Naprej na vsebino

Zaščitne maske so trenutno najbolj iskan produkt na trgu

Še pred kratkim so strokovnjaki zatrjevali, da v Sloveniji uporaba mask med splošno populacijo ni priporočljiva. Zaščitne maske so označili za nesmiselne in nepotrebne. Še dodaten nasvet je bil, da naj zaščitne maske raje prepustimo obolelim in zdravstvenim delavcem, saj so zaloge le-teh majhne.Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še je pred mesecem dni svetovala, da naj zaščitne maske nosijo le oboleli in tisti, ki za obolele za koronavirusom skrbijo. V kolikor bi zaščitne maske uporabljali zdravi posamezniki, so to označili za nepotrebno potrato mask. Kljub temu, da so strokovnjaki pravili, da dokazov o koristi uporabe mask ni, ampak lahko prinaša dodatno tveganje, če si maske ne snamemo pravilno, je zdaj situacija drugačna. Od ponedeljka, 20. marca je uporaba zaščitne maske na javnih zaprtih prostorih v Sloveniji obvezna. Glede na to, da so zaščitne maske težko dostopne se svetuje uporaba šala ali rute, da zaščitite ustni in nosni predel obraza. Pa so alternativne oblike mask res dovolj varne? Z nošenjem zaščitne maske se zmanjša možnost prenosa okužbe z virusom od tistih, ki so okuženi, a še ne kažejo znakov, hkrati pa se obraza ne dotikamo tako pogosto. Nošenje alternativnih zaščitnih mask je priporočljivo predvsem za zagotavljanje zaščite drugih in tako tudi drugi z uporabo mask zaščitijo nas. 

Nošenje doma narejene zaščitne maske. Foto: Pixabay

Kako se je Slovenija lotila nabave zaščitnih mask?

Vlada se je nabave zaščitnih mask lotila vse prej kot uspešno. Ena izmed mnogih afer je bila ta, da je bilo v marcu naročenih 3 milijone mask, ki nikoli niso prišle do Slovenije. Po pričanju vladnih uslužbencev, se je izgubila sled za voznikom, ki je zaščitne maske prevažal, a kot se je izkazalo, te zaščitne maske niso nikoli obstajale. To pa ni bil edini zgrešen poskus vlade za nakup zaščitnih mask. Na srečo se je nabavi zaščitnih mask posvetil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, ki je s pomočjo ustanovitelja podjetja Alibaba Sloveniji zagotovil donacijo 300.000 mask, ki je bila nato dana zdravstvenim uslužbencem. V aprilu je državni zavod za blagovne rezerve z večimi podjetji sklenil milijonske pogodbe o nabavi zaščitne opreme v katero so vključene tudi zaščitne maske. Tudi tukaj prihaja do vprašanj, saj je v enem izmed teh podjetjih zaposlena mati ministra za obrambo. Minister sicer vztrajno zatrjuje, da s sklepanjem pogodb ni imel posla, a tako je tudi v marcu zagotavljal, da je voznik s 3 milijoni mask na poti v Slovenijo, kar se je izkazalo za neresnično. V torek, 7. aprila je na ljubljanskem letališču Brnik pristalo letalo, ki je prišlo iz Kitajske. Na krovu je bilo 40 ton medicinske opreme, ki naj bi bila naročena s strani večih zasebnikov in ne države. Za koga je ta oprema še ni znano. V kolikor bo oprema namenjena za prosto prodajo, imajo posredniki pri prodaji proste roke za določanje cen zaščitne opreme, ki je že tako previsoka. Zakaj se država ne dogovarja za nabavo mask in druge opreme s Kitajsko, ampak to prepušča zasebnikom? Je nabava zaščitnih mask uspešna le tedaj, ko je v rokah zasebnikov?

Kaj narediti, ko zaščitne maske niso na voljo ali je njihova cena previsoka?

Kljub pomanjkanju zaščitne opreme, predvsem v zdravstvenih ustanovah, nova regulativa zahteva, da zaščitne maske uporabljamo vsi. A kako se tega držati, če zaščitne maske ni mogoče kupiti, če pa že imamo srečo, da najdemo kje zalogo, pa je cena teh mask absolutno previsoka? Nekatere manjše občine so se odločile, da bodo  zaščitne maske svojim občanov podarile in to kar z dostavo v njihov nabiralnik. Mnogi prostovoljno šivajo zaščitne maske za večkratno uporabo in jih namenijo za donacije, spet drugi maske za lastno uporabo izdelajo kar sami. Tukaj se lahko pojavi težava, saj vsi napotki za izdelavo zaščitne maske, ki jih najdemo na internetu niso najboljši. Mnoge doma izdelane maske niso vzdržljive, so prepustne ali hitro razpadejo, zato je zelo pomembno kakšen material se za to uporabi. Najbolje je uporabiti 100% bombaž in masko izdelati tako, da ima žepek v katerega lahko vstavimo robec, ki deluje kot filter. Maska se more dobro prilegati obliki vašega obraza, pri nosu čim bolj zatisnjena in dobro pritrjena čez obraz tako, da nikjer ne odstopa. Zapomniti si je treba, da stopnja zaščite pri uporabi doma narejene zaščitne maske ni visoka, a kljub temu je za kratkotrajno uporabo (hiter obisk trgovine) dobra alternativa, saj delno zadrži kapljice iz okolja, ki so lahko potencialno nevarne. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti na ostale ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, kot sta upoštevanje primerne razdalje od drugih oseb in uporaba zaščitnih rokavic.

Kako pravilno držimo zaščitne maske. Foto: Pixabay

Kakšna je pravilna uporaba zaščitne maske?

Kot prvo moramo imeti v mislih, da je lahko zaščitna maska že po enkratnem nošenju kontaminirana, zato je obvezno, da jo po prvi uporabi takoj zavržemo. Po navodilih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so pravila uporabe zaščitne maske sledeča:

  • pred namestitvijo zaščitne maske na obraz si je potrebno roke umiti in razkužiti,
  • masko namestimo tako, da prekrijemo usta in nos,
  • maska se mora v celoti dotikati obraza,
  • ko je maska nameščena, se je več ne dotikamo,
  • masko zamenjamo za novo takoj, ko se ta navlaži (po največ dveh urah nošenja),
  • masko odstranimo tako, da primemo le trakove in ne sprednjega dela zaščitne maske, takoj jo zavržemo v zaprt koš za smeti in si roke ponovno umijemo ter razkužimo.

V kolikor uporabljamo zaščitne maske za ponovno uporabo, te po odstranitvi z obraza operemo v pralnem stroju na najmanj 60 stopinj (najbolj je kar na 90 stopinj) in jih, ko se posušijo, z vročim likalnikom še zlikamo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice