Naprej na vsebino

Bo potreben razpored in varnostniki v trgovinah?

Z določitvijo delovnega časa prodajalne z živili se je zapletlo zaradi zahtev sindikata delavcev trgovine, ki je zagrozil s stavko. Vlada se je na to odzvala in na dopisni seji sprejela odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, s katerim je:

  • natančneje določila pomen poimenovanja prodajalne z živi in sicer – prodajalna z živili je prodajalna, ki v pretežni meri prodaja živila.
  • v izjeme, za katere prepoved prodaje ne velja, je dodala prodajalne s hrano za živali – te bodo tako ponovno odprte,
  • začasno določila obratovalni čas prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, razen za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge. Minimalni delovni čas živilskih prodajaln se skrajšuje na 18. uro. To spremembo je vlada sprejela na osnovi zahtev sindikata delavcev trgovine, ki je v primeru, da bi morale vse trgovine ostati odprte najmanj do 20. ure, grozil s stavko.
Svetuje se, da se v trgovino odpravi ena oseba iz gospodinjstva, ki je popolnoma zdrava. Vir: pixabay.com

Sedaj že neveljavno določilo prejšnjega odloka, je predvidevalo odprtje trgovin do 20. ur, kar bi omogočilo daljši časovni interval opravljanja nakupov v prodajalnah in s tem manjšo koncentracijo kupcev. Sindikalist Rožič je poudarjal, da določitev daljšega delovnega časa ne bo prinesla učinka bolj razpršene potrošnje, saj se velika večina ljudi še vedno odpravlja v trgovine ob določenih urah v dnevu in takrat pride do gneče: »Čeprav so se delodajalci večinoma že sami organizirali in uredili varovalni sistem spuščanja le določenega števila oseb v trgovino, lahko po informacijah s terena trdimo, da so trgovine ob določenih urah v dnevu praktično prazne, spet ob drugih urah pa je lahko v večjih trgovinah tudi do 70 oseb hkrati,« je izpostavil in dodal: »Če bi to želeli /o.p. doseči razpršeno potrošnjo/, bi morali državljanom na dom poslati urnik, kdaj naj gredo v trgovino,« je dejal.

Ali bomo res potrebovali urnik, kdaj naj gremo v trgovino? Vir: pixabay.com

Nov določen delovni čas živilskih prodajaln je od vsaj 8. do najmanj do 18. ure.

S prejšnjega odloka ostaja veljavno, da se v času od 8. do 10. ure mora vsem ranljivim skupinam, med katere se uvrščajo invalidi, upokojenci in nosečnice, omogočiti prednost tako pri nakupu kot tudi vstopu v trgovino. Ob nedeljah in dela prostih dnevih so zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

Spremenjen odlok dopušča izjemo od sicer z odlokom določenega obratovalnega časa prodajaln z živili in kmetijskimi pridelki, in sicer za mikro in majhne družbe, samostojne podjetnike posameznike ter zadruge, ki bodo v skladu z odlokom lahko same določale obratovalni čas na podlagi njihove poslovne odločitve.

Rožič je vladi predlagal uvedbo razumnih ukrepov, med drugim vzpostavitev nadzora z varnostno službo tako pred trgovinami kot tudi na posameznih kritičnih oddelkih v trgovinah, saj nekateri v trgovinah še vedno ne spoštujejo varnostne razdalje, prav tako nekateri ne uporabljajo rokavic ob zalaganju vozička s sadjem in zelenjavo. Zaposleni v trgovinah poročajo tudi o izraziti nestrpnosti državljanov, celo verbalni agresiji.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice