Naprej na vsebino

Ali so domovi za upokojence varni?

Kot je že od začetka pojava novega koronavirusa znano, se okuži lahko prav vsak, so pa bolezenski znaki pri mlajših in tistih, ki so v dobri fizični kondiciji, blagi. Tisti, ki spadajo v najbolj rizično skupino, to so predvsem starejši, še posebno tisti, ki imajo druge pridružene kronične bolezni, razvijejo težje bolezenske znake, ki so lahko tudi usodni. Prav zaradi tega, so te dni, zaznamovane z epidemijo koronavirusa, domovi upokojencev tisti, kjer je potrebna največja skrb in previdnost in zato so tudi način dela prilagodili trenutnim razmeram.

* Stopnja smrtnosti = (število smrti / število primerov) = verjetnost smrti, če je oseba okužena z virusom (v %). Ta verjetnost se razlikuje glede na starostno skupino. Navedeni odstotni deleži v koloni (DEATH RATE all cases) predstavljajo stopnjo tveganja, da oseba znotraj določene starostne skupine umre, če je okužena s COVID-19. VIR: worldometers.info

Le nekaj dni nazaj smo v intervjuju o življenju v domu starejših občanov povprašali direktorja Doma starejših občanov Ljutomer, Tomislava Nemca, ki je pojasnil: »Večkrat smo izvedli informiranje in izobraževanje zaposlenih in stanovalcev, zlasti pa smo uvedli pravilo in zahtevo, da se v domu obnašamo, kot da je kdorkoli izmed nas lahko klicenosec. Tako smo omejili stike s stanovalci zgolj na zdravstveno negovalno osebje, kljub temu da nimamo okužbe, vsi zaposleni nosimo zaščitne maske, pred stiki in po njih si razkužimo roke, zelo smo okrepili tudi razkuževanje vseh skupnih dotikalnih površin. Spremenili smo tudi organizacijo dela tako, da je čim manj stikov med zaposlenimi, zmanjšali smo dnevno fluktuacijo, tisti, za katere ni nujno potrebno, da so fizično prisotni, delajo od doma ali so na čakanju. Pripravili smo scenarije za delo z minimalnim številom zaposlenih, pripravljeno imamo sobo za izolacijo, tudi v fizioterapiji bi lahko uredili kohortno izolacijo.« Celoten intervju je dostopen tukaj. Potrjenih okužb sicer v tem domu starejših nimajo.

Prva dva domova za starejše, v katerih so potrdili okužbe z novim koronavirusom sta bila Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah in Dom starejših občanov v Metliki.

V šmarskem domu upokojencev so okužbo z novim koronavirusom do sedaj  potrdili pri 32 stanovalcih, od katerih sta dve osebi umrli, in 6 zaposlenih. V domu so odredili več kot 440 samoizolacij in tri občane so napotili v celjsko bolnišnico. Zaposleni v domu upokojencev skrbno spremljajo zdravstveno stanje vseh stanovalcev in ob sumu na okužbo takoj opravijo testiranje in izvedejo vse potrebne ukrepe, prav tako pa tudi sproti obveščajo svojce. Da bi zagotovili še bolj kakovostno in varno zdravstveno nego in oskrbo se je ekipi nekaj več kot 100 zaposlenih v domu upokojencev, v katerem imajo 197 stanovalcev, pridružila tudi ekipa zdravstvenih delavcev iz celjske bolnišnice in Medical centra Rogaška.

Prve okužbe v Sloveniji nasploh v domovih za starejše so sicer zabeležili v Metliki, ki še vedno ostaja eno največjih žarišč koronavirusa. Do sedaj so zabeležili 17 okuženih, od tega pet zaposlenih. Minister Cigler Kranj je včeraj na novinarski konferenci javnosti predstavil dobro novico, da se 3 varovanci, ki so zboleli za covid -19 vračajo z bolnišnice Golnik nazaj v dom. »Njihovo stanje se je toliko izboljšalo, da nimajo več znakov okužbe, bodo do nadaljnjega preventivno v sobah za izolacijo,« je povedal. Dva oskrbovanca doma sta zaradi koronavirusne bolezni in pridruženih bolezenskih stanj, umrla.

Prvo okužbo z novim koronavirusom so včeraj potrdili v enoti Naklo v domu starejših v Preddvoru. Kot je za STA povedal direktor Doma starejših občanov Preddvor Matej Križanič, je bila danes potrjena ena okužba pri njihovem stanovalcu, v torek pa tudi pri eni od uslužbenk doma, ki je že pred tem v skladu z vsemi ukrepi ostala doma. Stanovalca so takoj izolirali v posebno sobo in oblikovali stalne time, ki skrbijo zanj. Prav tako so en del nadstropja sprostili, da bi, če bi se okužba širila, imeli pripravljen prostor za izolacijo večjega števila stanovalcev. V dogovoru z občino in civilno zaščito so izvedli tudi dezinfekcijo doma. Odzval se je tudi župan Naklega, Ivan Meglič.

Vir: Facebook Ivan Meglič

Prav tako so okužbe potrdili pri treh od skupno 378 stanovalcev v enoti Bokalce v Domu starejših občanov Vič-Rudnik v Ljubljani. Enega stanovalca so napotili v bolnišnico.

Največji problem v tem trenutku domovom za ostarele predstavlja dejstvo, da še nimajo dovolj ustrezne zaščitne varovalne opreme za zaposlene, ki bodo prihajali v stik z okuženimi stanovalci. Zato so v intenzivnih kontaktih z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter civilno zaščito glede zagotovitve zaščitne opreme.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je sicer včeraj na novinarski konferenci izpostavil, da je ministrstvo dnevno v stikih s predstavniki zavodov, socialno varstvenih centrov in tudi s tistimi, ki izvajajo pomoč na domu oz. osebno asistenco. »Domovi in ostali zavodi so,« kot pravi Cigler Kralj, »dobro pripravljeni na te razmere.« Smernice in navodila za reorganizacijo dela ministrstvo za delo pripravlja skupaj z ministrom za zdravstvo. »Reakcija domov je ob pojavu sumov in okužb dobra, stvari tečejo. Prav tako dobro poteka tudi odvzemanje brisov stanovalcem domov na sami lokaciji,« je povedal Cigler Kralj. »Večina domov in ostalih zavodov se dobro povezuje z lokalnimi splošnimi bolnišnicami, zdravstvenimi domovi in ostalimi povezanimi organizacijami.«

Do nadaljnjega domovi za upokojence ostajajo zaprti za vse obiskovalce. S tem prebivalce domov ščitijo pred vnosom novega koronavirusa.

Naslovna fotografija vir: Pixabay.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice