Naprej na vsebino

Proteini – kakšne so njihove prednosti?

Proteini ali po domače beljakovine so osnova v vsakdanji prehrani. Pomembni so ne glede na to ali telovadite ali ne, ste na dieti ali niste, saj pomembno vplivajo na rast mišic in na splošno človekovo počutje. S seboj pa prinašajo tudi dolgotrajnejši občutek sitosti. Proteini so priljubljeni tudi med športniki.  Mnogi športniki jih uvrščajo na vrh lestvice priljubljenih prehranskih dopolnil. Proteinski praški se med seboj se razlikujejo po treh vrstah. V prvo vrsto spadajo proteini, ki so sirotkini, v drugo mešani in v tretjo t.i. počasni proteini. Nekateri so ljubitelji tovrstnih proteinskih praškov in po njih dnevno posegajo, spet drugi jim pravijo kar kemija.

Kdaj in koliko proteinov zaužiti?

Glavna naloga proteinov je, da se po zaužitju v telesu razgradijo na aminokisline in tako poskrbijo, da so mišice »nahranjene«. Proteini so ključni za ohranjanje mišične mase, zato ni čudno, da so nekateri športniki in tudi tisti, ki se ljubiteljsko ukvarjajo s športom tako navdušeni nad njimi. Vrednost zaužitih proteinov se od posameznika do posameznika razlikuje, saj se razlikujemo tudi po spolu, kilogramih, vsakodnevnih aktivnostih in tudi želenih ciljih. Proteine običajno uživamo po treningu. Na splošno jih lahko zaužijemo tudi kot nadomestek obroka, nekatere celo preden gremo spat, ob tem pa je potrebno pregledati njihovo sestavo in videti kaj je priporočljivo zaužiti pred spanjem in kaj ne. Dnevno je priporočljivo zaužiti med 1,4 in 2,0 gramov proteinov na kg telesne mase. Dnevno zaužiti proteini ljudi, ki so telesno bolj aktivni in izvajajo visoko intenzivne treninge, naj bi bili med 2,5 in 3 grami na kg telesne teže. Nekdo, ki tehta torej 70 kg, naj bi zaužil med 98 in 140 g beljakovin oziroma proteinov dnevno. 

Proteini Foto: Pixabay

V primeru, da želimo dobiti proteine oziroma beljakovine v živilih, pa je potrebno vedeti, da naj bi bila živila, ki so živalskega izvora, polna beljakovin, saj vsebujejo vse aminokisline, ki so v popolnem razmerju. Živila, ki so rastlinskega izvora, proteinov načeloma ne vsebujejo, zato je za vegane pomembno pravilno kombiniranje živil, da se v telo vnesejo vsi potrebni prehranski vitamini in minerali ter aminokisline.

Proteini in oblikovanje telesa?

Nekateri moški stremijo k velikim mišicam in jim uporaba proteinov na splošno ni tuja, medtem, ko so nekatere ženske glede tega precej skeptične in se bojijo, da bodo z uporabo proteinov preveč mišičaste. Skrb je odveč, saj naravna konstitucija moškega in ženske nima primerjave in so moški že po naravnem ustroju bolj nagnjeni k hitremu pridobivanju mišic kot ženske, ki se morajo za to dosti bolj potruditi oziroma težje pridobijo tolikšno mišično maso kot moški.

Proteini oziroma beljakovine so poleg vpliva pri oblikovanju mišic pomembni tudi za to, ker skrbijo, da se celice obnavljajo in posledično se obnavlja tudi mišično tkivo. Dovolj velik vnos beljakovin pomaga pri:

  • boljši izgradnji in ohranitvi mišične mase,
  • oblikovanju oblike telesa,
  • boljši regeneraciji po treningih in telesnih aktivnostih,
  • več mišične mase in čvrstejšega ter lepše oblikovanega telesa,
  • večji porabi kalorij.

Katera živila vsebujejo večjo stopnjo beljakovin oziroma proteinov?

Med živila, ki vsebujejo večjo stopnjo beljakovin oziroma proteinov vsekakor spadajo stročnice kot so: leča, fižol, čičerika, grah, bob. Veliko beljakovin vsebujejo tudi oreščki kot so: arašidi, lešniki, indijski oreščki ter živila živalskega izvora: mleko, jogurt, sir, meso in podobno. Če ste ljubitelji proteinov in izbirate med različnimi načini prehranjevanja ali pa celo dietami, naj omenimo tudi to, da med velikim številom diet, ki obstajajo na trgu, številni prisegajo prav na proteinsko dieto. Celo znanstveno dokazano je, da proteini ali beljakovine, pozitivno učinkujejo na naše zdravje in telo. Proteini imajo pri tem veliko vlogo predvsem zaradi tega, ker ne koristijo zgolj pri izgubljanju telesne teže, temveč izboljšujejo tudi krvni pritisk, uravnavajo sladkor v krvi, da nismo tako hitro lačni in še vrsto drugih učinkov.

Proteini Foto: Pixabay

Nekateri poleg proteinov prisegajo tudi na vnos zdravih maščob. Včasih so se jih ljudje bali, toda maščobe so lahko zelo koristne za telo, sploh, če so zdrave. Med zdrave maščobe spadajo kokosova maščoba, olivno olje, avokado ter oreščki. Zdrave maščobe so nujne za zagotavljanje pomembnih procesov v telesu. Kot zanimivost naj navedemo še, da če se držimo obojega, torej vnosa čim več proteinov in zdravih maščob in manj ogljikovih hidratov, imamo lahko tudi tako imenovano autofagijo, ki je »posebna« dieta, ki jo s tem aktiviramo. Avtofagija bi se lahko neposredno imenovala kar samojeda, saj »poje« vse kar v telesu ne deluje, nato pa nastanejo nove celice. Gre za proces, ki omogoča stalno obnovo v procesu in nove celice, ki omogočajo globoko prenovo telesa, samozdravljenja, uravnovešene hormone ter odstranjevanje toksinov iz telesa. Že majhne spremembe v načinu prehranjevanja in vnosu določenih stvari na jedilnik ali pa z jedilnika, so bistvenega pomena za človekovo dobro počutje in zdravje. Naj bodo proteini pri tem v pomoč.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice