Naprej na vsebino

Družinsko branje v karanteni

Med priljubljenimi notranjimi dejavnostmi, s katerimi si krajšamo čas med štirimi stenami, se poleg gledanja televizije in uporabljanja tehnologije pojavlja tudi branje knjig. Ne le zato, ker nas po dolgotrajnem strmenju v ekrane prične boleti glava in ker se človek v sodobnem svetu poleg vseh možnosti vendarle lahko naveliča uporabljanja elektronskih nosilcev, pač pa tudi zato, ker mu knjiga, kjer se mu na vsakem koraku ne morejo ponujati najnovejše vesti o koronavirusu, predstavlja učinkovitejši pobeg iz realnosti, ki ga marsikdo trenutno krvavo potrebuje. Prav zaradi tega, ker knjiga nima nobene povezave z napetim zunanjim svetom, je branje v trenutnih razmerah priporočljiva sprostitvena dejavnost tako za mlajše kot za starejše ljudi. A kaj, ko so knjižnice in knjigarne zaprte, naše domače knjižnice so omejene, od prijateljev in sorodnikov pa si knjig ni priporočljivo izposojati?

Spletni portal Biblos vam ponuja elektronske knjige, ki si jih lahko izposodite s svojimi prenosnimi napravami (e-bralniki, pametnimi telefoni, računalniki in tabličnimi računalniki.) Za izposojo e knjig potrebujete številko članske izkaznice in geslo, ki ga že uporabljate za storitev Moja knjižnica v sistemu COBISS. Na tak način si lahko izposodite do štiri knjige hkrati, izposoja pa traja 14 dni in se ne more podaljšati, obenem pa zato tudi ni možnosti, da bi morali plačati zamudnino.

Foto: BTC City

Če raje berete iz papirja, so vam na voljo tudi spletne knjigarne, ki zagotavljajo previdnost pri pripravi vaših pošiljk, ki vam jih po hitri pošti dostavijo na dom. Mnoge knjigarne imajo ravno zaradi trenutne situacije, ki slovenskim bralcem dopušča več časa za branje, razne popuste in akcijske cene na njihovo gradivo.

Za najmlajše pa je na voljo tudi doživeto in zabavno branje pravljic igralca Maria Dragojevića, ki posnetke redno objavlja na svoj YouTube kanal

Trenutna situacija je precej primerna tudi za družinsko branje, torej za skupno branje vse družine, pri katerem sodelujeta vsaj dve generaciji. Družinsko branje je zanimiva dejavnost, ki družino sprosti in obenem pripomore k razvoju vsakogaršnjega besednega zaklada, tekočega branja pri otrocih, odnosa do knjig ter medsebojnih odnosov v družini. Če si želite kvalitetnega branja za odrasle in za otroke, lahko posežete po pravljicah, slikanicah ali zabavnih in poučnih enciklopedijah, čas pa si lahko krajšate tudi z branjem ugank, otroške poezije, stripov ali otroških revij. Če se skupaj z družino želite odmakniti od prežete teme koronavirusa, posezite po pustolovskih pravljicah, ki naj nadomestijo pogrešani adrenalin, v nasprotnem primeru pa obstajajo tudi pravljice na temo koronavirusa, ki so dostopne na spletni strani minirokice.si, vse pa se končajo na optimističen način in tako vašega otroka namesto s strahom pred razsajajočo boleznijo navdajajo z upanjem.

Foto: Najin dom

Nekaj zmeraj aktualnih pravljic, ki so primerne tako za otroke kakor za odrasle, so pravljice bratov Grimm, pravljice Hansa Christiana Andersena, pravljice Roalda Dahla, pravljice iz Tisoč in ene noči, slovenske ljudske pravljice, Moj prijatelj Piki Jakob in Maček Muri Kajetana Koviča, Pika Nogavička pisateljice Astrid Lindgren, pravljice Svetlane Makarovič, Ele Peroci, Leopolda Suhodolčana, ter mnogih drugih slovenskih pravljičarjev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice