Naprej na vsebino

Še strožji nujni ukrepi

Zadnje dni se ukrepi vlade samo vrstijo in iz ure v uro so le-ti strožji. A žal kljub temu nekateri državljani le-teh ne upoštevajo, smučanje, obiski gor, igralnih parkov in celo potovanja iz države se zdijo dobra odločitev.

Od jutri dalje, so vse vzgojno-izobraževalne ustanove do preklica zaprti. Niti za varstvo otrok ne bo poskrbljeno, za to bodo poskrbeli nekateri župani sami, tako da preverite na spletni strani vaše občine, kako bodo to urejali pri vas.

Javni potniški promet se ustavi, prav tako se ne bo plačevalo parkirnine. Od torka dalje pa se ustavi tudi letalski promet. Ker se potniški promet v večino držav prepove, popotniki iz države od torka dalje ne bodo mogli več domov.

Nekaj sprememb bo na samih točkah testiranja za koronavirus. Te točke se spreminjajo v bolnišnice za bolne-

Od 16. 03. ob 00.00 dalje velja tudi Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodaje blaga in storitev potrošnikom.

Z odlokom bo začasno prepovedana ponudba ter prodaja blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Sem se uvrščajo nastanitvene, gostinske, velnes, športnorekreacijske, kinematografske, kulturne, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve, kot tudi storitve iger na srečo in druge podobne dejavnosti.

Iz začasne prepovedi je izvzeta ponudba ter prodaja blaga in storitev potrošnikom na daljavo ter sledeče dejavnosti:

 • prodajalne z živili vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji;
 • lekarne;
 • prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki;
 • program vrt in kmetijstvo v prodajalnah;
 • kmetijske prodajalne;
 • bencinske servise;
 • banke;
 • pošte;
 • dostavne službe;
 • trafike in kioske za prodajo časopisov in revij ter
 • druge nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja.

NIJZ pa bo v roku 24-ur izdalo priporočila, koliko potrošnikov se lahko naenkrat nahaja v poslovnem prostoru (glede na kvadraturo prostora).

Odlok dovoljuje tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo (preko spleta), kot ju ureja zakon, ki ureja varstvo potrošnikov in druge oblike prodaje in blaga, ki so izjeme tudi v drugih (intervencijskih) odlokih Vlade RS.

Ker ljudje kljub številnim prepovedmi še vedno delajo po svoje, jih prvi glas Kriznega štaba Republike Slovenije Jelko Kacin poziva: »Še enkrat bi apeliral na državljanke in državljane, da ne hodijo po nepotrebnem v trgovine, da ne povzročajo dodatnih vrst, da ne kupujejo stvari, ki jim bodo potem propadale.«

Upoštevajte ukrepe, ker le na ta način bomo lahko zajezili širjenje. Naj bo ukrep v vaših očeh še tako neumen in nepotreben, ne pozabite, da je za nekoga drugega nujno potreben. Raje svoje nejevoljo usmerite v pomoč drugim in preverite kje in kako lahko pomagate v vaši občini.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice