Naprej na vsebino

Kdo se boji Štajerske varde?

Avtor: Alenka Gabrovec

Dojemanje Slovenije kot varne države se je spremenilo nekaj let nazaj, ko so prvi ilegalni migranti prečkali našo državo in takratni vodilni niso našli prave rešitve. Tudi do danes je niso uspeli. Posledica tega in želja, da se ohrani Slovenija za naše zanamce in da vsaj nekdo začne tudi opozarjati na stisko državljanov in varnost države, je nastala Štajerska varda. Po številnih pogovorih, opažanjih, da se določenim v Sloveniji nič ne more in dejstvu, da je potrebno nekaj narediti in ljudem odpreti oči so se podobno misleči zbrali na Mariborskem Pohorju na urjenju prve generacije.

Mnogokrat je bilo čuti, brati komentarje, da za zakritimi obrazi stojijo neuravnovešeni, neuki prejemniki socialne pomoči, ki se igrajo tabornike. V Slovencu smo preverili koliko teh »mitov« drži oziroma so zgolj produkt tistih, ki se Štajerske varde bojijo. O ozadju le-te smo se pogovarjali z enim izmed prvih članov, »sousatnovitelju«, namestniku poveljnika Štajerske varde Robertom Volčiču.

Robert VolčičFoto: Robert Volčič

Člani Štajerske varde so iz vseh vetrov

Naš sogovornik je zelo uspešen podjetnik, ki se ukvarja z vgradnjo/postavitvijo suhe montaže. Prepotoval je ogromno sveta, živel v tujini in v srcu vedno nosil Slovenijo, ter se zato vedno vračal in želi tudi tu ostati. Ravno ker verjame, da Slovenija ima potencial, a žal slabe voditelje, ki ne razumejo stiske »malih ljudi« je del Štajerske varde. V zakup je vzel to, da ga policisti ustavijo bistveno večkrat kot ostale državljane, da ga zasledujejo in nadlegujejo, a dokler vidi smisel v tem kar dela, bo vztrajal.

Povedal nam je, da so v njihovih vrstah tako očetje, kot matere, dedki, babice, podjetniki, varnostniki, plačanci, bivši vojaki, mladi in mnogi drugi. V bistvu imajo zelo jasen protokol, kdo je lahko njihov član. V prvi vrsti mora biti pošten, domoljub in mu mora biti jasna sama politika varde. Vsakega, ki se odloči, da bi bil del njih preverijo in v kolikor se izkaže, da je oseba res vredna zaupanja, je lahko del njih. Namreč po besedah Volčiča so ena velika družina, ki si med seboj pomagajo in vsak opravlja svoje delo. Ni nujno, da so vsi člani tudi »vojaki«, imajo tudi kuharje in ostalo osebje. Bistveno je le to, da vsak s svojim prispevkom in delom pripomore k boljšemu vzdušju.

Vir: Hervadi.com

Imajo pa tudi zelo jasna in stroga pravila. Ena izmed mnogih je tudi ta, da kadar so v »uniformi« ne smejo piti, ali na kakršenkoli način omadeževati vardo. Kot je že v Sloveniji navada so tudi k njim želeli infiltrirati nekaj »potaknjencev«, a so jih prav čas odkrili in zavrnili.

Želeli le prebuditi ljudi

Varda ima trenutno čez 1.000 pripadnikov, ki so razporejenih po okrajih – Štajerska varda, Kranjska varda, Koroška varda, Primorska varda in Prekmurska varda, le-ti pa so del Slovenske varde. S svojimi postroji, učenjem osnov orientacije, nočnimi pohodi, učenju varnega rokovanja z orožjem, opozarjanjem na nevarovano mejo,  želijo pri ljudeh prebuditi zavedanje, da ni prav, da samo molčijo, ko se jim dogaja krivica, ampak da je čas, da o svojih težavah tudi spregovorijo.

Zavedajo se, da je ukinitev obveznega služenja vojaškega roka bila napaka, saj se moški dejansko več ne znajdejo v naravi, ne znajo poskrbeti za varnost družine, kaj šele za varnost države. V vardi jim je jasno, da je število policistov bistveno premajhno, da imajo vojaki premalo pooblastil in je posledično meja odprta.

Volčič pove, da so s svojimi pohodi, sprehodi ob meji dosegli vsaj to, da so sedaj policisti dejansko tam, da so na vratih ograj namaščene žabice, ter da s tem, ko policija nadzoruje njih posredno varuje tudi mejo. Tudi sama ideja o tem, da je na meji potrebno nekaj spremeniti, je izhajala iz strategije, da če policistov in vojakov ni na meji, ter vodilni ne slišijo, da je nujno, da so tam, da preprosto gredo oni, ker za njimi bodo prišli tudi policisti in vojaki.

V vsem tem času so ob meji doživeli marsikaj, a vse kar naredijo je, da pomagajo ljudem in obvestijo policijo o prehodih. Volčič pravi, da so jih ljudje sprejeli in da ga zgodbe, ko pridejo ljudje do njega in mu povedo, da zdaj ko so oni tam, pa le upajo iz hiš, ženejo dalje in ve, da dela prav.

Foto: Robert Volčič

Varda se vse bolj razvija, kljub nenaklonjenosti države

Kot že napisano, je bilo prvo urjenje na Mariborskem Pohorju, kjer se je zbralo okoli 40 – 50 pripadnikov. Tabor na zasebnem zemljišču je bil prijavljen in nadzorovan s strani policije. A kljub kritikam in nasprotovanju vodilnih v državi se jim na vsakem urjenju pridruži vse več ljudi. Volčič pravi, da se zaveda, da policisti, ki jih zasledujejo, nadlegujejo in popisujejo opravljajo svoje delo po naročilu, a najhuje je, ko se v zgodbo vpletejo specialne enote, ki so vedno arogantne in na meji nasilja.

Ena izmed takšnih »nasilnih« akcij se je odvila, ko je varda imela svoje urjenje na Planini. Policisti so vdrli na zasebno zemljišče in popisali vse. Ker po nekaj urnem pregledovanju, iskanju nečesa, ter pogovorih s tožilstvom, niso policisti našli ničesar spornega so zapustili prizorišče, vardi pa so akcijo poimenovali »operacija študelj«.

Dokaj odmevna »akcija« je bila v začetku januarja na spominski slovesnosti ob obletnici poslednjega boja Pohorskega bataljona, kjer so »prijeli« Andreja Šiška. »Akcija« je bila skrbno načrtovana in Šiško se je sam predal. Poklon na Osankarici je bil njegov vsakoletni ritual. Naj na tem mestu opomnim, da v vardi menijo, da je velik del krivde, da je Šiško sploh moral nazaj v zapor po že 83 odstotkih prestane kazni na strani predsednika države Boruta Pahorja in predsednika vlade Marjana Šarca, njunih besed v času 3. in 4. 9. 2019, ter javnih izjav nekaterih politikov. Oni svojih izjav niso spremenili, čeprav je dokazano, da Andrej Šiško nima oborožene skupine. Proti Marjanu Šarcu je bila pred enim letom vložena kazenska ovadba zaradi vmešavanja v sodno vejo oblasti, ki do danes še ni bila obravnavana. Andrej Šiško pa je v tem času že obsojen, in je odslužil že 90% izrečene kazni, čeprav mu ni bilo dokazano, s čim naj bi dejansko ščuval k spremembi ustavne ureditve. O spornosti tega primera smo že pisali. Kot pove Volčič je vsaka njihova akcija skrbno načrtovana in z razlogom. Skupni imenovalec le-teh je borba za pravico.

Šiško ponudil pomoč Šarcu

Ob povečanju številu ilegalnih prehodov in dejstvu, da ima država premalo policistov in vojakov, je Šiško svojo pomoč ponudil tudi predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Namesto odgovora je nastal predlog zakona, ki naj bi prepovedoval tovrstno aktivnost. S predlogom sprememb zakona o nadzoru državne meje vlada predlaga prepoved:

 – vsakršnega ravnanja posameznika ali skupine, ki se z namenom nadzora državne meje izvaja na način, ki je enak ali podoben oblikam opravljanja policijskih nalog pri izvajanju nadzora državne meje,

 – ali ki ovira policijo pri izvajanju nadzora državne meje.

Za to kršitev je globa za posameznika najmanj tisoč evrov, če posameznik stori dejanje v skupini pa najmanj 1.500 evrov.

Hkrati je vlada predlaga tudi nov prekršek, ki se nanaša na uporabo maskirnih oblačil, uniform ali oblačil, podobnih uniformi uradnih ali vojaških oseb. S predlogom je določeno, da je prepovedano nošenje navedenih oblačil, če posameznik vzbuja videz, da izvaja naloge uradnih ali vojaških oseb. Omejitev ne velja, če se maskirna oblačila, uniformo ali oblačila, podobna uniformi uradnih ali vojaških oseb, nosi kot rekvizit nastopajočih na prireditvah, katerih del programa je nošenje oblačil ali uniform in so organizirane v skladu z zakonom, ki ureja javna zbiranja. Za ta prekršek je določena globa od 500 do tisoč evrov. Če je dejanje storjeno v skupini, se posameznik kaznuje z globo od tisoč do 2.000 evrov.

Ob vsem tem se postavi vprašanje, ali Andrej Šiško in njegova, sedaj Slovenska varda, res predstavljata grožnjo za Slovenijo in njeno varnost, ali pa so v ozadju politične igrice, ki ponovno v ozadje postavljajo varnost državljanov. Mogoče bo z novim obrambnim ministrom kaj drugače in bo predlog SDS o obveznem naborništvu le dosegel zadostno število za uresničitev. Do takrat pa bo ljudem ideja o vardi, ki se bori za njih vse bližja.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice