Naprej na vsebino

Ne nasedajte – Šole med poletnimi počitnicami ne bo

Koronavirus je naredil kar nekaj zmede na vseh področjih. Hkrati pa odprl velik prostor za manipulacijo, lažne novice, delanje panike in še marsikaj. Dejstva so jasna: ne gre za bežen prehlad, ali gripo, ampak nam neznani virus, za katerega ni zdravil. Okuži se lahko tako staro kot mlado. Bolj nevaren je za starejše od 50 let. Če ravno se prenaša kapljično se neobvladljivo hitro širi. Kužen si celotno inkubacijsko dobo, ki ima razpon od 0 do 40 dni, ter še potem 10 dni. Pomaga le samoizolacija in stroga higiena. Vsi ostali ukrepi, ki so jih v državi sprejeli so nujna zaradi neodgovornih posameznikov, ki se še vedno ne zavedajo resnosti problema.

Eden izmed teh ukrepov je vsekakor zaprtje šol za vsaj 14 dni. Nekdo, ki nima otrok bo vzel, da so to počitnice, kar pa za vse nas, ki smo starši osnovnošolcev, ravno niso. Večino šol je zadevo vzela resno in so z uporabo vseh možnih aplikacij, spletnih orodij pripravili pouk od doma. Tako bodo otroci imeli šolo tudi doma. Učitelji v svojih nalogah zelo jasno zapišejo, kaj morajo otroci naredit, kaj prebrati in seveda bodo narejeno tudi preverili, nekateri učitelji to počno že sproti. Kot kaže včerajšnja okrožnica MIZŠ, so starši zadev vzeli skrajno resno. Posledično so se računalniški sistemi rušili in je bilo delovanje moteno. MIZŠ je izdal bolj natančna navodila, kako naj bo gradivo pripravljeno in bomo lahko danes videli, če so potrebne še izboljšave, prilagoditve.

Ne glede na to, da je za nami šele en dan šolanja doma je za starše in tudi otroke naporne, saj je velikšen del dnevnega plana bistveno bolj obsežen, kot bi bil, če bi bil reden pouk. Nejevolja je tako na strani staršev kot otrok. Zato je skrajno nerazumljivo, da so nekateri mediji šli tako daleč in podžigajo starše, da bodo letne poletne počitnice šele septembra in da počitnic letos sploh ne bo. Mogoče je takšen prispevek res bran, a je popolna izmišljotina, ki samo jemlje motivacijo za delo in dela škodo otrokom. Zato ne nasedajte takšnim novicam.

Trenutno je vse usmerjeno v to, da se otroci šolajo doma, kar tudi šteje kot to, da so v šoli. Zato je toliko bolj pomembno, da starši z otroci delajo in da se opravi tiste naloge, ki so jih učitelji naročili. Iz več razlogov. Prvi je vsekakor ohranjanje učne kondicije, drugi pa, da ko bodo otroci prišli nazaj v šolo, da bodo učitelji porabili zgolj teden, največ dva, da bodo domače delo preverili in začeli s sprotnim delo, da bo šolsko leto zaključeno kot je potrebno. Kar nekaj otrok bo z novim šolskim letom prešlo v višji izobraževalni sistem, kar nekaj otrok upa, da bodo vseeno lahko imeli letos maturantski ples, kar nekaj otrok čaka matura in NPZ.

Mogoče niste še starš ali stari starš, ampak otrokom je pomembno, da bodo imeli počitnice, posebno v teh dneh, ko so v »zaporu« in morajo dnevno narediti ogromno naloge. Zato vsi tisti, ki za senzacionalni članek pišete neumnosti vas prosim, kot mati, kot novinarka, ne počnite tega. Če želite pomagati, pišite o dejstvih, o tem kako pomembno je, da ljudje upoštevajo predpisane ukrepe in se držijo higienskih ukrepov. Le tako bomo lahko ustvarili okolje, ki bo varno in kjer se bo okužba zajezila.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice