Naprej na vsebino

Ustanovila se je nova delovna skupina, ki bo poskrbela za zaščito pred koronavirusom

Pred dobro uro so na novinarski konferenci državna sekretarka Ministrstvo za zdravje prim. Simona Repar Bornšek, predstavnica NIJZ Maja Sočan in vodja konzularne službe na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter stopili pred kamere in pojasnili nekaj »novosti« na področju obravnave koronavirusa v Sloveniji.

Povedali so, da se je danes sestala Sekretariat sveta za nacionalno varnost in se seznanili s trenutno situacijo v Italiji in s stanjem koronavirusa. Odločili so se, da se ustanovi nova delovna skupina, ki bo koordinirala vsa vprašanja okoli koronavirusa. Le-ta se bo sestala že jutri. Kdo so člani še ni znani.

Repar Bornškova, Sočanova in Šter so še pojasnili, da so Italijani sprejeli določene ukrepe, ki si jih po navodilih Ministrstva za zunanje zadeve lahko preberete tudi na spletni strani italijanskega Ministrstva za zdravje, prav tako tudi ukrepe italijanske oblasti na meji s Sloveniji, ter zaprte cestne povezave. Povedali so, da je Svetovna zdravstvena organizacija priporočila, da se naj države same uskladijo okoli varnostnih ukrepov v primeru koronavirusa. Zato se bo tudi Slovenija uskladila s sosedam Italije (Avstrija, Francija, Švica, San Marino, Vatikan, Monako). Konec koncev je tako in tako Italija za jutri napovedala sestanek z ministri vseh sosednjih držav, da se uskladijo glede ukrepov.

Akterji novinarske konference so podučili navzoče in poslušalce, da so pripravili novo definicijo (bojda so povečali le število držav, ki veljajo za »nevarne«, ker pred tem je bil na seznamu le Vuhan, zdaj sta pa kritična še Južna Koreja in Iran) in bodo nova navodila zdravstvenemu osebju tudi posredovali. Prim.Simona Repar Bornšek je zagotovila, da je zdravstveno osebje dobilo jasna navodila kako ukrepati v primeru suma koronavirusa in bodo tudi zdaj poslali popravljena navodila. Ob vprašanju kako to, da nekateri zdravniki in zdravstveno osebje pa vendarle poročajo, da nimajo teh navodil, je Repar Bornškova odgovorila, da je razlog po vsej verjetnosti v tem, da poslanih navodil niso prebrali, ter si niso pogledali povezav, ki so bile pripete k navodilom, ter da jih niti sama še ni uspela vseh prebrati. Zdravniki in zdravstveno osebje, bi v tem času, ko je gripa v porastu, ko večinoma časa porabijo za birokracijo, si morali vzeti čas in prebrati vsa navodila in si pogledati vse povezave. Ima pa zdravstveno osebje na voljo 24/7 dežurnega epidemiologa, ki jih bo z veseljem pomagal.

Torej, če pokličete osebnega zdravnika, ker menite, da bi mogoče lahko imeli koronavirus on zagotovo ve, kako naprej in je tudi protokol jasen, če je seveda vaš osebni zdravnik uspel vsa navodila prebrati. Drugače bo poklical dežurnega epidemiologa in izvedel kako dalje. Med tem pa lahko vi mirno okužite še koga.

Andrej Šter je poudaril, da je dobro, da so meje odprte, ker se lahko potniki, ki so v tujini vračajo domov, ter da že nekaj časa želijo širši javnosti razložiti, zakaj je to dobro. Med tem pa so poostreni ukrepi tako pri Hrvatih, kot pri Avstrijcih.

Ker v Sloveniji še ni potrjene okužbe koronavirusa, ter se ti štirje, ki so v samoizolaciji počutijo dobro, ni potrebe po zapiranju šol, vrtcev, prav tako ni prav nobena panika, če ni zaščitnih mask, ker jih zdravi tako in tako ne potrebujejo. Zaščitne maske dajejo okuženim. Povrh vsega pa zaščitne maske ne preprečujejo okužbe. Pustimo ob strani dejstvo, da je potrjeno, da maske s certifikatom FFP3 ali N95 zaščitijo pred virusom, sam jih trenutno v Sloveniji ni na voljo.

Po besedah Repar Bornškove so se tudi na ravni Evropske unije odločili, da posebnih ukrepov Evropa ne potrebuje.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice