Naprej na vsebino

Vlada na pomoč gospodarstvu z odlogom obveznosti iz kreditnih pogodb za obdobje 12 mesecev

Vlada RS sprejela odlok, da se bodo gospodarske družbe, zadruge, samostojni podjetniki, kmetje, ki opravljajo dejavnost, lahko dogovorili za odlog obveznosti iz kreditnih pogodb za obdobje 12 mesecev.

Minister za finance Andrej Šircelj je po seji vlade podal sledečo izjavo:

»Vlada RS je sprejela odlok, da se gospodarske družbe, zadruge, samostojni podjetniki, kmetje, ki opravljajo dejavnost, bodo lahko dogovorili za odlog obveznosti iz kreditnih pogodb za obdobje 12 mesecev. Zakon določa osebe, ki bodo imele možnost odloga in določa pogoje, da banka to lahko naredi, to so: da je družba solventna, da posluje in plačuje davke, za mala in srednja podjetja je dokaz to, da so imeli škodo zaradi epidemije, za tiste, ki pa jim je bilo z državnim ali občinskim odlokom onemogočeno delati – gostinske in druge storitvene dejavnosti – pa mora banka ta odlog narediti obvezno, saj jim je bilo onemogočeno, da pridobivajo prihodke, zato, da se zaščiti zdravje prebivalstva

Zakon o odlogu plačevanja kreditov se ne nanaša na posameznike, ampak je namenjen gospodarstvu, da bodo lahko podjetja in samostojni podjetniki še naprej delovali, je poudaril minister za finance.

Zakon je bil komuniciran z Banko Slovenije, ki temu ni nasprotovala, čeprav ni bila navdušena. Zakon ne predvideva poroštva države za banko. Likvidnost na finančnem sistemu je danes stabilna, tako da ta zakon ne bo vplival na finančno stabilnost v državi, je poudaril minister za finance.

O zakonu bodo obvestili Evropsko centralno banko. V Evroskupini je bilo že predhodno razvidno, da se bo monetarna politika na tem področju nekoliko sprostila. Minister Šircelj meni, da banke zaradi tega zakona ne bodo imele težav z likvidnostjo in kapitalsko ustreznostjo.

Zaradi odloga kredita tudi naj ne bi prišlo do dvojnih obrokov, po izteku časa, za katerega je določen odlog. Bodo pa imele banke pri tem precej proste roke in potek odplačevanja bo odvisen od dogovora med banko in kreditojemalcem.

Finančna situacija in ukrepi se bodo sprotno prilagajali razvoju epidemije. V veljavo bo stopil 12. člen Zakona o fiskalnem pravilu: vse odhodke, ki se nanašano na epidemijo, bodo na Ministrstvu za finance obarvali z določeno barvo, da se bo vedelo, kateri so ti odhodki, in hkrati bodo morali v skladu s fiskalnim pravilom določiti rok, do kdaj bodo sanirali finančne posledice.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice