Naprej na vsebino

Nova vlada, novi ukrepi, nova definicija

Včeraj zvečer smo dobili novo vlado in večina je pričakovala, da bodo z njo začeli veljati novi ukrepi in da bo tudi klima čisto drugačna. Niso se motili. Novi predsednik vlade Janez Janša je danes na težko pričakovani novinarski konferenci predstavil nekaj novih – starih ukrepov.

Kot prvo je obrazložil, da so ugotovili in da se je že dlje časa vedelo, da podatki o okuženi niso ravno relevantni podatki, še manj uporabni za postavljanje temeljev novim nujnim ukrepom. Zato so definicijo spremenili in so relevantni le podatki koliko je resno obolelih. Na osnovi teh podatkov lahko tudi izračunajo bolj natančen procent okuženih, predvsem pa se lažje vidi kakšni so nujni ukrepi, kar do sedaj se ravno ni vedelo in je prejšnja vlada ukrepe sprejemalo prepozno in nesorazmerno s situacijo.

Kljub novi definiciji je po zadnjih podatkih v Slovenija 181 potrjenih okužb (še vedno gre za številko tistih, ki so bili testirani (5369) in ne dejansko obolelih) – 73 v osrednjeslovenski regiji, 25 v savinjski, 13 v podravski, 5 v pomurski, 1 v koroški, 7 v gorenjski, 3 v obalno kraški, 4 v primorsko-notranjski, 42 v JV Sloveniji in 1 v posavski. Še vedno ni zabeležen noben primer v zasavski regiji. V spodnji tabeli pa še starostna statistka.

Janez Janša je predstavil tudi nekaj novih ukrepov, predvsem pa pozval, naj se jih ljudje držijo, ker le na ta način lahko zajezimo širjenje, ker preprečiti se ga ne da. Zelo pomembna je samoizolacija, če ravno nam to ni všeč, uporaba zaščitnih mask (Gorenje jih je darovalo 10.000 za zdravstvene ustanove) in varnostna razdalja.

Nova vlada pa je ponoči sprejela tudi nekaj nujnih ukrepov:

  • od 8.00 ure zjutraj so zamrznjene vse cene zaščitne opreme;
  • povečalo se je blagovne rezerve tako za živež, kot za zaščitna sredstva;
  • zmrzne se proračun za vse nenujna naročila;
  • za tovorni promet se sprejme nova politika, ki bo omogočila bolj nadzorovani, varnejši in hitrejši tovorni promet, saj so v teh konvojih tudi tovornjaki z operemo in hrano;
  • zapre s mednarodni promet na letališčih in lukah.

Janez Janša je tudi apeliral na župane občin, ki so v teh dneh ključnega pomena. Pozval jih je k samoiniciativnosti ter da sprejmejo ukrepe, ki so nujni za njihovo občino. Da poskrbijo za varstvo otrok, predvsem za zdravstveno in državno-zaščitniško stroko, za razvoz hrane … Pozval je mlade, ki se čutijo sposobne za varstvo in imajo voljo ter čas, da priskočijo na pomoč. Pozval je medije, da še naprej ažurno poročajo, ter povedal, da bodo v prihodnje uredili spletno stran, kjer bodo vse informacije in novinarske konference, izpostavil je, naj se novinarji poslužujejo spleta, ne da so fizično prisotni na konferencah in s tem mogoče tudi širijo okužbo.

Žal pa se kljub neštetim pozivom prebivalci še vedno ne držijo navodil in ravnajo po svoje, ne upoštevajo ukrepov in protokola in s tem škodujejo drugim. Janez Janša je napovedal, da bodo v prihodnje izdajali za te administrativne, očitno kazenske, odločbe.

Bojana Beovič, infektologinja, je pojasnila zakaj so se odločili za novo definicijo. K temu je botrovalo predvsem dejstvo, da ni bilo več moč iskati pacienta nič, ker nekateri preprosto niso vedeli, kje so se okužili. Tako bo po novem vsem bolnikom, ki imajo okužbe dihal, svetovali samoizolacijo na domu za 14 dni, če se bo stanje v tem času, kar običajno po enem tednu se, poslabšalo jih bodo sprejeli v bolnišnico in naredili diagnostiko. S tem želijo ohraniti prepotrebna mesta za resno obolele. Podobno bo z zdravstvenim osebjem. V kolikor bodo ti bolni, bodo ostali doma, če se jih bo nujno potrebovalo, se jih bo poklicalo in testiralo, če bodo pozitivni, bodo napoteni domov, če ne, bodo delali.

Novi minister za zdravje Tomaž Ganter je opozoril na neodgovornost ljudi, ki se kljub prepovedi in ukrepu zaustavitve javnega življenja še vedno družijo po lokalih v večjem številu. Povedal je, da trenutno stanje zaščitne opreme ni zavidljivo, a so že našli rešitev, hkrati so mnoga slovenska podjetja odstopila svoje zaloge.

Tudi kmetijsko ministrstvo je sprejelo nekaj ukrepov je sporočila ministrica Aleksandra Pivec, z namenom da bi zagotovili zadostno količino hrane. Sprejeli so interventni zakon, ki določa:

  • omejitev ali prepoved dajanja na trg posamezne skupine, posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi, na ozemlje druge države članice Evropske unije ali izvoz v tretje države;
  • omejitev ali prepoved dajanja na trg posamezne skupine, posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi, na ozemlje Republike Slovenije iz območja druge države članice Evropske unije ali uvoz iz tretje države;
  • omejitev višine cene posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi, ki se določi na enoto kmetijskega pridelka, živila ali živali.

Če ravno je jasno, da širitve ne bomo mogli ustaviti jo lahko s skupnimi močmi zajezimo. Zato je nujno, da upoštevate spodnja navodila.

NIJZ pa poziva vse, ki so bili 10. marca na letu številka 1601 družbe Turkish Airlines, ki je letelo iz Carigrada in pristalo v Ljubljani ob 8.45 oseba k opazovanju zdravstvenega stanja in zmanjšanju stikov z drugimi. Namreč na tem letu je bil potnik, ki je okužen s koronavirusom.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice