Skip to content

Pametne ure kot zdravstveni pripomočki

Medtem ko se že dolgo zavedamo, da bi bili tovrstni dodatki (pametne ure) lahko odlični spremljevalci našega zdravja, nam najnovejše različice pametnih ur kažejo, da podjetja veliko bolj resno jemljejo skrb za naše zdravje. Od leta 2018 naprej pametne ure ponujajo veliko več kot le slavni pedometer. Ne samo to, pametne ure danes ponujajo zelo koristne informacije, na primer, ali se vaše zdravje ujema s priporočenimi standardi dejavnosti, ki jo opravljate.

Napreden razvoj pametne ure

Applov in Googlov razvoj pametnih ur, je s sodelovanje z AHA omogočilo boljšo interpretacijo podatkov o srčnem utripu, ki jih pametne ure Apple Watch in Wear OS stalno zbirajo. Na ta način lahko pametne ure privlačijo ne le tekmovalce in športne navdušence, temveč tudi širše občinstvo, ki jih bolj zanima njihovo splošno zdravstveno stanje.

Pametne ure Foto: Pixabay

Zanimivo je tudi, da je pametni uri Apple Watch serije 4 uspelo pridobiti podatke FDA (Food and Drug Administration) za svoj EKG in možnost obveščanja pametne ure o nepravilnem bitju srca – vprašanje je, če se na te značilnosti pametne ure res lahko zanesemo. Prvič, odločba FDA razvršča ti dve specifični funkciji pametne ure kot orodja brez nadzora, ki se ne smejo uporabljati namesto »tradicionalnih metod diagnoze ali zdravljenja«. Poleg tega, večina ljudi ne razume EKG na svoji pametni uri.

Novodobne pametne ure v končni fazi nudijo odkrivanje anomalij – dogodkov, ki odstopajo od vašega tipičnega vzorca. Na novi pametni uri Apple Watch serije 4 to pomeni stvari, kot so nepravilni srčni ritem (možen znak atrijske fibrilacije) ali padci. V primeru slednjega, torej če padete in ne morete vstati, lahko pametna ura samodejno tudi pokliče na pomoč.

Poleg splošnega sledenja zdravju, bodo ti podatki koristni za vašega zdravnika (seveda, če se odločite, da svojo statistiko delite z njim). Naš spomin je nezanesljiv, zato je reden zapis o našem srčnem utripu veliko bolj koristen pri zgodnjem odkrivanju potencialnih zdravstvenih težav.

Izboljšane tehnološke različice pametnih ur ne beležijo le vaših faz spanja in vadb, kar omogočajo drugi sledilci, ampak ponujajo tudi dodatno vrednost pri uporabi vaših kardio podatkov (t.j. nizko-intenzivna neprekinjena dejavnost, ki traja dalj časa: tek, kolesarjenje, plavanje) za merjenje vaše dnevne aktivnosti. Čeprav to ni edini pokazatelj vašega splošnega zdravja, je za vaše zdravje srca to »pametno uho« izredno pomembno. Google pri svoji novo izdani pametni uri te podatke uporablja v novi izboljšani aplikaciji Google Fit, da bi spodbudil ljudi, k bolj aktivnemu življenju tako, da vsak teden dosežejo priporočeno število srčnih točk. Na ta način pametne ure ne samo, da iščejo zaskrbljujoče simptome, temveč tudi izboljšajo preventivno oskrbo. Z drugimi besedami, naslednja generacija nošenih modnih dodatkov ali pametnih ur je lahko tako varna in skrbna, kot starš do svojega otroka.

Ne pozabimo na Fitbit! Slednji uporablja nove senzorje za merjenje krvi in ​​kisika na svojih novih napravah za preučevanje motenj spanja. Samsung je lani objavil svojo pametno uro Galaxy Watch, ki ponuja funkcijo, ki testira vašo stopnjo stresa.

Pametne ure Foto: Pixabay

Baterija pametne ure zdaj zdrži dlje

Ena od največjih izboljšav pri pametnih urah je zagotovo življenjska doba baterije. Ni hujšega, kot da moram pustiti svojo pametno uro na polnilniku, ko se odpravim v službo. Izgleda, da bi novi procesor Worm 3100 v Qualcommu zahvaljujoč prenovljeni arhitekturi in novim načinom delovanja pametne ure, lahko izboljšal zmogljivost na tem področju.

S prihajajočimi odgovori na največje pritožbe v kategoriji pametnih ur, kot so na primer pomanjkanje uporabnih aplikacij in razočaranje nad življenjsko dobo baterije, lahko priznamo, da je čas, da še enkrat razmislimo glede nakupa pametne ure. Medtem ko pametne ure še vedno ne bodo nadomestile obiska zdravnika (verjetno nikoli), je morda naslednja generacija pametnih ur končno našla način, kako ostati na zapestju.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice