Naprej na vsebino

Pobuda za vključujočo in operativno koalicijo

Skupina slovenskih intelektualcev je danes poslala večini parlamentarnih strank »Pobudo za vključujočo in operativno koalicijo« in jih pozvala, da prekinejo vladno politično krizo, ki jo je zakuhal Marjan Šarec. V pobudi so opredelili veliko težav, s katerimi se sooča Slovenija. Menijo, da bi še ene predčasne parlamentarne volitve le podaljšale agonijo, v kateri je Slovenija.

Pobudo objavljamo v celoti:

Ljubljana, 12. februar 2020

Pobudo za vključujočo in operativno koalicijo

Spoštovana predsednica SAB mag. Alenka Bratušek,

Spoštovana predsednica DeSUS dr. Aleksandra Pivec,

Spoštovani presednik SDS gospod Janez Janša,

Spoštovani predsednik LMŠ gospod Zdravko Počivalšek,

Spoštovani predsednik LMŠ gospod Marjan Šarec,

Spoštovani predsednik NSi mag. Matej Tonin,

Spoštovani predsednik SD mag. Dejan Židan,

slovenska država že nekaj časa ne deluje tako, ko bi morala, problemi se kopičijo, na obzorju se kažejo novi. Ustrezno se moramo pripraviti na tveganja, povezana s podnebnimi spremembami, trgovinskimi vojnami, korona virusom in demografskimi gibanji. Svetovno gospodarstvo se ohlaja, prav tako se zaključuje daljše obdobje rasti v Evropi in z njo v Sloveniji.

Slovenija pada na mednarodnih lestvicah konkurenčnosti in izgublja številne mlade, ki s svojim znanjem in izkušnjami bežijo v tujino. Po številnih kriterijih nas prehitevajo celo države srednje in vzhodne Evrope, ki so bile ob prehodu v demokracijo neprimerljivo manj razvite od nas.

Sloveniji zmanjkuje časa za sprejem razvojnih ukrepov, s pomočjo katerih se bomo lahko uspešno soočili s prihajajočimi izzivi. Prav tako si ne moremo privoščiti odlašanja pri reševanju zdravstva in drugih javnih storitev. Odločen korak naprej moramo narediti tudi na področju digitalizacije, javne infrastrukture, trajnostnega razvoja in medgeneracijske solidarnosti. Predvsem pa moramo skupaj vzpostaviti pozitivno klimo in okolje, v katerem bodo cenjene podjetnost, meritokracija ter skrb za sočloveka in ju ga ne bodo definirale strankarske zamere ter politikantska prepirljivost.

Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 predsedovala Svetu Evropske Unije. Naši cilji morajo biti jasni in ambiciozni, predsedovanje pa moramo izkoristiti za izboljšanje mednarodnega ugleda Slovenije, za izgradnjo novih zavezništev in kot orodje za doseganje naših strateških ciljev.

Še ene predčasne volitve ne bi bistveno spremenile razmerja sil, bi pa prinesle večmesečno obdobje prostega teka, ki bi še poslabšal nedelovanje države, poglobil razvojni zaostanek Slovenije in upočasnil priprave na predsedovanje.

Stvari ne morejo v nedogled delovati same od sebe. Kam to pripelje, se je najprej pokazalo pri zdravstvu in obrambi, manj vidne, a vseeno prisotne, pa so posledice nedela na drugih področjih. Zato verjamemo, da je oblikovanje vključujoče, operativne in razvojno naravnane koalicije v danih razmerah najbolj odgovorna rešitev

Zavedamo se, da je taka rešitev tudi najtežja, saj preseganje ideoloških razlik, strankarskih apetitov in osebnih ambicij terja pogum, zrelost in medsebojno spoštovanje. Pričakujemo, da boste v luči domačih in tujih izzivov vzpostavili prav takšno sodelovanje – v dobro države in vseh državljank ter državljanov.

Z odličnimi pozdravi,

 Mark Boris Andrijanič

dr. Jernej Buzeti

dr. Anže Burger

Nevenka Črešnar Pergar

dr. Romana Jordan

Miha Lavtar

dr. Jernej Letnar Černič

dr. Igor Masten

Andrej Mertelj

Marko Pavlišič

dr. Jerneja Penca

dr. Mark Pleško

dr. Sašo Polanec

mag. Tanja Porčnik

Matej Potokar

Rok Ravnikar

dr. Žiga Turk

Matej Tomažin

Žiga Vavpotič

dr. Peter Verovšek

dr. Blaž Vodopivec

Marko Voljč.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice