Naprej na vsebino

Zaščitne maske delijo tudi delavci FURS-a

Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes na novinarski konferenci razložil, kakšno je stanje zaščitne opreme v Sloveniji. Uvodoma je poudaril, da so aktivnosti so usmerjene v tri cilje. »Prva je nemotena dobava opreme za ključne skupine, zaposlene v zdravstvu, sociali in civilni zaščiti. Druga je pospešena nabava večjih količin zalog, ki bodo uporabne tudi v gospodarstvu in pri nekaterih končnih uporabnih, kot so trgovine in lekarne. Tukaj moramo zagotoviti, da bo dovolj teh sredstev. Tretja je vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme, ki bo zadoščala vsaj delnim potrebam splošne populacije.«

Aleš Cantarutti, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Vir: Posnetek zaslona Slovenec.org

Prihaja veliko ponudb, nekatere so tudi lažne

Na zavodu blagovnih razmer, so v zadnjih 14 dneh prejeli več kot 1000 pobud in ponudb, ki se nanašajo na nabavo zaščitnih sredstev pa tudi na logistiko. Zato je vlada v tem tednu ustanovila medresorsko skupino, tako imenovano komisija za pregled ponudb, ki preverja tako strokovno ustreznost opreme (certifikate), kot tudi sama podjetja, ki ponudbe pošiljajo. Nekatera podjetja si po besedah Cantaruttija iskreno želijo pomagati, žal je pa tudi precej takih, ki želijo krizo izkoristiti za lastni profit. Prav zato je roba po sklepu vlade lahko plačuje samo preverjenim slovenskim podjetjem in to po opravljeni dobavi.

Vojaško skladišče Roje ni prazno

Prispele so maske in zaščitna oprema iz Češke republike. Upravi za zaščito in reševanje so že dobavili  500 pralnih mask, 119 zaščitni plaščev (v tem primeru gre za prve slovenske izdelke, ki jih je proizvedel Prevent – Deloza). »Včeraj smo dobavili 920 mask, danes še 2000. Proizvodnje se bo povečevala, do torka bo dobavljenih 5700 mask, od začetka aprila pa vsak dan dodatnih 5000 pralnih mask,« je dejal. Prevent – Deloza pospešeno izdeluje tudi pralne maske, skupna predvidena proizvodnja tega podjetja je  150 000 pralnih mask. Podjetji Filc Škofja Loka, ki je prejelo 4200 m2 materiala iz Nemčije in bo izdelovalo maske, ki bodo zagotavljale standard FFP2, in kidričevski Boxmark prav tako že pospešeno izdelujeta maske.

Izredno pomembno je, da masko uporabljamo pravilno. Navodila vir: Vlada RS

Kako je z respiratorji?

Do sedaj je bilo sklenjenih pogodb za novih 472 respiratorjev, ker pa niso prepričani, da bo to število zadoščalo, poteka postopek za nabavo dodatnih 100 respiratorjev, ki bi jih lahko dobavili v 4 do 6 tednih.

Pri delitvi in razvozu zaščitne opreme pomaga tudi 100 delavcev FURS-a

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je razložil, da zaščitno opremo civilna zaščita deli »na osnovi razdelilnika, ki ga pripravlja ministrstvo za zdravje, in sicer za bolnišnice, zdravstvene domove, domove za starejše, lekarne in zobozdravstvene ordinacije. To je naša prva prioriteta. Okoli 30 odstotkov zalog je namenjenih za pokrivanje ostalih potreb, ki smo jih zbirali dva tedna prek občin, in sicer za ključno infrastrukturo, zapore, taksiste, varnostne službe, pogrebna podjetja …«

V skladišču je sicer trenutno na voljo dobrih 26.000 primernih za zdravstvo, dobrih 100.000 zaščitnih mask IIR, 790.000 kirurških mask in okoli 7mio 700 000 parov zaščitnih rokavic, poleg tega pa še okoli 7500 zaščitnih kombinezonov.

Dnevno je sicer v organizacijo civilne zaščite vključenih od 2000 do 5000 oseb, ki poleg delitve opreme sodelujejo tudi pri kontroli na mejah.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice