Skip to content

Dan varne rabe interneta: Kaj morajo vedeti starši o varstvu otrok na spletu?

Internet je v zadnjih dveh desetletjih preoblikoval naš svet in njegov vpliv na otroštvo je vsekakor velik. Od iPadov do raznih aplikacij in spletnih iger, je internet vedno bolj privlačen otroke. Še huje, šole in starši si prizadevajo ostati v koraku s časom, a velikokrat (nevede) stvari še poslabšajo.

11. februar obeležuje Dan varne rabe interneta, svetovni dogodek, katerega namen je osveščati o vprašanjih e-varnosti, ki segajo vse od spletnega ustrahovanja do kraje identitete.

V raziskavi s strani Common Sense Media, neprofitne organizacije iz San Francisca, je bilo ugotovljeno, da se je čas, ki ga majhni otroci preživijo na mobilnih napravah od leta 2011 do leta 2017 povečalo od le petih minut na 48 minut.

Vir slike: Common Sense Media

Kako za otroke narediti varnejši prostor na spletu?

Skoraj tretjina staršev v Evropi ne razume, kako uporabljati varnostne funkcije v družbenih omrežjih, aplikacijah in igrah, medtem ko vsak deseti ne upošteva predlaganih starostnih smernic, kažejo zadnje raziskave uradov za varnost na internetu.

Vsaka platforma, ki spodbuja socialno interakcijo, pomeni, da so otroci lahko izpostavljeni številnim zlorabam. Raziskave so pokazale, da je žrtev prek spleta eden od štirih mladih.

Velika večina mladih sicer opazi neprimerno vsebino, a je vsak peti že doživel kibernetsko nasilje.

Pogovor z otroki že v zgodnji fazi

Najpomembnejše, kar lahko storijo starši, je »zgodnji pogovor s svojimi otroki o varnosti na spletu«, poudarjajo strokovnjaki.

Vemo, da približno 81 odstotkov staršev svojim otrokom omogoči dostop do digitalnih naprav do četrtega leta starosti, zato bi starši morali biti vključeni v spletno življenje svojih otrok.

To vključuje nadzor uporabe interneta njihovega otroka, omejitev časa zaslona in »upravljanje dostopa« do aplikacij in spletnega mesta prek vgrajenega starševskega nadzora.

Blagovne znamke za otroške igrače, spletne igre in aplikacije danes že same poudarjajo, da je treba zagotoviti spletno varnost.

Foto: Pixabay

Kocke Lego, denimo, so že več generacij med mlajšimi zelo priljubljene, zato je podjetje leta 2017 predstavilo Lego Life, socialno omrežje za otroke mlajše od 13 let, prek katerega lahko v varnem okolju delijo svoje Lego kreacije.

Otroci lahko starše veliko naučijo o spletu, starši pa lahko otroke z različnimi nalogami spodbudijo, da razgibajo svoje ustvarjalne mišice. Poleg tega morajo biti starši pozorni, da uravnotežijo čas za ekrani in otroke spodbudijo, da se igrajo tudi brez povezave.

Kaj še lahko storijo starši?

Določitev strogih pravil za internetne avanture vaših otrok, jih ščiti pred neprimerno vsebino, spletnimi nasilneži, tatovi identitete in še kom. Namestitev blokatorjev pojavnih oken in opominjanje otroka, da na spletu ne razkriva svojih osebnih podatkov, je dober začetek, toda v današnjem porastu družbenih medijev, (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Snapchat, Tumblr, Pinterest,  Reddit, TikTok …) niti ti previdnostni ukrepi niso dovolj.

Izkoristite starševski nadzor brskalnika

Večina internetnih brskalnikov (Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari in Internet Explorer) ponuja možnosti, v katerih lahko enostavno nastavite varnostne zaščite in filtre vsebine. Ali pa preskočite filtriranje in otrokom dovolite, da uporabljajo brskalnike, ustvarjene za otroke.

Namestite programsko opremo za filtriranje vsebine

Programska oprema samodejno zbriše pornografska, nasilna ali kako drugače sporna vsebinska presenečenja.

Ne pustite, da otroci brez vas nakupujejo na spletu

Presenečeni bi bili, kako hitro si otroci lahko zapomnijo (ali zapišejo in skrijejo) vaše številke debetnih in kreditnih kartic. Če jim dovolite, da nekaj kupijo na spletu, vnesite svoje finančne podatke sami, ko vaš otrok ne stoji za vami.

Foto: Pixabay

Poznajte ocene spletnih iger

Če že, otrokom dovolite, da igrajo le igre, primerne za njihovo starost. Na spletnih straneh, ki prikazujejo ocene za vsako igro, te enostavno preverite.

Ostanite na tekočem

Najtežji del nadzora internetne izpostavljenosti in dejavnosti vašega otroka je določanje pravil. Pravila pripravite glede na en sam kazalnik, ki ga morate obvladati – imenuje se sledenje – sledenje tehnologiji, sledenje potrebam otroka, sledenje obnašanju otroka na spletu, sledenje, sledenje, sledenje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice