Naprej na vsebino

Ste zavezanec za dohodnino in imate vzdrževane družinske člane – 5. februar 2020 je datum, ki ga nikar ne spreglejte

Avtor:Darija Jamnik, mag.

Vsi tisti zavezanci za dohodnino (pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka), ki med letom niste uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, ali pa mogoče želite spremeniti te podatke, lahko vlogo v papirni obliki oddate osebno ali pa po pošti pri pristojnem finančnem uradu, le še ta teden (do srede) – 05. februarja 2020. Če boste vlogo poslali priporočeno po pošti, se za dan vložitve vloge šteje dan oddaje na pošto, če pa boste vlogo poslali z navadno pošto, mora k finančni upravi prispeti najpozneje do 5. februarja 2020.

Seveda je potrebno poudariti, da je uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane (VDČ) pravica (ne obveznost države), katero moramo sami izkoristiti z vsemi možnostmi, ki so nam ponujene. To pravico lahko uveljavljamo na mesečni ravni ali pa na letni ravni pri informativnem izračunu akontacije dohodnine.

Če se odločite, da boste VDČ uveljavljali med letom pri izračunu akontacije dohodnine, morate svojemu delodajalcu dostaviti izpolnjen obrazec, ki se imenuje »Obvestilo o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane pri izračunu akontacije dohodnine«. Zaradi medletnega načina uveljavljanja olajšave boste imeli kot zavezanec višjo mesečno neto plačo, kot bi jo imeli sicer.

Če se boste odločili za olajšavo na letnem nivoju, pa boste imeli potem zaradi tega višje vračilo dohodnine, kot sicer.

Vloge ni težko izpolniti, pomembno je, da so vpisani podatki o posameznem vzdrževanem družinskem članu točni in popolni. Le-ti so osnova davčnemu organu za upoštevanje pri informativnem izračunu. Da bi se izognili raznim zapletom in morebitnim neupoštevanjem vzdrževanega družinskega člana, je pomembno, da se pred oddajo vloge s svojimi družinskimi člani (zakonci, izvenzakonski partnerji …) dogovorite glede uveljavljanja posebne olajšave.

Če otrok izpolnjuje pogoje za uveljavljanje olajšave za vzdrževanega družinskega člana (brez omejitev otroci do 18. leta starosti; vsi ostali, starejši otroci od 18 let, zakonski partnerji in starši zavezanca pa morajo izpolnjevati posebne pogoje), ga lahko uveljavlja eden izmed staršev ali pa oba. V slednjem primeru si morata starša čas uveljavljanja razdeliti tako, da njuna vsota ne preseže 12 mesecev (npr. vsak po 6 mesecev).

Če se ne moreta sporazumeti, kdo bo uveljavljal olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, se prizna vsakemu sorazmerni del olajšave (vsakemu polovica).

Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane lahko oddate tudi:

 – Preko mobilne aplikacije eDavki (Android, IOS). Aplikacija je namenjena fizičnim osebam. Ponuja nam številne funkcionalnosti poslovanja s FURS. Poleg obrazcev, kontaktov in splošnih informacij, ima med drugim tudi personalizirani koledarček, preko katerega lahko prejemamo obvestila o svojih konkretnih obveznostih in pravicah (npr. obvestilo o izteku roka plačila določenega davka). Če nam slučajno delodajalec ne bo obračunaval in plačeval prispevkov za socialno varnost, nas bodo o tem preko aplikacije sproti obveščali. Pohvalno je, da zavezancem, ki uveljavljajo olajšavo za vzdrževane družinske člane, ponudi oz. je na voljo predizpolnjen obrazec s podatki iz njihove lanske vloge.

Če ste se v eDavke v preteklosti že registrirali, se v mobilno aplikacijo zgolj prijavite s svojo davčno številko in geslom, ki ste ga uporabili pri registraciji na spletnem portalu eDavki.

Elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki (tudi z uporabniškim  imenom in geslom). Za vstop je potrebna registracija ali prijava z davčno številko in geslom.

Ta dva načina naj bi vsem nam poenostavila izpolnjevanje naših davčnih obveznosti in uveljavljanje pravic iz tega naslova. Opozoriti velja na podatek, da za ta dva načina Finančna uprava RS dopušča datum oddaje do 20. februarja 2020.

Za konec le še opozorilo: Samo pravočasno oddano Vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževanje družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine, bo davčni organ lahko upošteval že pri sestavi informativnega izračuna in vam kasneje ne bo potrebno vložiti ugovora zoper informativni izračun. Res je, da lahko vedno potem v ugovoru še rešujemo posamezno uveljavitev omenjene pravice, vendar se moramo zavedati, da je potem morebitno vračilo dohodnine nekaj mesecev kasneje kot sicer.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice