Naprej na vsebino

Nekateri okuženi brez znakov

Po mnenju dr. Rozmana z Golnika, število okuženih, ki jih morajo hospitalizirati pada, kar je dober trend, a to še ne pomeni, da smo ven iz najhujšega in da se lahko kar vrnemo v »staro življenje«. V kolikor bo trend ostal takšen, se mogoče res lahko uresničijo napovedi, da se bodo ukrepi sproščali. Kot je danes povedal vladni govorec Jelko Kacin, se o tem, da bi se nekateri ukrepi sprostili resno pogovarjajo, a vendar upoštevajo tudi priporočila iz drugih držav, kjer so zelo previdni glede sproščanja ukrepov. Dr. Rozman je danes na novinarski konferenci opozoril, da veliko težavo predstavljajo tisti, ki so sicer bolni, a ne kažejo nobenih znakov. Prav tako ni moč še dolgo pričakovati, da bomo prekužni, saj je to dolgoletni postopek. Kar se tiče sproščanja ukrepov, pa je dr. Rozman izpostavil, da bo še vedno obvezna varnostna razdalja 1,5 metra in nošenje mask.

Milan Krek, NIJZ Koper, je sicer tudi potrdil, da statistika kaže, da se je trend okuženih malce umiril, a opozarja, da projekcije jasno kažejo, da to še ne pomeni, da zdaj lahko ignoriramo ukrepe, ampak zgolj to, da smo umirjenost dosegli, ker smo se ukrepov držali in če želimo v tej bitki zmagati, moramo ukrepe še naprej spoštovati. Zahvalil se je vsem družbeno odgovornim ljudem, ki spoštujejo ukrepe, če ravno jim niso po godu in pozval vse, ki so se do sedaj vedli neodgovorno in po možnosti ukrepov niso upoštevali iz kljubovanja, da končno dojamejo, da so ukrepi z razlogom, da zavarujejo čim večje število ljudi. Poudaril je, da se bo tudi, ko se bodo ukrepi sprostili, potrebno držati ostalih ukrepov, saj le na ta način bomo v tej bitki zmagali. Povedal je tudi, da je pomemben tudi pogled na število okuženih po statističnih regijah. Trenutno je najbolj obremenjena Savinjska statistična regija, ki ima 98 oseb okuženih na 100.000 prebivalcev. Najmanj okuženih imajo Posavska in obe obmejni regiji z Italijo.

Število hospitaliziranih počasi poda. Vir: Milan Krek
Število tistih, ki potrebujejo intenzivno nego, žal narašča in se takšen trend pričakuje tudi še v naslednjih dneh. Vir: Milan Krek
Največ okuženih imajo v savinjski regiji. Vir: Milan Krek

Po zadnjih znanih podatkih je bilo opravljenih 34.279 testiranj. Do sedaj imamo pozitivnih 1.188 oseb (532 moških in 656 žensk).Hospitaliziranih je trenutno 94, na intenzivni negi je 37, iz bolnišnice je bilo odpuščenih 11 oseb, trenutno ozdravljenih je 148 oseb. Žal beležimo 5 novih smrtnih žrtev, skupaj že 50.

Tokrat niti ene same okužbe niso zabeležili v 4 regijah (koroški, zasavski, posavski in goriški). Žal pa število okuženih po občinah narašča in so vsaj en primer okužbe COVID-19 imeli potrjen v 145 občinah (68 odstotkov vseh slovenskih občin), več kot dva primera okužbe COVID-19 sta bila potrjena v 102 občinah.

Število okuženih po regijah. Vir: NIJZ
Število okuženih po občinah. Vir: NIJZ

Pri naših sosedih pa beležijo naslednje podatke:

Država Število pozitivnih Število mrtvih Število ozdravelih Odstotek smrtnosti glede na število pozitivnih Odstotek ozdravljenih glede na število pozitivnih
Italija 147.577 18.849 30.455 13 % 21 %
Avstrija 13.776 337 6.604 2,4 % 48 %
Hrvaška 1.534 21 323 1,7 % 21 %
Madžarska 1.310 85 115 6,5 % 8,8 %
SLOVENIJA 1.188 50 148 4,2 % 12,5 %

Na svetovni ravni je smrtnost izračunana glede na zaključene primere 21 odstotna, glede na število vseh okuženih pa 6 odstotna. Svet se počasi približuje številki 2 milijona okuženih, mrtvih je že preko 100.000.

Če ste še dvomili in menili, da je koronavirus le en bežni prehlad, mislim, da statistika pove svoje. Lahko se sprenevedamo in poudarjamo, da letno umre več ljudi za gripo, rakom in ne vem še čem, a to epidemijo bomo premagali le tako, da se bomo vsi držali ukrepov. Jasno je, da po koncu nič ne bo več enako, da bo gospodarstvo na zelo nizki točki, a tudi gospodarstvo mrtvi ljudje ne morejo zagnati. Skupaj bomo zmogli, a le, če se bomo zavedali, da smo vsi na isti barki.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice