Naprej na vsebino

Velikonočni vikend bo pokazal, če se lahko ukrepi sprostijo

Vlada ravnokar odloča o tem, ali bi se po veliki noči lahko sprostili kakšni ukrepi, a vendar je velik predpogoj ta, da se krivulja na novo okuženih umiri in po možnosti obrne navzdol. Trenutno se umirja, če ravno število umrlih narašča. Na novo smo zabeležili 4 smrtne žrtve, 36 na novo okuženih in 18 ozdravelih.

Število na novo okuženih za koronavirusom počasi stagnira. Vir: Vlada RS

Po trenutno znanih podatkih so na Inštituut za mikrobiologijo in imunologijo MF, Kliniki Golnik, NLZOH Ljubljana, NLZOH Celje, NLZOH Maribor, NLZOH Novo mesto, NLZOH Koper in NLZOH Kranj na novo opravili 1.214 testov (skupaj že 30.699), kot že omenjeno je na novo okuženih 36 (skupaj 1.091) imamo 4 nove smrtne žrtve (skupaj 40), hospitaliziranih je 111 oseb, 35 jih je v kritičnem stanju. Med tem ko je stopnja umrljivosti na svetu, izračunana glede na število rešenih primerov že nekaj dni 21 odstotkov, stopnja smrtnosti v Sloveniji raste – glede na število okuženih je trenutno 3,6 odstotna, če pa bi jo računali glede na rešene primere, kot je to izračunano na svetovni ravni, pa bi bila 33,3 odstotna.

Trenutno potrjeno okuženih je 596 žensk in 495 moških. Največ na novo okuženih je iz starostne skupine 45 do 54 let, sledi starostna skupina od 25 do 34 let s 6 novimi primeri, po nove 4 primere so zabeležile starostne skupine od 55 do 64 let, 65 do 74 let in 75 do 84 let, tri nove primere so zabeležili v starostni skupini 15 do 24 let, po 2 nova primera v starostni skupini 35 do 44 let in starejši od 85 let, žal pa je en nov primer tudi v starostni skupini do 1 leta.

V Sloveniji beležimo več okuženih žensk za koronavirusom kot moških. Vir: NIJZ

Na vrhu lestvice potrjenih primerov sta osrednjeslovenska in savinjska regija, ki imata skupaj več kot polovico vseh okuženih – 571. Številčno največ okuženih je še vedno v Ljubljani – 206, sledi še vedno Šmarje pri Jelšah – 145. Lahko pa se pohvalimo, da na lestvici občin, kjer so imeli vsaj enega potrjenega okuženega s COVID-19, ni več ene občine, tako da je zdaj število potrjenih občin, kjer so zabeležili vsaj en primer 140 (66 odstotkov vseh občin v Sloveniji).

Število obolelih za koronavirusom po regijah. Vir: NIJZ

Če ravno po mnenju marsikoga se v Sloveniji pretirava, pa žal za nami še ni najhujše in je zelo pomembno, da se ukrepov držimo in jih spoštujemo. Velikonočni čas bo te dni bistveno drugačen, kot smo ga vajeni do sedaj. A če želimo prvomajske počitnice preživeti malce bolj »normalno« bomo morali te dni resnično upoštevati navodila in ukrepe vlade.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice