Naprej na vsebino

Hišni ljubljenčki prenašajo ljubezen, koronavirusa pa ne

V zadnjih tednih se je naše življenje popolnoma spremenilo. Seznanjeni smo bili z ukrepi, ki so posledica svetovne pandemije novega koronavirusa. Razmišljanje o tem, kaj vse bi se nam lahko zgodilo, v nas zbuja tudi določeno mero paranoje. V enih več, v drugih manj. Prav zaradi tega pa tudi zato, ker smo več doma in imamo zato več časa brskati po spletu, več časa preživimo tudi na socialnih omrežjih, ki za marsikoga te dni predstavljajo tudi edine socialne stike, se še posebno hitro širijo tudi razne lažne novice. Ena izmed takih je tudi novica, da lahko od svojega hišnega ljubljenčka dobite koronavirus.

Kako zelo je ta novica škodljiva za živali, ki jih je človek sprejel v svoj dom in so zato popolnoma neprilagojene na samostojno bivanje v naravi, verjetno niti ni treba posebno poudarjati. Veliko novic z raznih delov sveta o tem, da so lastniki svoje mačke in pse zavrgli, da se od njih ne bi česa nalezli, so strašljive. In, če ste tudi vi eden izmed teh, ki razmišljate, da bi mačka ali psa odpeljali v azil, ali popolnoma zdravo žival celo uspavali, vam zagotavljamo – ZA TO NIMATE RAZLOGA. Vsaj kar se tiče okužbe s koronavirusom ne. Če pa živali tako ali tako ne marate in zato iščete izgovor, da se je znebite, se raje vprašajte, zakaj ste si žival sploh pripeljali domov in ji s tem odvzeli možnost, da dobi ljubeč dom.

Zaenkrat ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 prenašala preko domačih ali hišnih živali ali živil živalskega izvora, kar ugotavljajo tako Evropski center za nalezljive bolezni (ECDC), kot tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovna organizacija za zdravje živali (OIE), je vlada včeraj objavila na portalu gov.si.

Kljub temu pa zgoraj omenjene organizacije ljudem svetujejo, da v stiku z živalmi upoštevajo splošne higienske ukrepe (redno umivanje rok z milom, izogibanje dotikanja oči, nosu ali ust, izogibanje stikom s potepuškimi živalmi, itd.) – kar je priporočljivo tudi v času, ko ni pandemije, ker pač nikoli ne vemo, kaj potepuške živali prenašajo, je pa še najbolj verjetno, da prenašajo bolhe ali garje. Svetovna organizacija za zdravje živali je prejela prijave posameznih primerov okužb z novim koronavirusom pri živalih, za katere pa je bilo ugotovljeno, da so izolirani primeri. V svetu še vedno potekajo številne študije glede tega, ali in kakšno vlogo lahko imajo hišne živali pri prenosu COVID-19. Ker, kot že rečeno, zaenkrat ni dokazov, da imajo psi ali mačke kakršnokoli vlogo pri širjenju bolezni, tudi ni potrebe po vpeljevanju kakršnihkoli ukrepov glede hišnih živali, s katerimi bi lahko ogrozili njihovo dobrobit.

Tudi na Veterinarski fakulteti so seznanjeni z redkimi primeri okužb živali in jih budno spremljajo. Na spletni strani so zbrali te posamezne primere in sicer:

  • Veterinarske službe iz Hong Konga so poročale, da sta bila dva psa, ki sta bil v tesnem stiku z obolelimi lastniki, pozitivna na SARS-CoV-2. Oba psa sta bila zdrava in nista kazala kliničnih znakov bolezni.
  • 18. marca so v Belgiji poročali o primeru mačke, ki je kazala znake dihalnega obolenja in je bila pozitivna na prisotnost virusa Sars-CoV-2. Mačka se je okužila od svoje bolne lastnice ob zelo tesnem stalnem stiku. Kot kaže je šlo za okužbo mačke s strani človeka ob zelo tesnem stalnem stiku, zaenkrat pa ni nobenih dokazov, da bi lahko prišlo do okužbe v obratni smeri, da bi mačka ali pes lahko okužila človeka.
  • Iz živalskega vrta v Bronxu (New York) v ZDA poročajo, da so odkrili prisotnost novega koronavirusa pri malajski tigrici, ki je kazala znake obolenja dihal. Tigrica se je skoraj zagotovo okužila od oskrbnika, za katerega je bilo kasneje potrjeno, da je zbolel za boleznijo COVID-19. To kaže, da morda v določenih primerih (podobno kot primer okužbe mačke v Belgiji) ljudje lahko okužimo tudi domače živali, verjetno predvsem mačke in dihurje, ki so na splošno najbolj dovzetni za okužbo z različnimi koronavirusi.
  • Pri razvoju cepiva proti SARS-CoV-2 so do sedaj raziskovalci preizkusili sirijske hrčke (Mesocricetus auratus) in dihurje (Mustela putorius furo). Za obe vrsti živali so ugotovili, da ob poskusni okužbi s SARS-CoV-2 z veliko količino virusa razvijejo klinične znake obolenja dihal in prebavil. Vse okužene živali so ozdravele. Sirijski hrčki so po okužbi razvili tudi protitelesa proti virusom SARS-CoV-2. Živali v obeh poskusih so izločale virus s katerim so okužile neokužene živali, ki so bivale skupaj z njimi. Rezultati teh raziskav kažejo, da se v eksperimentalnih pogojih lahko SARS-CoV-2 prenaša iz okuženih na zdrave sirijske hrčke in dihurje. To pa ne pomeni, da bi ljudje prenašali bolezen na ti dve vrsti živali, ali obratno, da bi ti dve živalski vrsti lahko prenašali virus in bi se od njih lahko okužili ljudje. Varno in učinkovito cepivo proti SARS-CoV-2 bi lahko bilo ključno pri zajezitvi pandemije COVID-19 in zagotavljanju zdravja ljudi. Izdelava cepiva je zahteven in dolgotrajen postopek, ki temelji na številnih različnih raziskavah, med katerimi je tudi izbira živalskega modela na katerem se bo cepivo testiralo.

»Do sedaj ni nobenega poročila ali namiga, da bi se lahko bolezen COVID-19 prenašala tudi nazaj z živali na človeka, zaradi česar niso potrebni nikakršni dodatni ukrepi pri rokovanju z živalmi od teh, ki jih že priporočamo in vključujejo predvsem dobro higieno med in po rokovanju z živalmi,« so zapisali na spletni strani.

Živali lahko virus od zunaj prinesejo na sebi

Ne glede na to, da ni dokazov, da bi se virus prenašal z živali na človeka, lahko žival virus prinese na sebi, na tačkah ali dlaki. Kot je namreč znano, virus COVID19 ostane na površini in celo na asfaltu tudi do 48 ur, kar pomeni, da ga lahko kuža prinese tudi v stanovanje! Zato je pomembno, da po sprehodu očistite tačke. Veterinarji svetujejo uporabo mila, ki ga uporabljate tudi za svoje roke ali s posebnega mila, ki je izdelan posebej za nego psa – preprosto povedano: pasjega šampona. Z Veterinarske fakultete priporočajo, da pri tem tačke razkužite še z razkužilom, ki vsebuje alkohol ali druge razkužilne pripravke. Pri pranju uporabljajte rokavice in si roke po opravilu dobro operite po postopkih za pravilno pranje rok.

Prav tako je pomembno, da se med sprehodi izogibate ostalim sprehajalcem in vzdržujete varnostno razdaljo. Ne dotikajte se živali drugih lastnikov, tudi vaših naj se ne dotika nihče razen vas. V kolikor vas skrbi, da se je vaša žival družila z drugimi živalmi ali ste bili v večji skupini sprehajalcev, ob prihodu domov obrišite tudi dlako psa ali mačka z razkužilnim pripravkom in s papirnato brisačo ali krpo za enkratno uporabo.

Previdnost seveda ni odveč, higienski ukrepi pa so tisti, ki bi jih morali tako ali tako uporabljati vedno, tudi, ko ni pandemije. V dneh, ko so naši socialni stiki okrnjeni, pa je družba domačega ljubljenčka tista, ki nam pomaga, da ostanemo pri zdravi pameti. Povejte tudi drugim – vaši ljubljenčki prenašajo ljubezen, ne prenašajo pa novega koronavirusa.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice