Naprej na vsebino

Iz domače kuhinje: Bujta repa

Bujta repa je tradicionalna prekmurska enolončnica, ki se značilno pripravlja v času kolin, se pravi, pozno jeseni, ko se zunaj znatno shladi. Čeprav za današnji čas to več ne drži, so nekoč bujto repo kuhali na domačijah le v času kolin. Od tod izvira tudi ime zanjo, saj »bujti« v prekmurščini pomeni »ubiti«. Nekoč so kuharice bujto repo kuhale v črnih kuhinjah in v lončenih posodah. Vso leto so na kmetijah čez leto pripravljale sestavine za bujto repo, torej proseno kašo, belo kisano repo in vrtno zelenjavo. Naštete vrste hrane so jim služile predvsem v zimskem času, ko je bila bujta repa na jedilniku tudi po večkrat tedensko.

Prekmurska bujta repa je samostojna jed, čeprav dandanes k njej po navadi serviramo tudi koline ali kruh. V Prekmurju jo skupaj s praženim krompirjem tradicionalno ponudijo h krvavicam. Njene osnovne sestavine so svinjsko meso, kisla repa in prosena kaša, začinjena pa je s česnom in čebulo. Današnje različice bujte repe se druga od druge malo razlikujejo, saj jo vsak lahko prilagodi svojemu okusu, vegetarijanci pa jo pripravljajo brez mesa. Gre za eno manj zapletenih prekmurskih tradicionalnih jedi, vsekakor pa si je za njeno pripravo treba vzeti nekaj časa, natančneje malo manj kot dve uri. Bujta repa je že od nekdaj jed, ki se ni pripravljala za le eno kosilo, saj je dolgo obstojna in ravno tako dobra, če se pogreje.

O tem, da je bujta repa ena najslavnejših prekmurskih jedi, priča tudi po njej poimenovana tradicionalna prireditev Kluba prekmurskih študentov, ki že od leta 1957 vsako leto poteka v Ljubljani. Tako imenovana družabna prireditev Bujta repa poteka ob glasbi, zabavi in predvsem ob prekmurski kulinariki. Prireditve se udeležujejo prekmurski študenti, ob njih pa tudi drugi, ki jih zanima prekmurska kulinarika, zabava in koncerti. Vsaka Bujta repa se prične prav s to jedjo, postreženo skupaj s kolinami in s prekmursko gibanico za sladico.

In kako bujto repo pripravimo doma?

Potrebovali boste:

 • 1kg kisle repe
 • 1 kg svinjskih kosti in mesa
 • 150 g prosene kaše
 • 1 manjšo čebulo
 • 1-2 žlici olja
 • 1-2 žlici moke
 • Sol
 • 2 žlički mlete rdeče paprike
 • 3 stroke česna
 • 2 lovorova lista
 • Nekaj zrn popra

Pred začetkom kuhe je treba poskusiti kislo repo, da vidimo, ali je ravno prav kisla in slana. Če je prekisla ali preslana, jo lahko stresemo v večjo posodo, prelijemo s hladno vodo in premešamo z vilicami, nakar vodo odlijemo. Če je repa ravno pravega okusa, jo stresemo v lonec. Meso in mesnate kosti narežemo na večje koščke, ki jih položimo na repo v loncu. Takrat na repo stresemo nekaj zrn popra; od tega naj jih je nekaj celih, nekaj grobo strtih. Naslednja začimba, ki jo dodamo v lonec, je lovor, nato prilijemo še malo hladne vode. Repo z mesom zavremo, nato pa na manjšem ognju kuhamo od 30 do 60 minut in pri tem sproti preverjamo, ali sta repa in meso že kuhana.

Med tem temeljito preberemo kašo. Po 30-60 minutah kuhe repe in mesa v lonec dodamo še kašo in nekaj vode, saj se kaša napije. Vsebino pokrito kuhamo še okrog 10 minut.

Za pripravo prežganja na drobno sesekljamo čebulo in česen, ki ju prepražimo v ponvi z oljem. Čebulo in česen med praženjem občasno premešamo, dokler ne zarumenita. Takrat ju poprašimo z moko in ob tem zalijemo z malo vode, zavremo in kuhamo še 2 minuti. Prežganje potresemo z mleto rdečo papriko in ga zalijemo s kozarcem vode. Še enkrat ga zavremo, nato pa ga nalijemo na repo z mesom.

Bujto repo zavremo, po okusu posolimo in serviramo.

Dober tek!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice