Naprej na vsebino

Janez Janša: Ukrepi ne morejo urediti vsega, zato bodite odgovorni

Situacija okoli koronavirusa je čisto nova,ki bo spremenila svet in tudi sam pogled nanj, so besede, ki jih je danes predsednik vlade Janez Janša izrekel na novinarski konferenci po seji sveta za nacionalno varnost. Obrazložil je, da smo bili na situacijo delno pripravljeni in da se je nova vlada soočila z kar nekaj novimi izidi: »Situacija je podobna kot bi skočili v prazno kabino vozečega tovornjaka.«

Janša je še pojasnil, da so sprejeli ukrepe za kateri bi načeloma potrebovali bistveno več časa, a so bili nujni in jih bodo v prihodnje še dopolnili. Trenutno je prioriteta, da se zaščiti najranljivejše, da se končno dobi zaščitno opremo, ki jo prejšnja vlada ni uspešno niti naročila niti zadosti imela. Ravno nezadostno število zaščitne opreme predstavlja največjo težavo. Vlada bo v prihodnjih dneh sprejela še kar kopico novih ukrepov, med drugim bodo sprejeli ukrepe, ki bodo zagotovi socialna varnost državljanov. Namreč v teh časih fiskalno pravilo ne velja in je v ospredju dobrobit državljanov.

Predsednik vlade je pozval vse, ki mogoče do sedaj še niso spoštovali ukrepe in jih jemali za nepomembne, da jih sedaj začno. V bodoče bodo ukrepe še stopnjevali, a ukrepi ne morejo urediti vsega, državljani so tisti, ki lahko v resnici pripomorejo k zaustavitvi in omejitvi širjenja okužbe.

Vlada bo sicer ukrepe izvajala v dveh korakih:

1. korak: Sem spadajo vsi dosedanji ukrepi in tisti, ki jih bodo še v teh dneh sprejeli.;

2. korak: Zakonodajni paket ukrepov/zakonov, ki bodo pripomogli k temu, da se odpravi vse posledice nastale zaradi koronavirusa. K oblikovanju tega paketa so pozvani vsi strokovnjaki s svojih področij, da se bo zajel čim širši spekter nastalih težav.

A ne glede na ukrepe države, smo državljani tisti, ki lahko naredimo največ. Vsak dan beležimo vse večje število okuženih in s strahom pričakujemo nove smrtne žrtve. Danes do 14. ure so opravili 7587 testov in potrdili 273 okužb, 130 ženski in 143 moških.

Zadnje dni je veliko vprašanj bilo ravno na temo o testiranju, ker je Svetovna zdravstvena organizacija priporočila, da se naj izvede čim več testov. Ta poziv velja bolj za ZDA in Hrvaško, ki imajo sisteme za testiranje v povojih. Pri nas se testiranje ne izvaja tako, da bi testirala vse, z razlogom, ker številka okuženih ne pove nič o tem, kaj mora vlada narediti, ampak kaže bolj na neodgovorne državljane. Bolj pomembna je številka tistih, ki imajo resne znake. A to še ne pomeni, da se ljudi ne testira. Vsak dan je opravljano najmanj 1.000 testov. Ne testira se blago bolnih, za te je bistveno, da ostajajo doma. Pri vseh, ki imajo resne težave, se test izvede in prav tako pri vseh varovancih domov, tudi pri vseh bolnikov v bolnici, ki imajo okužbe dihal.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice