Naprej na vsebino

141 potrjenih okužb, 4 kritični

Prvič v vsej zgodovini samostojne Slovenije se srečujemo z epidemijo te razsežnosti, ki je načela tudi naš vsakdan. Slovenija je uradno stopila v 2. fazo. Civilna zaščita je aktivirana in je že poslala navodila na vse enote, ter posredovala pismo županov, da se uredijo vse podrobnosti, ki bodo pripomogle k čim večji zajezitvi. Slovenija se tako »zapira« in se omeji vse socialne stike.

Nina Pirnat iz NIJZ je pojasnila, da so ti ukrepi nujni, ker bomo le na ta način zamejili širitev okužb. Skoraj vse vzgojno izobraževalne ustanove se zapirajo, zato se apelira na starše naj poskrbijo, da bodo njihovi otroci, predvsem mladostniki dejansko ostali doma, ter ne bodo hodili okoli, ker bodo imeli čas, ter ker je doma dolgočasno. Prav tako je pojasnila, da kljub socialnem čutu ne morejo dovoliti obiskov svojcev v domovih in varstvenih centrih. Namreč kljub jasnim navodilom se le-teh obiskovalci in svojci ne držijo. V domovih pa so le t.i. ranljive skupine. Pirnatova je prosila še, da ljudje, ki hodijo v naravo, sprehode, ven … naj nujno upoštevajo predpisano varnostno razdaljo 1,5 metra.

Do 14.00 ure smo v Sloveniji imeli 141 potrjenih okužb, kar 45 več kot včeraj. Ob tem je potrebno dodati, da v to kvoto niso šteti tisti za katere se ve, da so okuženi. To številko predstavljajo zgolj in izključno testirani. Vsi tisti, ki imajo lažje simptome in nimajo težav z dihanjem, ter so bili v stiku z okuženimi, se ne testira, ampak se jim odredi stroga samoizolacija. Ob tem apeliramo na vas – bodite odgovori in upoštevajte navodila, ki so vam bila dana. Ne hodite okoli, ne družite se, absolutno pa ne hodite k zdravniku, ali celo v službo. V Sloveniji je trenutno približno 20.000 testov in testirali bodo le težje oblike.

Vir: NIJZ

Od 141 potrjenih okužb so 4 kritični, največ novih primerov je v osrednjeslovenski regiji, trenutno beležijo 58 potrjenih primerov. Po številu potrjenih okužb sledi jugovzhodna Sloveniji s 30 primeri, sledi savinjska s 16, podravska z 9, pomurska 4, obalno-kraška 3, primorsko-notranjska in goriška 2, gorenjska in posavska z 1 primerom. Niti enega primera pa niso zabeležili še na koroškem in zasavskem. Med obolelimi je 69 žensk in 72 moških. Po starosti pa je 10 okužb med otroci do 15 let, 34 primerov starih med 16 in 29 let, 43 primerov v starosti med 30 in 49 let, 30 primerov v starosti med 50 in 59 let, ter 24 primerov starejših od 60 let.

Generalna sekretarka na MZ Simona Repar Bornšek je ljudi pozvala naj ne paničarijo, saj si na ta način slabijo imunski sistem, ter so zato bolj dovzetni za okužbe. Povedala je tudi, da bodo od ponedeljka dalje tudi ustavilo delo za zobozdravnike in postavili 7 nujnih vstopnih točk za nujne zobozdravstvene primere

Prihodnji teden se zaprejo skoraj vse vzgojno-izobraževalne ustanove, kot smo že omenili, prav tako se bo zapiralo vse kar ni nujno. Danes je že Telekom sporočil uporabnikom, da zapirajo poslovalnice, večji trgovski centri omejujejo svoj delovni čas, prav tako so omejitve v lekarnah in bankah. V prostoru je lahko le toliko ljudi, kolikor je aktivnih okenc. Svoja vrata so zaprla nekatere avtomehanične delavnice, serviserji. Če morate v teh dneh podaljšati registraciji in avto peljati na tehnični pregled boste tudi tu naleteli na oviro, saj boste marsikje naleteli na zaklenjena vrata.  

Če vas skrbi kako bo z varstvom otrok naslednja dva tedna in ste ujeli novico, da bo tudi poskrbljeno za varstvo, je Martina Vuk (MIZŠ) pojasnila, da bo to varstvo namenjeno le otrokom do 5 razreda, katerih starša bosta oba klicana v službo in delata ali v sektorju t.i. kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti. V kolikor bo en doma jima to varstvo ne pripada. Natančne lokacije teh varstev bodo dogovorjene z nacionalno varnostjo in občino. V skupini bo lahko le 6 otrok. Ostali otroci se bodo izobraževali na daljavo, vendar se ne pričakuje, da se bodo v tem času novo snov naučili.

Situacija je skrajno resna in če ne želimo, da se okužba neustavljivo in nenadzorovano širi prosim upoštevajte navodila.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice