Naprej na vsebino

Država bo uvedla sankcije za vse, ki ne bodo upoštevali protokola

Od 18.00 ure dalje začne veljati odredba o epidemiji. Že cel dan vlada dobiva priporočila infektologov, ki v večini pozivajo k zelo strogim ukrepom, ker bomo lahko le na ta način zajezili širitev. Slovenija uvaja in bo uvedla podobne ukrepe kot vse države v Evropski uniji, kajti sklep Evropske unije je, da se ukrepi uskladijo.

Minister Aleš Šabedar je predstavil nove ukrepe v zdravstvu, nekaj jih je začelo veljati že danes ob 18.00 uri, drugi pa bodo začeli veljati v ponedeljek in bodo veljali najmanj do 29. marca. Od danes naprej velja prepoved koriščenje letnega rednega dopusta za zaposlene v zdravstvu, pravice do stavke in odhod na usposabljanje oziroma izobraževanje. Od ponedeljka dalje bodo za oskrbo skrbele vse bolnišnice. Sprejeli bodo le težje bolne, dispečerji bodo poskrbeli za usmeritve in bodo vsakega okuženega predhodno v bolnišnici napovedali. Odpovedani so vse nenujne operacije in specialistični pregledi, to ne velja za primere, ki so označeni z nujno ali zelo hitro. Izjeme so le nosečnice in ginekološki nujni pregledi. Preventivni programi se ustavijo, razen preventivni programi ZORA, DORA in SVIT.

Je pa Aleš Šabeder, ki se je ob koncu tudi poslovil, saj je bila to njegova zadnja novinarska konferenca, oznanil, da bodo v prihajajočih dneh uvedli tudi sankcije za vse tiste, ki kršijo protokol, ne upoštevajo navodil in pravil karantene, prav tako bodo sankcije za vse tiste, ki so ob prihodu na testiranje nasilni, nesramni in ne upoštevajo navodil.

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je ponovno pozvala državljane naj dosledno upoštevajo higienska navodila, naj ne hodijo bolni okoli, ter v primeru, da opazijo simptome najprej pokličejo osebnega zdravnike in ne hodijo k njemu, ker ga ne dokličejo. Žal se še vedno to dogaja in ljudje še vedno ne upoštevajo protokola. Predstavila pa je tudi novo statistiko okuženih. Do 18.00 ure so zabeležili 96 potrjenih okužb (Celje 7, Koper 4, Kranj 1, Ljubljana 48, Maribor 7, Murska Sobota 3, Novo mesto 25 in Nova gorica 1), naredili so 3058 testov, torej je 3,4 odstotkov pozitivnih. Tokrat je Pirnatova predstavila tudi starostno statistiko:

Starost v letih Število okuženih
0 – 15 4
16 -29 23
30 -49 26
50 -59 22
60 + 21

Z uveljavitvijo odredbe se je aktivirala tudi civilna zaščita. Srečko Šestan je povedal, da se je zdaj uradno aktiviral državni načrt, da se bodo jutri sestali z delavno skupino, ki je do sedaj urejalo področje koronavirusa, ter skupino reorganizirali in dopolnili. Razdelili jo bodo na več skupin, ki bodo skrbele za oskrbo prebivalcev na terenu, sprejemale nove ukrepe, pomagale bolnišnicam, urejale nabavo opreme … Pozval je tudi občine naj tudi sam sprejmejo ukrepe, ki bodo olajšale življenje občanov.

Po dokaj burnem odzivu javnosti na priporočila infektologov, da se življenje v državi ustavi, je infektolog Janez Tomažič obrazložil, kaj so s tem mislili. Izpostavil je, da koronavirus ni gripa in ni podoben gripi in da je to ena večjih zmot, ki se širi. Koronavirus se neustavljivo širi in le s strogimi ukrepi se ga bo dalo omejiti. Po mnenju infektologov to pomeni, da ljudje ostajajo doma, ne uporabljajo javnega prevoza, mladi, ki bodo zdaj imeli več časa, naj tokrat izredno svoj čas preživijo raje na socialnih omrežjih. Če ravno se vedno promovira druženje v živo, je to tokrat odsvetovano. Pozval je tudi državljane, da se izobrazijo, da naj berejo napotke na straneh NIJZ, naj širijo prave informacije, ter naj ne verjamejo lažnim novicam. Le z znanjem in odgovornostjo bodo največ pripomogli k temu, da se virus zajezi.

Težko je verjeti, da so ljudje še vedno tako neodgovorni, da ne upoštevajo protokola in navodil, ker menijo, da so ukrepi pretirani. Le upamo lahko, da jih bodo napovedane sankcije malce streznile, ter se bodo končno zavedali, da niso sami.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice