Naprej na vsebino

[NUJNO OBVESTILO]: Zaščitnih mask v Sloveniji je zmanjkalo

Po včerajšnjem fiasku ministra Aleša Šabedra, ki vestno trdi, da je vse pod kontrolo in da imajo narejen plan, da so ustrezni organi obveščeni kako postopati v primeru, da bi do okužb prišlo, pa je realna podoba bistveno drugačna.

Ljudje naj bi bili sami dovolj kompetentni, kar smo že poročali včeraj v prispevku Šabeder odgovornost za varnost v Sloveniji prelaga na Italijo, ter naj bi v primeru, če sumijo, da so zboleli sami poklicali osebnega zdravnika ali na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Po neuradnih podatkih zdravniki še niso dobili navodila kako naj ukrepajo v takšnem primeru, na kliniki pa testov sploh nimajo, naj bi jih dobili čez nekaj dni.

Ker je preventiva boljša kot kurativa je vsekakor bilo pričakovati, da bodo ljudje naredili vse, da se zaščitijo. Po do sedaj znanih podatkih naj bi k temu pripomogla higiena (temeljito umivanje rok), izogibanje okuženim osebam, izogibanje dotikanja oči, nosu ali ust z neumitimi robčki, razkuževanje in predvsem tudi ustrezna maska. Zataknilo se je ravno pri slednjih, namreč maske, ki dejansko pomagajo pri zaščiti so zaščitnih mask s certifikatom FFP3 ali N95, ki pa jih po naših neuradnih informacijah v Sloveniji ni moč kupiti. Žal pa je težava tudi s t.i. navadnimi ali kirurškimi maskami, ki bi se jih morali menjavati na najmanj 2 ure. Večino lekarn po Sloveniji sporoča, da so zaloge vseh vrst zaščitnih mask pošle, da se sicer trudijo, da bi zaščitne maske pridobili od različnih dobaviteljev, a jih tudi za naročila ni več na voljo oziroma so občasno na voljo le manjše količine, ki pa ne zadoščajo povečanemu povpraševanju po maskah. Kljub vsakodnevni dobavi, dokler ne dobijo naročenega sploh ne vedo, ali bodo tudi z zalogo dobili maske. Kot poročajo iz lekarn tudi ko dobijo zaščitne maske, predvsem te s certifikatom FFP3 ali N95, le-te ljudje v nekaj minutah pokupijo. Žalostno pa je, da Lekarniška zbornica Slovenije ne upravlja s podatkom, da je zaščitnih mask zmanjkalo.

Lekarnarji kot alternativo ljudem ponujajo sicer različna razkužila, ki tudi pripomorejo k vsaj delni zaščiti. So pa nam sporočili, da če ne bo šlo drugače bodo posegli tudi po t.i. vojaških načinih, ter ljudem pomagali narediti zasilne zaščitne maske z gazami in podobnimi zdravstvenimi pripomočki.

Če tudi bi zaščitne maske iskali po spletu bi kaj kmalu ugotovili, da je tudi pri večini spletnih straneh, ki ponujajo tudi ta artikel zaloga pošla. Mogoče boste kakšno našli še pri specializiranih trgovinah, tipa Merkur, Kmetijske zadruge …

Glede na stanje na terenu je jasno, da Slovenija ni niti najmanj pripravljena na spopad s koronavirusom, vsaj praktično ne, če tudi odgovorni menijo, da je vse pod kontrolo in da nismo v nevarnosti. Res je, da vsako leto gripa povzroči več smrtnih žrtev, kot jih je koronavirus do sedaj, a tudi koronavirus je najbolj nevaren za t.i. šibko skupino (starejši, pljučni bolniki, bolniki z oslabljenim imunskim sistemom …). Neprimerno rokovanje in zavajanje javnosti, da smo varni je vsekakor recept za to, da bomo postali »nova Kitajska«.

3
Komentarji

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
steve Recent comment authors
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o
trackback

[…] Ker v Sloveniji še ni potrjene okužbe koronavirusa, ter se ti štirje, ki so v samoizolaciji počutijo dobro, ni potrebe po zapiranju šol, vrtcev, prav tako ni prav nobena panika, če ni zaščitnih mask, ker jih zdravi tako in tako ne potrebujejo. Zaščitne maske dajejo okuženim. Povrh vsega pa zaščitne maske ne preprečujejo okužbe. Pustimo ob strani dejstvo, da je potrjeno, da maske s certifikatom FFP3 ali N95 zaščitijo pred virusom, sam jih trenutno v Sloveniji ni na voljo. […]

trackback

[…] nazaj so zatrjevali, da maske ob pravilni uporabi zaščitijo pred okužbo, ko jih je v ponedeljek po celotni Sloveniji zmanjkalo, so zatrjevali, da sploh ne ščitijo in da so namenjeni zgolj bolnim. Vse skozi so zatrjevali, da […]

steve
Guest

Zascitne maske tipa ffp2 in ffp3 se dobi še na bolhi.

Prijava na e-novice