blockchain platforme v klasičnem finančnem sektorju. Z večjim prilagajanjem digitalnih žetonov, se priložnosti za nove konkurente in alternativne poslovne modele – izboljšujejo. Prej ko postanejo transakcije prek digitalnih žetonov, t.i. stabilnih kovancev ali CBDC normalne, hitrejša bo konkurenca iz fintech sektorja. Trenutna inovacija v tokenizaciji torej ogroža konkurenčni položaj bank.

Foto: Pixabay

Prav zato, ker naše oblasti rade razčlenjujejo in namesto ene načrtovane, uporabljajo veliko majhnih postopnih sprememb, je pomembno, da se spodbujajo pobude zasebnega sektorja za digitalni denar. Ker tudi brez ECB se lahko pride do tokeniziranega evra, evra ki bo pod nadzorom vseh nas!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice